A început demolarea stadionului “Gheorghe Hagi”, chiar sub privirile Regelui: cum va arăta arena de vis pe care va evolua Farul Constanța

Marti, 11 Iulie 2023, ora 09:51
2209 citiri
A început demolarea stadionului “Gheorghe Hagi”, chiar sub privirile Regelui: cum va arăta arena de vis pe care va evolua Farul Constanța
Buldozerele au intrat în stadion

Demolarea stadionului “Gheorghe Hagi” din Constanţa a început, luni seară, în prezenţa reprezentanţilor administraţiei publice locale, a ministrului Dezvoltării, Adrian Veştea, şi a conducerii clubului Farul Constanţa.

Primăria Constanţa a organizat, luni, de la ora 18.00, un eveniment pentru a marca începerea lucrărilor de demolare la stadionul “Gheorghe Hagi”.

“Evenimentul de astăzi nu este despre a demola vechiul stadion, cât despre a ne aduna pentru a construi împreună ceva ce va dăinui, ce va bucura şi va folosi generaţiilor viitoare”, a declarat primarul Constanţei, Vergil Chiţac, în discursul său.

El a anunţat că în locul acestui stadion va fi ridicată o arenă ultramodernă.

“Printr-un proiect al Guvernului României, în parteneriat cu Primăria Constanţa şi cu clubul Farul, începem construirea unui stadion ultramodern şi a unei baze sportive cum nu mai există în România. Tot un proiect asumat de la primul până la ultimul om stă la baza actualei campioane a României, Farul Constanţa, care s-a înălţat pe fundaţia construită cu multă muncă, pricepere şi pasiune de Gică Hagi şi pe scheletul istoric şi afectiv al brandului cel mai iubit de noi toţi constănţenii – Farul. Acum este momentul să facem echipă din nou şi să ne dăm mâna în jurul acestui uriaş proiect de infrastructură pe care şi l-a asumat Guvernul, prin Compania Naţională de Investiţii. Fac apel la toate instituţiile centrale, regionale şi locale pentru a reuni în jurul unui efort comun, în interesul constănţenilor de astăzi şi de mâine. Este de datoria noastră să ne mişcăm cu rapiditate, cu pricepere şi cu folos, să fim eficienţi, atenţi şi buni în ceea ce facem, astfel încât să creăm cadrul optim pentru ca lucrările să se desfăşoare ireproşabil”, a mai declarat primarul Constanţei.

La eveniment a fost prezent şi ministrul Dezvoltării, Adrian Veştea, care a vorbit la început despre vizita pe care a făcut-o în judeţul Constanţa.

“Am petrecut astăzi toată ziua în judeţul Constanţa, mergând de la un şantier la altul, evaluând stadiul fiecărui proiect în care ministerul pe care îl conduc este implicat prin finanţări masive care sperăm să ajute la dezvoltarea municipiului şi a judeţului, după ce vor fi finalizate. Însă în această seară nu vreau să vorbesc despre serviciul meu public, nici despre banii care vin înspre judeţul Constanţa pentru investiţiile în infrastructură sau în obiectivele emblematice ale judeţului”, a afirmat ministrul Dezvoltării.

El a făcut apoi o prezentare a actualului antrenor al echipei Farul Constanţa, Gheorghe Hagi.

“Sunt în această seară aici pentru un om pe care îl admir, un om care, deşi nu este parte din familia mea, mi-a adus în casă multă bucurie, entuziasm şi mândrie în toţi anii în care a servit la cel mai înalt nivel sportul românesc în această ţară. Au trecut mai bine de 40 de ani de când a debutat pe acest stadion la Farul Constanţa şi într-o carieră fulminantă a decolat apoi de la Sportul Studenţesc la Steaua, pentru a ajunge la Real Madrid şi Barcelona. Omul acesta a pus Brescia pe harta Italiei şi în minţile românilor. Omul acesta ne-a făcut pe noi, românii, să ţinem ani de zile cu turcii. Dar a fost în primul rând românul care a intrat de 125 de ori în teren, purtând culorile naţionalei spre glorie, recunoaştere şi respect la nivel mondial”, a transmis Adrian Veştea.

El a adăugat că prin acest proiect România îi oferă lui Hagi un loc unde poate face performanţă.

“Nu putem cuantifica iubirea, efortul şi devotamentul arătat de Gică Hagi României şi nici nu putem evalua cât de mult a dat România înapoi Regelui. Însă momentul de astăzi, aşa cum este el, mă face fericit să pot fi prezent şi să fac un prim pas din partea Guvernului României, pe care sunt onorat să îl reprezint aici, la Constanţa, ca ministru al Dezvoltării. În vara lui 2024 îl găsim pe Gheorghe Hagi din nou campion ca antrenor, manager şi mentor şi demarăm astăzi un proiect prin care să-i putem oferi lui, Farului şi Constanţei un loc unde sportul şi performanţa să fie mereu la cea mai înaltă performanţă: noul stadion Gheorghe Hagi”, a încheiat ministrul Dezvoltării.

După finalizarea ceremoniei a început demolarea stadionului. La eveniment au fost prezenţi şi preşedintele clubului Farul Constanţa, Gheorghe Popescu, şi antrenorul Gheorghe Hagi.

Construcţia stadionului a început în anii 1950, sub conducerea arhitectului Ioan Puşchilă, fiind inaugurat pe 23 august 1954. În anii 1970, stadionul a fost supus unui proces de modernizare, prin suplimentarea capacităţii arenei.

Noul stadion va avea o capacitate de 18.500 de locuri. De asemenea, clădirea stadionului va integra şi o serie de funcţiuni complementare: săli de antrenament - atletism indoor, squash/tenis de masă şi fitness, centru de conferinţe, spaţiu expoziţional, spaţii administrative, spaţii comerciale şi zone de loisir.

Proiectul este realizat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, prin Compania Naţională de Investiţii, şi UAT Constanţa şi are valoarea de 379.000.000 lei fără TVA, fiind cofinanţat de la bugetul local cu 48.000.000 lei fără TVA pentru lucrări de construcţii şi 5.000.000 lei fără TVA pentru asigurarea de utilităţi.

Guvernul a făcut anunțul mult așteptat! Două stadioane de aproape 1.5 miliarde de lei se vor construi în România
Guvernul a făcut anunțul mult așteptat! Două stadioane de aproape 1.5 miliarde de lei se vor construi în România
Executivul a aprobat, joi, hotărârea de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Construire Stadion cu capacitate de 30.000 locuri, Str. Ştefan...
Răducioiu a găsit atacant pentru națională. Joacă exact stilul său
Răducioiu a găsit atacant pentru națională. Joacă exact stilul său
Louis Munteanu, atacantul împrumutat de Fiorentina la Farul Constanța, este dorit de granzii campionatului FCSB și Rapid. Totuși, acesta și-ar dori să-și continue cariera la un club din...
#farul constanta, #Gheorghe Hagi, #stadion, #demolare , #stiri fotbal