Femeie amendată după ce a fost bătută de un șofer de microbuz. Agresorul a primit o pedeapsă cu suspendare

Luni, 01 August 2022, ora 11:43
4069 citiri
Femeie amendată după ce a fost bătută de un șofer de microbuz. Agresorul a primit o pedeapsă cu suspendare
Imagine surprinsă în timp ce femeia este lovită de șofer FOTO captură video

O femeie săracă a fost bătută de un șofer de microbuz în Zalău, în 2019. Incidentul a fost viral pe net și a șocat opinia publică.

Femeie roma venea de la spital cu copiii și nu a fost lăsată de șofer să se urce în microbuz.

Pentru că aceasta a protestat, a fost bătută cu o coadă de mop, în fața tuturor călătorilor, în autogară.

La prima sentință, care nu este definitivă, Florica Moldovan avea de achitat o amendă în cuantum de 1.800 de lei, transformată în 180 de zile de închisoare în caz că nu o va plăti, potrivit libertatea.ro.

În schimb, șoferul care a lovit-o, Marius Filip, a scăpat doar cu suspendare.

Înregistrarea cu momentele violente a stârnit numeroase reacții în spațiul public în aprilie 2019.

Victima, o tânără de etnie romă de 25 de ani, mamă a cinci copii, venise cu doi dintre aceștia la spital.

Medicul le-a dat un tratament, apoi a trimis-o cu ei acasă. Cu sacoșa de medicamente în mână, cu unul dintre copii în brațe și cu lângă ea, Florica a mers în autogară pentru a lua un microbuz spre casă.

Când a încercat să urce în mijlocul de transport, șoferul firmei Tur Cento Trans nu a vrut să o primească.

Tânăra l-a înjurat și l-a blestemat, iar bărbatul a coborât și a lovit-o de mai multe ori cu coada de la mop, fără ca vreunul dintre călători să intervină.

Unul dintre ei a filmat scenele violente.

Începută după plângerile înaintate de Florica și două organizații care apără drepturile romilor din România, ancheta procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Zalău a durat mai bine de un an.

Într-o primă fază, șoferul de microbuz a fost inculpat pentru purtare abuzivă și tulburarea liniștii publice.

Apoi, procurorii au decis să o pună sub acuzare și pe femeia de 25 de ani, pe motiv că ea a fost cea care a provocat conflictul și că a tulburat liniștea publică.

La finalul anchetei, Parchetul de pe lângă Judecătoria Zalău a dispus trimiterea în judecată atât a lui Marius Filip, cât și a Floricăi Moldovan.

În fața judecătorilor, Filip a recunoscut acuzațiile, cerând să fie judecat prin procedura simplificată.

Florica și-a susținut nevinovăția, spunând că a fost victima nu doar a unei agresiuni, ci și a discriminării: deși mai erau locuri libere, șoferul nu a primit-o în microbuz doar pentru că era de etnie romă.

O parte dintre martorii audiați au declarat că percepția lor a fost că femeia nu a fost primită în microbuz pentru că era romă.

Judecătorii l-au crezut însă pe șofer, care a invocat că microbuzul era plin.

„Deși au existat martori care au indicat că presupunerea lor este în sensul că inculpatul a acționat din cauza originii etnice a persoanei vătămate, aceste afirmații au reprezentat simple speculații ale acestora, nebazate pe elemente faptice. Chiar luând în considerare poziția martorilor, niciunul nu a indicat că actele de violență exercitate de inculpat ar fi fost motivate de rațiuni de discriminare, ci doar faptul că nu a permis pătrunderea persoanei vătămate în microbuz”, au motivat magistrații Judecătoriei Zalău.

Potrivit datelor comunicate de societatea de transport, în seara incidentului, microbuzul, care avea o capacitate de 22 de locuri, a transportat 23 de călători (7 abonamente şi 16 bilete de călătorie).

Reacția Floricăi a fost considerată de judecători exagerată, aceștia considerând că femeia este vinovată de tulburarea liniștii și ordinii publice.

În plus, a lovit microbuzul cu plasa de medicamente, „o bubuitură puternică”, în opinia instanței, resimțită de toți călătorii.

Motivarea Judecătoriei Zalău

Pedepsele Florica Moldovan a fost găsită vinovată pentru tulburarea liniștii și ordinii publice și a fost condamnată la plata unei amenzi în cuantum de 1.800 de lei, transformată în 180 de zile de închisoare în caz că nu o va achita. În plus, tânăra a fost obligată să plătească și 800 de lei cheltuieli judiciare.

În urma loviturilor primite, Florica Moldovan a avut nevoie, potrivit certificatului medico-legal, de 3-4 zile de îngrijiri medicale. Judecătorii au decis că șoferul Marius Filip este vinovat atât de purtare abuzivă, cât și pentru tulburarea liniștii publice.

„Deşi nu acţiunea sa a fost cea care a iniţiat tulburarea ordinii şi liniştii publice, modalitatea în care acesta a acţionat a creat mai multă indignare în rândul observatorilor.

Prin acţiunea sa a contribuit la crearea unei stări tensionate în comunitate. Nu este de pierdut din vedere nici faptul că incidentul a ajuns în presă, fiind de natură să creeze și mai multă indignare la nivel public”, se arată în motivarea instanței. Pentru faptele sale, fostul polițist Marius Filip a fost condamnat la un an și zece luni de închisoare cu suspendare, fiind obligat să respecte un termen de supraveghere de doi ani.

Hotărârea Judecătoriei Zalău, pronunțată pe 22 iunie, a fost contestată atât de Florica Moldovan, cât și de Marius Filip.

Dosarul a fost înaintat Curții de Apel Cluj-Napoca, acolo unde în toamnă va începe judecarea apelurilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alertă cu privire la un sirop de tuse pentru copii. Produsul ar fi foarte toxic, arată testele
Alertă cu privire la un sirop de tuse pentru copii. Produsul ar fi foarte toxic, arată testele
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că este probabil să extindă avertizarea cu privire la siropul de tuse pediatric Benylin, produs de Johnson & Johnson dintr-un lot descoperit în...
Doi tineri din București au fost reținuți, după ce au intrat în casa unui femei și au bătut-o ca să le spună unde ascunde banii
Doi tineri din București au fost reținuți, după ce au intrat în casa unui femei și au bătut-o ca să le spună unde ascunde banii
Poliția Capitalei a anunțat că doi tineri au fost reţinuţi, fiind suspectaţi că au intrat, noaptea, în locuinţa unei femei din Sectorul 3, şi au bătut-o pentru a le spune unde îşi...
#femeie batuta, #etnie roma, #copii, #Sofer, #microbuz, #decizie, #instanta , #stiri juridice
Comentarii