Cazul de la Caracal se complica tot mai mult. Seful DIICOT: Nu avem elemente clare ca fetele sunt moarte. Nu avem inca rezultate ADN

Miercuri, 31 Iulie 2019, ora 15:05
42401 citiri
Cazul de la Caracal se complica tot mai mult. Seful DIICOT: Nu avem elemente clare ca fetele sunt moarte. Nu avem inca rezultate ADN
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Seful DIICOT Felix Oliver Banila a iesit, miercuri, intr-o conferinta de presa, in timp ce la Caracal se desfasura o operatiune televizata aproape complet, in care puteam observa cum politistii sparg porti, sar garduri sau intervieveaza vecinii lui Gheorghe Dinca, iar scafandrii cerceteaza apele unui lac din apropiere.

Banila nu a venit cu nicio informatie concreta despre acest lucru, ba chiar a spus ca, desi dosarul Caracal e instrumentat de DIICOT, institutia nu participa la operatiune. In plus, a pus totul sub semnul intrebarii, inclusiv decesul celor doua fete - Alexandra Macesanu, de 15 ani, si Luiza Mihaela Melencu, in varsta de 18 ani.

Banila a spus ca pana la primirea rezultatelor ADN din cazanul gasit in curtea lui Dinca este luata in considerare inclusiv ipoteza ca fetele sunt in viata. Cand i s-a atras atentia ca adjuncta sa, Giorgiana Hosu, a spus ca a fost gasit ADN-ul Alexandrei la locul faptei, Banila a spus ca da, in casa si curte, dar inca nu se stie daca si in cazan.

El a insistat si ca institutia sa are competente sa instrumenteze cazul, chiar daca principala infractiune este cea de omor calificat si nu exista indicii ca ar fi vorba de trafic de persoane si de minori.

Pus in fata tirului de intrebari ale jurnalistilor, Banila s-a balbait, a gasit cu greu in memorie chiar si numele celor doua fete despre care se vorbeste continuu de o saptamana in intreg spatiul public, a spus ca nu cunoaste anumite date si actiuni intreprinse in dosar si a facut declaratii incalificabile, care se inscriu in aceeasi linie a lipsei totale de empatie din institutiile de stat.

Seful DIICOT a insistat insa ca nu vor putea fi facute cercetari in curtea lui Dinca cel mai probabil in urmatoarea saptamana, pentru ca acesta se afla momentan la Jilava, unde i se face expertiza psihiatrica. Banila sustine ca astfel i s-ar incalca dreptul la aparare, chiar daca perchezitia ar fi facuta in prezenta avocatului, si ar putea exista suspiciunea ca procurorii au plantat probe.

Intrebat de jurnalisti daca in gropile betonate din curtea suspectului vor fi gasiti oameni si anchetatorii pierd atat timp, Banila a spus ca nu i-ar numi "oameni" si ca in viata sigur nu vor fi gasiti.

Ziare.com v-a transmis, in format LIVE TEXT, declaratiile sefului DIICOT, Felix Banila:

- Inca de la inceput vreau sa va spunem ca ne exprimam regretul pentru situatia in care sunt puse familiile celor doua victime si va asigur de toata seriozitatea noastra.

- Dimineata Dinca Gheorghe a fost transferat la Jilava pentru expertiza psihiatrica.

- Nu avem pana acum nici macar concluzii preliminare cu privire la fragmentele osoase gasite si tot ce a aparut pe surse sunt stiri neconfirmate.

- Periodic noi, DIICOT, va vom comunica ce s-a mai facut.

- Prioritar pentru noi e aflarea adevarului si stabilirea adevarului prin probe temeinice.

- Vreau sa va asigur ca verificam fiecare varianta, orice pista care apare, inclusiv in presa.

- Din 27 iulie, de cand am fost sesizati, desfasuram activitatile necesare in aceasta cauza.

INTREBARI:

Are DIICOT competenta sa instrumenteze dosarul?

Va afirm cu certitudine ca da. In materia traficului de persoane si minori, DIICOT-ul are competenta exclusiva.

Dar omor calificat?

Avem si aici competenta. Urmarim toate pistele. Sunt tata a doua fete, ne-am dori, din tot sufletul va zic, sa gasim victimele in viata.

Procurorii le cauta si in viata?

Bineinteles. Pana nu avem probe clare ca una sau alta a fost ucisa, sunt doar indicii. Pana nu avem stabilit in mod cert, nu putem ignora nicio varianta de lucru.

Despre cazul Luizei?

Procurorii DIICOT Craiova au fost sesizati prima oara in acest caz in 5 iunie. Pana acum, au fost facute o serie de activitati, au fost ridicate si imaginile stradale, in masura in care au mai fost gasite.

Ati spus ca exista indicii rezonabile ca n-ar mai fi in viata...

Nu am spus asta, am spus ca pana nu avem indicii clare verificam toate pistele. Avem acele fragmente osoase ridicate de la fata locului, nu am primit un rezultat. Un element pe care il consider esential: victima e un minor de 15 ani. Admitand ca ar fi fost arsa in acel butoi metalic, am fost la Craiova si m-am edificat si am constatat ca nu e un butoi in adevaratul sens al cuvantului.

E o soba, un arzator improvizat artizanal de inculpat probabil. Nu are capace la ambele capete ale cilindrului. Nu are fund in partea interioara si focul se asaza dedesubt.

Ar trebui sa avem in vedere ca nu putem sa ne axam in exclusivitate nici pe declaratia inculpatului. Are niste drepturi pe care indiferent de crima comisa trebuie sa i le respectam.

Despre gropile din curte cimentate?

In urma cercetarilor la fata locului, s-au desfasurat toate actele necesare pentru a ne asigura ca victimele nu se afla in acel imobil sau in curtea imobilului. Ale noastre cautari trebuie sa aiba in vedere un alt spatiu sau locuri din proximitatea adresei - Strada Craiovei 169.

Este obligatoriu ca inculpatul sa fie la fata locului la cercetari?

Daca poate fi adus, trebuie adus, ca nu putem sa avem suspiciunea ca am plantat noi probe.

Legal sunteti obligati?

Avem obligativitatea.

Au fost gasite probe ADN in casa?

Da.

Exista acele gropi cimentate?

Ceea ce am vazut eu sunt procesele verbale si plansele fotografice. De aici rezulta ca nu ar fi vorba despre niste grpi sapate cu putin timp inainte. Sunt tuburi in curte, un canal confectionat cu mult timp anterior pentru a-l ajuta in accesul...pentru a repara anumite autovehicule, insa nu a fost identificat nimic.

In situatia in care a recunoscut, cum de nu gasiti cadavrele?

Nu ne putem axa exclusiv pe declaratia inculpatului.

A fost cooperant?

Asa se pare ca a fost cooperant, insa la momentul la care s-a incercat conducerea in teren cu inculpatul pentru a identifica locurile in care a aruncat cadavrele a devenit confuz, a declarat ca activitatea pe care a desfasurat-o, in cazul primei victime, ca initial a aruncat-o in Olt, apoi in Dunare.

I s-a certut sa ne conduca, a spus ca a facut drumul pe noapte si nu-si mai aduce aminte.

Avocatul spunea ca politistii au ales alt traseu...

Eu nu pot sa confirm asta, nici nu pot nega. Conducerea in teren cu inculpatul se va reface de indata ce va putea fi posibila, dupa ce va fi transferat inapoi si vom incerca sa restabilim conditiile in care s-a desfasurat acea deplasare.

Chiar daca nu are valoare de proba, il veti testa cu poligraful?

Da, avem consimtamantul inculpatului, urmeaza sa fie testat.

Referitor la butoi, un vecin a declarat ca a simtit miros de fum si in curte a fost gasit sange?

Nu ma sustrag unui astfel de raspuns, dar sunt detalii de natura a afecta bunul mers al anchetei.

De ce?

Sunt elemente de amanunt.

Sunt complici?

Cum am spus anterior, nu putem neglija niciuna dintre versiuni.

In ce conditii a recunoscut fapta? Inainte, acum cateva luni, ati primit sesizari de la servicii cu privire la nereguli in randul politistilor din zona?

Cercetarile nu se axeaza exclusiv pe trafic de persoane, minori sau omoruri, ci si pe activitatea desfasurata de operatorii 112. Pe aceasta stare de fapt nu am primit sesizari.

Dar pe ce stare de fapt?

Ar trebui sa fac o verificare, nu vreau sa va dau informatii neverificate.

In ce conditii a recunoscut crimele?

Nu eram la sediu, in prima faza nu a recunoscut, ulterior, dupa discutii cu anchetatorii si aparatorul, a recunoscut. Ne punem si noi intrebarea fireasca ce l-a determinat sa recunoasca... Tine exclusiv de constiinta sa si de modul in care intelege sa-si construiasca apararea.

A fost data Alexandra in urmarire la Politia de Frontiera?

Alexandra... Va referiti la victima de 15 ani? Da.

Am inteles bine, a fost gasit un arzator improvizat... ati reusit sa faceti un experiment judiciar?

Pana acum nu s-a facut, asteptam sa vedem ce rezultate vor veni. Acel experiment judiciar poate fi facut oricand, sunt foarte multe lucruri de facut.

Asteptati rezultatele de la IML?

Exact, da, sper ca le vom primi in curand.

Ce inseamna, zile?

Nu e apanajul nostru, necesita timp, nu sunt specialist in domeniu, nu pot sa-mi dau cu parerea.

Nu se mai face acum o cercetare la fata locului si sunteti convins ca in acele gropi nu mai pot exista victime?

In viata, nu!

Chiar daca nu sunt in viata, nu vi se pare important? Asteptati o saptamana sa fie adus suspectul sa vedeti daca in gropi sunt alte cadavre?

Inteleg ce ati inteles dvs. Noi trebuie sa intervenim cu un pick-hammer, sa spargem acea suprafata, nu ne putem asuma riscul de a ridica suspiciuni cu privire la corectitudinea anchetei.

Daca s-ar fi sinucis inculpatul?

E o ipoteza pe care o lansati dvs si nu sta in picioare.

Deci il scoateti de la Jilava sa vedeti daca in acele gropi sunt sau nu oameni.

Eu nu le-as spune oameni. Acele gropi sunt facute anterior datei.

Si in beci?

Canalul din beci e facut cu mult inainte.... Iti permite accesul sa desfasori nu stiu ce activitati mecanice.

Am vazut azi cum alergau politistii pe strazi, sareau garduri, despre ce e vorba?

Nu am vazut aceste imagini, nu pot sa va zic despre ce e vorba, v-am spus ca noi astazi nu am desfasurat nicio perchezitie.

Fac politistii fara DIICOT?

Fac cei de la politie cu cei de la ISU, altceva n-a fost dispus.

Exista indicii ca Alexandra ar fi in viata?

Asa cum va spuneam, nu neglijam niciuna dintre versiuni. Desfasuram cercetarile avand in vedere ambele victime, nu doar Alexandra ci si cealalta.... aaa.... Luiza.

E DIICOT-ul depasit de caz?

Daca si DIICOT-ul e depasit de caz....

Se fac verificari in Italia, unde inculpatul a mai lucrat?

Am verificat si am stabilit cert ca in 2002-2008 a avut resedinta in Italia, intr-o localitate pe care nu pot sa vi-o comunic, pentru ca.... Nu am primit raspunsuri de la toate autoritatile, dar din verificari se pare ca nu are interdictie pe spatiul italian si nu a fost cercetat pe teritoriul Italiei pentru nicio infractiune.

In legatura cu cazul Luizei, procurorul de caz a incercat sa verifice nr de telefon de pe care bunicul a primit telefoane ca fata e la munca in strainatate?

Bineinteles. Au fost 2 apeluri, au fost verificate cele doua posturi telefonice, sunt 2 cartele pre-pay achizitionate de pe teritoriul Romaniei cu foarte putin timp inainte de disparitia fetei.

Concret exista un indiciu ca a actionat impreuna cu altcineva?

La aceasta intrebare va rog sa acceptati ca nu pot sa va raspund.

In 2012 DIICOT a avut dosar de trafic de persoane in Caracal. Exista vreo legatura?

Pana acum nu s-a constatat nicio legatura.

Cu acel dosar ce s-a intamplat?

Este trimis in instanta.

Persoanele din dosar au vreo legatura cu Gheorghe Dinca?

Nu-mi cereti detalii. N-as vrea ca cineva sa-si ia informatii din aceasta conferinta de presa. Se pare ca inculpatul a actionat singur, dar nu putem neglija nici alta varianta.

Au fost audiate toate rudele lui Gheorghe Dinca?

Va dati seama ca e o intrebare la care nu as putea sa va raspund cu exactitate. Nu cunosc intreaga familie a inculpatului.

E adevarat ca in telefonul sau se afla numere de politisti si interlopi?

Sunt detalii care ar aduce prejudicii anchetei, nu pot sa va raspund.

Pana acum a lamurit ancheta de ce s-au gasit 21 de dinti?

O sa vedem ce ne spun specialistii.

S-a stabilit traseul parcurs de Dinca dupa crima, ce a facut el in intervalul acela?

Se pare ca nu a mai parasit domiciliul deloc dupa ora 12:00.

Exista filmari cu el...

Aproximativ ora 12.... A plecat sa ia ceva de mancare si dupa pranz nu a mai parasit domiciliul.

Detine si alte proprietati?

Sunt amanunte cu privire la care am facut niste verificari, dar aceasta detinere nu trebuie sa fie neaparat in drept. Pe numele sau nu mai detine.

In imaginile de pe camerele de supraveghere se vede ca e luat de o masina, ce legatura are cu soferul?

Soferul dubitei a fost audiat, nu va pot da detalii, aveau o relatie de prietenie.

Excludeti ca ar fi complice?

Nu excludem nicio varianta.

A recunoscut ca face parte dintr-o retea?

Stiti foarte bine ca nu.

In cenusa gasita era ADN-ul Alexandrei?

Ma faceti sa ma repet din nou. Nu putem face astfel de afirmatii fara opinia specialistilor.

Dna Hosu spunea ca a fost gasit.

Pe alte probe, nu in acel cazan. Atat in autoturism, cat si in locuinta.

Ati spus o sumedenie de lucruri facute in dosarul Luizei. Care?

In comunicatul de presa de ieri au fost detaliate toate activitatile.

Ce a facut DIICOT concret?

Explicatia o aveti in ordonanta de declinare a competentei de catre Parchetul de pe langa Tribunalul Craiova.

In afara de mesaje au fost si alte elemente care sa arate trafic de minori?

Nu noi am cerut, competenta noastra a fost atrasa. Existau indicii rezonabile.

Nu pot sa intre procurorii doar in prezenta avocatului?

Reveniti, dar v-am explicat. Incuaptul are drepturi pe care nu le putem incalca.

Ce drepturi i-ati incalca?

Dreptul la aparare.

Pot fi compromise probe in acest timp?

Nu, locul faptei e asigurat.

Ce au gasit in punga aruncata de Dinca peste gard?

Accesorii ale uneia dintre victime.

Imaginile de pe camerele de supraveghere au fost preluate inainte sau dupa ce au aparut la televizor? Domnul care are camera ne-a spus ca nimeni nu l-a cautat.

Daca ati ajuns inaintea noastra, sunteti de felicitat.

Sau dumneavoastra de criticat.

Mai aveti si alte intrebari?

Nu.

Ati obosit?

Nu, dvs?

(Ofteaza) Nu.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Banila declaratii DIICOT crime Caracal , #DIICOT