Cazurile revoltătoare de abuz sexual de la Universitatea de Teatru și Film: "Și-a băgat limba în gura mea și a început să se frece cu corpul de mine" VIDEO

Miercuri, 30 Noiembrie 2022, ora 12:07
23691 citiri
Cazurile revoltătoare de abuz sexual de la Universitatea de Teatru și Film: "Și-a băgat limba în gura mea și a început să se frece cu corpul de mine" VIDEO
Regizorul Felix Alexa FOTO / Cotidianul.ro

O investigație făcută de Rise Project a scos la iveală o serie de abuzuri sexuale și de hărțuiri de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale" (UNATC) din București.

Toate mărturiile îl vizează pe profesorul Felix Alexa, care predă la UNATC din 1994 și este un artist multipremiat. De-a lungul anilor a avut numeroase relații cu studentele, reputație care era deja cunoscută. Potrivit investigației, a fost vorba atât de relații, cât și de avansuri, atingeri și propuneri nepotrivite din partea acestuia. Principala promisiune pe care o făcea Felix Alexe era că le va ajuta pe tinerele femei în carieră, punctând de fiecare dată că nu vor reuși fără el.

Mărturiile femeilor abuzate

Bianca a urmat cursurile unui master în regie la UNATC între 2014 și 2016. După o perioadă în care a acumulat absențe, profesorul ei, Felix Alexa, a sunat-o și a țipat la ea, spunându-i că este neserioasă și că ar trebui să se întoarcă în Cluj. Bianca l-a rugat să-i fie asistentă de regie pentru un spectacol pe care el îl monta la Teatrul Maghiar din Cluj, iar Alexa a acceptat, susținând că poate ”așa se vor înțelege mai bine când se întorc la București”.

După spectacol, cei doi au mai rămas la discuții, la un pahar cu vin.

”N-am simțit că e ceva în neregulă să stai să bei un pahar de vin cu profesorul tău. (…) Am simțit pentru prima dată că nu mai sunt persoana aia care a venit de la Cluj să fure locul”, spune Bianca.

Apoi profesorul și-a tras scaunul lângă ea și a sărutat-o.

„În capul meu mă gândeam: Nu fă nimic. Las-o așa, că trebuie să găsesc acum o metodă să plec de-aici.”

Bianca spune că și-a făcut curaj și i-a spus profesorului că vrea să plece acasă.

„El a zis ok”. Dar la ieșire, „m-a împins cu toată forța în ușă (…), și-a băgat limba în gura mea și a început să se frece cu corpul de mine. Avea penisul erect”, își aduce aminte fosta studentă.

Jurnaliștii de la Rise Project au adunat zeci de mărturii după ce au început să discute cu foști și actuali studenți de la UNATC:

”Mi-a spus că i se pare că sunt foarte talentată, foarte frumoasă, dar că n-am să reușesc singură. S-a oferit să mă susțină și să ne întâlnim. Mi-a propus să facem un schimb, a fost un șoc pentru mine”,

„Mi-a zis că crede că e foarte greu pentru o fată atât de frumoasă ca mine să mai găsească un bărbat adevărat în lumea asta. (…) Mi-a adus flori. (…) Mi-a zis că vrea să-mi fie mentor, că sunt foarte talentată, dar trebuie să mă cizelez un pic”,

”Pe mine deseori mă tot atingea cu motivul că-s foarte slabă. Apoi întreba pe ce pune mâna iubitul tău?”, sunt doar câteva alte confesiuni.

Ușa spartă

Un caz particular s-a lăsat cu o ușă spartă și cu intervenția poliției.

„Am sunat la 112 (…): vă rog, trimiteți un echipaj, că fostul iubit îmi sparge ușa de la casă, urlă că mă omoară”, spune o actriță, atunci în vârstă de 26 de ani.

Alexa îi crăpase ușa cu pumnii și picioarele. Și îi tăiase cu un cuțit toate cauciucurile mașinii.

Actrița tocmai încheiase o relație „foarte toxică” de doi ani și jumătate cu Alexa. Se cunoscuseră într-un turneu de teatru. Ea era proaspăt absolventă de 24 de ani. El avea 40.

La șase luni de la prima plângere, tânăra actriță o face pe a doua, după ce Felix Alexa o așteaptă în fața blocului, noaptea. Ea este însoțită de doi prieteni, dar asta nu-l împiedică pe Alexa s-o înjure, să țipe la ea că e „curvă”. Apoi strigă: „Voi știți cine e tata?”, amenință că îi face rău, își aduce actrița aminte.

Cum se apără Felix Alexa

Felix Alexa a fost contactat de jurnaliștii de la Rise Project, însă a negat cu vehemență că ar fi fost vorba despre hărțuire sau abuzuri și a susținut că au fost ”relații de iubire”.

”Au fost niște relații de iubire (...) Nu sunt omul. Deci nu sunt omul să fac așa ceva. Sunt cunoscut (în lumea teatrului) ca un om foarte, foarte direct și corect. (…) N-am profitat niciodată de (…) poziția mea, (…) în niciun fel. A fost un incident într-un context (…) care avea legătură cu o relație care de altfel a fost foarte frumoasă”, a declarat Felix Alexa.

Cunoscută cântăreață, acuzată de hărțuire de fostul cameraman: "Să nu vorbeşti niciodată despre ceea ce ai văzut"
Cunoscută cântăreață, acuzată de hărțuire de fostul cameraman: "Să nu vorbeşti niciodată despre ceea ce ai văzut"
Cântăreaţa americană de rap Megan Thee Stallion a fost acuzată de hărţuire de către fostul ei cameraman, care o acuză de grossofobie şi susţine că a fost obligat să asiste la o...
Susținătorii oligarhului fugar Ilan Șor, care au creat la Moscova o alianță electorală anti-Maia Sandu, se plâng de hărțuire pe aeroportul din Chișinău VIDEO
Susținătorii oligarhului fugar Ilan Șor, care au creat la Moscova o alianță electorală anti-Maia Sandu, se plâng de hărțuire pe aeroportul din Chișinău VIDEO
Liderii noului bloc electoral pro-rus Victorie, care gravitează în jurul oligarhului fugar Ilan Şor şi se opun planurilor preşedintei Maia Sandu de a adera la Uniunea Europeană, au declarat...
#felix alexa, #UNATC, #abuz sexual, #hartuire , #eveniment