Ce impact va avea asupra României falimentul băncilor din SUA: ”Clienții pot sta liniștiți”

Marti, 14 Martie 2023, ora 22:40
4046 citiri
Ce impact va avea asupra României falimentul băncilor din SUA: ”Clienții pot sta liniștiți”
Active financiare FOTO Unsplash

Trei bănci regionale s-au prăbușit în Statele Unite ale Americii în decurs de trei săptămâni, la care se adaugă și instituțiile bancare Silvergate Bank și Silicon Valley Bank, evenimente ce i-au determinat pe investitori să se teamă de o posibilă vulnerabilitate financiară la scară largă.

Signature Bank, o bancă regională cu sediul în New York, care a devenit lider în creditarea criptomonedei, s-a închis brusc duminică, 12 martie, marcând al treilea cel mai mare faliment bancar din istoria Statelor Unite, la doar două zile după Silicon Valley Bank, cădere care a zguduit piața de valori și a reaprins frica de vremuri economice „provocatoare și turbulente”, relatează Forbes.com.

Autoritățile de reglementare bancară din New York au închis Signature Bank, care a fost înființată în urmă cu 23 de ani și care s-a concentrat pe active digitale, devenind una dintre puținele bănci care au acceptat depozite cripto.

Clienții și-au retras rapid depozitele încă de vineri, a relatat New York Times, după ce acțiunile Signature au scăzut cu aproape 25%, la 70 de dolari, în cea mai proastă zi a băncii pe Wall Street, și după ce au fost oprite de la tranzacționare pentru scurt timp, vineri dimineață, din cauza temerilor de volatilitate. Temându-se că Signature ar putea suferi aceeași soartă ca și SVB cu câteva zile mai înainte, clienții și-au mutat depozitele către bănci mai mari, inclusiv la JPMorgan Chase și Citigroup.

Joe Biden: ”Sistemul bancar este în siguranță”

Președintele american Joe Biden a vorbit luni, 13 martie, despre falimentul Silicon Valley Back, susținând că sistemul bancar funcționează, iar americanii trebuie să aibă încredere în acesta.

”Depozitele voastre vor fi acolo când aveți nevoie de ele. Micile afaceri din întreaga țară care au depozite la aceste bănci pot răsufla mai ușurate știind că își vor putea plăti muncitorii și facturile. Voi cere Congresului și autorităților de reglementare bancară să întărească regulile pentru bănci pentru a face acest tip de faliment bancar mai puțin probabil în viitor”, a declarat președintele SUA.

România, la loc sigur în fața falimentului din SUA

Consultantul economic Adrian Negrescu a declarat pentru Ziare.com că evenimentele din Statele Unite ale Americii nu vor avea un impact resimțit și în țara noastră deoarece sistemul bancar românesc este bine capitalizat, iar clienții pot sta liniștiți.

”Nu (n.r. - nu va avea impact în România), pentru că sistemul bancar românesc este bine capitalizat, băncile au înregistrat profituri semnificative, sunt cele mai profitabile bănci din Uniunea Europeană, iar Banca Națională veghează cu mare atenție la ceea ce se întâmplă în sistemul bancar românesc. Nu vom avea probleme cu băncile românești, clienții pot sta liniștiți. Oricum, BNR garantează depozitele de până în 100.000 de euro pentru fiecare client, iar din cum arată cifrele financiare ale băncilor din România, în niciun caz nu se poate vorbi de faliment, ci poate doar de o creștere a profitului în 2023 pe fondul creșterii dobânzilor”, a declarat Adrian Negrescu.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#faliment banci SUA, #sistem bancar Romania, #banci Romania , #stiri economice