Femeie amendată după ce a fost bătută de un șofer de microbuz. Agresorul a primit o pedeapsă cu suspendare

Luni, 01 August 2022, ora 11:43 3510 citiri
Imagine surprinsă în timp ce femeia este lovită de șofer FOTO captură video

O femeie săracă a fost bătută de un șofer de microbuz în Zalău, în 2019. Incidentul a fost viral pe net și a șocat opinia publică.

Femeie roma venea de la spital cu copiii și nu a fost lăsată de șofer să se urce în microbuz.

Pentru că aceasta a protestat, a fost bătută cu o coadă de mop, în fața tuturor călătorilor, în autogară.

La prima sentință, care nu este definitivă, Florica Moldovan avea de achitat o amendă în cuantum de 1.800 de lei, transformată în 180 de zile de închisoare în caz că nu o va plăti, potrivit libertatea.ro.

În schimb, șoferul care a lovit-o, Marius Filip, a scăpat doar cu suspendare.

Înregistrarea cu momentele violente a stârnit numeroase reacții în spațiul public în aprilie 2019.

Victima, o tânără de etnie romă de 25 de ani, mamă a cinci copii, venise cu doi dintre aceștia la spital.

Medicul le-a dat un tratament, apoi a trimis-o cu ei acasă. Cu sacoșa de medicamente în mână, cu unul dintre copii în brațe și cu lângă ea, Florica a mers în autogară pentru a lua un microbuz spre casă.

Când a încercat să urce în mijlocul de transport, șoferul firmei Tur Cento Trans nu a vrut să o primească.

Tânăra l-a înjurat și l-a blestemat, iar bărbatul a coborât și a lovit-o de mai multe ori cu coada de la mop, fără ca vreunul dintre călători să intervină.

Unul dintre ei a filmat scenele violente.

Începută după plângerile înaintate de Florica și două organizații care apără drepturile romilor din România, ancheta procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Zalău a durat mai bine de un an.

Într-o primă fază, șoferul de microbuz a fost inculpat pentru purtare abuzivă și tulburarea liniștii publice.

Apoi, procurorii au decis să o pună sub acuzare și pe femeia de 25 de ani, pe motiv că ea a fost cea care a provocat conflictul și că a tulburat liniștea publică.

La finalul anchetei, Parchetul de pe lângă Judecătoria Zalău a dispus trimiterea în judecată atât a lui Marius Filip, cât și a Floricăi Moldovan.

În fața judecătorilor, Filip a recunoscut acuzațiile, cerând să fie judecat prin procedura simplificată.

Florica și-a susținut nevinovăția, spunând că a fost victima nu doar a unei agresiuni, ci și a discriminării: deși mai erau locuri libere, șoferul nu a primit-o în microbuz doar pentru că era de etnie romă.

O parte dintre martorii audiați au declarat că percepția lor a fost că femeia nu a fost primită în microbuz pentru că era romă.

Judecătorii l-au crezut însă pe șofer, care a invocat că microbuzul era plin.

„Deși au existat martori care au indicat că presupunerea lor este în sensul că inculpatul a acționat din cauza originii etnice a persoanei vătămate, aceste afirmații au reprezentat simple speculații ale acestora, nebazate pe elemente faptice. Chiar luând în considerare poziția martorilor, niciunul nu a indicat că actele de violență exercitate de inculpat ar fi fost motivate de rațiuni de discriminare, ci doar faptul că nu a permis pătrunderea persoanei vătămate în microbuz”, au motivat magistrații Judecătoriei Zalău.

Potrivit datelor comunicate de societatea de transport, în seara incidentului, microbuzul, care avea o capacitate de 22 de locuri, a transportat 23 de călători (7 abonamente şi 16 bilete de călătorie).

Reacția Floricăi a fost considerată de judecători exagerată, aceștia considerând că femeia este vinovată de tulburarea liniștii și ordinii publice.

În plus, a lovit microbuzul cu plasa de medicamente, „o bubuitură puternică”, în opinia instanței, resimțită de toți călătorii.

Motivarea Judecătoriei Zalău

Pedepsele Florica Moldovan a fost găsită vinovată pentru tulburarea liniștii și ordinii publice și a fost condamnată la plata unei amenzi în cuantum de 1.800 de lei, transformată în 180 de zile de închisoare în caz că nu o va achita. În plus, tânăra a fost obligată să plătească și 800 de lei cheltuieli judiciare.

În urma loviturilor primite, Florica Moldovan a avut nevoie, potrivit certificatului medico-legal, de 3-4 zile de îngrijiri medicale. Judecătorii au decis că șoferul Marius Filip este vinovat atât de purtare abuzivă, cât și pentru tulburarea liniștii publice.

„Deşi nu acţiunea sa a fost cea care a iniţiat tulburarea ordinii şi liniştii publice, modalitatea în care acesta a acţionat a creat mai multă indignare în rândul observatorilor.

Prin acţiunea sa a contribuit la crearea unei stări tensionate în comunitate. Nu este de pierdut din vedere nici faptul că incidentul a ajuns în presă, fiind de natură să creeze și mai multă indignare la nivel public”, se arată în motivarea instanței. Pentru faptele sale, fostul polițist Marius Filip a fost condamnat la un an și zece luni de închisoare cu suspendare, fiind obligat să respecte un termen de supraveghere de doi ani.

Hotărârea Judecătoriei Zalău, pronunțată pe 22 iunie, a fost contestată atât de Florica Moldovan, cât și de Marius Filip.

Dosarul a fost înaintat Curții de Apel Cluj-Napoca, acolo unde în toamnă va începe judecarea apelurilor.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com
Comentarii