Cum vede Ucraina cererea lui Putin pentru crearea unei zone-tampon: Dovadă că războiul va escalada

Luni, 18 Martie 2024, ora 18:01
4658 citiri
Cum vede Ucraina cererea lui Putin pentru crearea unei zone-tampon: Dovadă că războiul va escalada
Vladimir Putin FOTO / Hepta

Consilierul prezidenţial ucrainean, Mihailo Podoliak, a declarat luni, 18 martie, că ideea liderului rus, Vladimir Putin, de a crea o zonă tampon în interiorul teritoriului ucrainean este un indiciu clar că Moscova plănuieşte să escaladeze războiul din Ucraina vecină, relatează Reuters.

Putin a menţionat posibilitatea creării unei zone-tampon în timpul discursului rostit după ce a câştigat duminică un nou mandat prezidenţial. O astfel de zonă tampon ar fi singura modalitate de a proteja Rusia de atacurile ucrainene, a argumentat Putin.

"Aceasta este o declaraţie manifestă, directă, că războiul nu va face decât să se intensifice", a declarat pentru Reuters consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak.

Reprezentantul Administrației Prezidențiale Ucrainene spune că în continuare discursul de la Kremlin neagă suveranitatea altor țări.

"Toate acestea sunt dovezi directe că Federaţia Rusă nu este pregătită să trăiască în relaţii sociale şi politice moderne, ţinând cont de drepturile suverane absolute ale altor ţări", a mai spus consilierul preşedintelui Volodimir Zelenski.

Putin a făcut comentariul după ce a câştigat un al cincilea mandat la Kremelin, cu un scor record, în cadrul unor alegeri care au durat trei zile, criticate de Occident ca fiind o farsă.

Liderul de la Kremlin nu a oferit detalii despre planul său, dar a spus că zona tampon ar trebui să fie suficient de mare pentru a opri ceea ce el a spus că sunt arme fabricate în străinătate care lovesc teritoriul rusesc.

Ucraina a declarat anterior că foloseşte doar propriile arme pentru a lovi teritoriul rusesc. Unii dintre aliaţii săi cheie, precum SUA, au furnizat arme cu condiţia ca acestea să nu fie folosite în interiorul Rusiei.

Amintim că săptămâna trecută, Kievul şi-a intensificat atacurile cu drone cu rază lungă de acţiune asupra rafinăriilor de petrol din Rusia, iar grupuri paramilitare au organizat, de asemenea, atacuri transfrontaliere din Ucraina în vestul Rusiei.

Armata rusă susține că a doborât 68 de drone ucrainene. Ce ținte viza atacul FOTO/VIDEO
Armata rusă susține că a doborât 68 de drone ucrainene. Ce ținte viza atacul FOTO/VIDEO
Armata rusă a interceptat 68 de drone ucrainene, în noaptea de vineri spre sâmbătă, 27 aprilie, în regiunea Krasnodar (sud) şi în Crimeea, anexată de Moscova în 2014, anunţă Ministerul...
Declarație neașteptată a unui diplomat occidental. Știe mutarea surpriză a lui Putin de a opri războiul, în 5 minute
Declarație neașteptată a unui diplomat occidental. Știe mutarea surpriză a lui Putin de a opri războiul, în 5 minute
Războiul declanșat de președintele rus în Ucraina a depășit 790 de zile, însă deznodământul acestuia rămâne unul imprevizibil, chiar și pentru experți. Dar acum, un diplomat...
#Federatia Rusa, #razboi Rusia Ucraina, #atacuri Ucraina , #stiri Vladimir Putin