Scandal în Bihor: Primarul din Sălard acuză că moartea unei angajate a fost cauzată de ambulanța care nu a ajuns la timp

Vineri, 15 Decembrie 2023, ora 10:55
2503 citiri
Scandal în Bihor: Primarul din Sălard acuză că moartea unei angajate a fost cauzată de ambulanța care nu a ajuns la timp
Primarul acuză că angajata lui a murit pentru că ambulanța nu a ajuns la timp Foto: Hepta

Primarul din Sălard, o comună din Bihor, a depus plângere la Prefectură împotriva Serviciului de Ambulanță Județean după ce o funcționară din subordine căreia i s-a făcut rău la birou a murit. În loc să-i fie trimisă în ajutor o salvare din comună, a fost alocată una din Oradea care a ajuns târziu.

Reprezentanții Serviciului de Ambulanță neagă acuzațiile, iar aflarea adevărului este și mai dificilă din cauza faptului că nu s-a efectuat autopsia, de asemenea moartea nu a fost raportată ca accident de muncă.

„Vă rugăm să efectuați cât mai repede verificarea SAJ privind activitatea desfășurată azi, 19.10.2023, mai exact apelul format la 112 de medicul din Centrul medical Sălard pentru a anunța că unei angajate a Primăriei i s-a făcut rău... Ulterior au mai fost făcute încă două apeluri, solicitându-se și o ambulanță de aici din localitate”, arată plângerea edilului Nagy Miklos, revoltat că deși în comună există o structură a ISU cu paramedici, dispecerul 112 a decis trimiterea unei ambulanțe din Oradea, care a și ajuns târziu, relatează ebihoreanul.ro

Între comună și Oradea sunt doar 27 de kilometri, iar potrivit primarului „ambulanța a ajuns după aproape 50 minute”, când starea femeii se agravase și a fost nevoie de resuscitare, care nu a mai ajutat, pentru că după o oră victima a murit.

„Solicităm urgent verificarea cadrelor medicale, de la operatorul care a recepționat apelul până la cei trimiși în teren, cât și a conducerii, și tragerea la răspundere pentru modul tardiv în care au acționat, astfel încât pe viitor viața unui om să poată fi salvată în timp util”, a cerut primarul.

Cei acuzați de primar se apără

„Ambulanța a ajuns în fix 30 minute, nu în 50”, susține șeful SAJ, dr. Liciniu Venter, explicând durata prin aglomerația din oraș și de la ieșirea spre Biharia și Sălard. Șeful SAJ spune că la intervenție a fost trimisă o ambulanță de la stația centrală, nu din comună, ca urmare a descrierii făcute de apelant.

„Primele două apeluri le-am primit de la o persoană care s-a prezentat drept medic în Sălard și a anunțat o spasmofilie, care nu este o urgență. De altfel, a solicitat ambulanța pentru a transporta pacienta la spital în Oradea, și într-un minut s-a trimis una cu asistent. Mașina din Sălard nu putea fi trimisă, căci e deservită de paramedici pompieri care acordă primul ajutor în traume, dar nu au calificarea și dreptul să administreze medicamente. Un asistent are”, spune dr. Venter.

Șeful SMURD Bihor. Dr. Hadrian Borcea e de părere că acest caz a fost neobișnuit, însă spasmofilia nu e o urgență, ci „o reacție la o stare de panică, la o sperietură, și nu se administrează calciu gluconic, ci un sedativ”, iar paramedicii nu pot face asta.

De asemenea, din analiză a reieșit faptul că „decizia alocării unei ambulanțe cu asistent din Oradea a fost corectă, conform prevederilor Ordinului 2021/2008 al Ministerului Sănătății și Ministerului Afacerilor Interne, care stabilește ce echipaj trebuie trimis în funcție de mai multe criterii”.

Acuzații făcute primarului

„Apelantul nu a descris starea pacientei la primul apel, ci a solicitat o ambulanță pentru o pacientă cu spasmofilie. Chiar și la al doilea apel, a insistat asupra diagnosticului, care nu necesita un echipaj de prim-ajutor, acesta neavând mijloacele pentru tratamentul acestei stări”.

Edilul este acuzat că a agersat verbal echipajele și că le-a îngreunat intervenția.

„Tot de la colegi am aflat că primarul i-ar fi sugerat unui polițist că nu trebuia făcută autopsie”, mai adaugă Borcea.

În urma acuzațiilor, primarul a negat și a susținut că nu a înjurat și că nu a sugerat să nu se facă autopsia femeii, asta pentru că decizia i-a aparținutu soțului victimei care a fost prezent la fața locului în momentul decesului. Însă, ce nu poate explica Nagy Miklos este de ce moartea ei nu a fost înregistrată ca accident de muncă.

Conform șefei Serviciului de Medicină Legală Bihor, dr. Camelia Buhaș, în cazul morții funcționarei din Sălard nu a fost făcută autopsie deoarece „nu a fost deschis niciun dosar penal”, iar certificatul de deces l-a semnat medicul de familie al decedatei care a notat drept cauză infarctul miocardic pe baza relatărilor unor persoane.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Belarusul acuză fără dovezi un stat NATO că ar fi lansat un atac cu drone asupra capitalei Minsk
Belarusul acuză fără dovezi un stat NATO că ar fi lansat un atac cu drone asupra capitalei Minsk
Serviciile secrete belaruse au dejucat un presupus atac asupra capitalei Minsk cu drone care ar fi fost lansate din Lituania, a declarat joi, 25 aprilie, Ivan Tertel, șeful Comitetului pentru...
#femeie decedata, #Bihor, #primar, #acuzatii, #ambulanta, #autopsie , #ancheta