De ce este reticent Gheorghe Falcă în privința comasării alegerilor programate în 2024

Marti, 05 Decembrie 2023, ora 12:13
1577 citiri
De ce este reticent Gheorghe Falcă în privința comasării alegerilor programate în 2024
Gheorghe Falcă, europarlamentar PNL FOTO Facebook / Gheorghe Falcă

Alegerile prezidențiale din 2024 trebuie să aibă loc după cele parlamentare, a declarat, marți, la RFI, vicepreședintele PNL Gheorghe Falcă. Potrivit G4Media, PSD ar vrea ca scrutinul prezidențial să se desfășoare înaintea celui parlamentar, pentru ca un eventual succes la prezidențiale să tragă partidul în sus la alegerile pentru Legislativ.

Liberalul declară de asemenea că o comasare a unor alegeri e încă posibilă: ”Trebuie doar să anunți cu șase luni înainte, să ai legislația făcută cu șase luni înainte (...). S-ar putea comasa alegeri locale cu alegeri parlamentare sau alegerile parlamentare cu turul întâi al alegerilor prezidențiale”.

Gheorghe Falcă spune că alegerile din 2024 ar trebui să aibă loc ”în ordinea firească: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. E ordinea firească a lucrurilor. Noi am solicitat să comasăm alegerile parlamentare cu alegerile locale, pentru că o să trebuiască să-i invităm pe cetățeni în cinci duminici la vot și cred că va fi foarte greu să avem o prezență serioasă la vot”.

Întrebat dacă PNL vrea ca prezidențialele să aibă loc după parlamentare, Falcă a afirmat că "acesta este parcursul logic, pentru că așa s-a întâmplat dacă ne uităm în urmă cu patru ani la alegerile parlamentare, când au fost, când ne uităm la alegerile prezidențiale acum cinci ani, aceasta ar trebui să fie ordinea".

Vicepreședintele PNL a vorbit și despre negocierile cu PSD în privința comasării. "Faptul că până acum nu s-a reușit o înțelegere, nu văd cum să reușim să ne înțelegem pe acest subiect și este regretabil, pentru că trebuie să fim sinceri, este foarte dificil să faci campanii suprapuse, să chemi oamenii la vot pe diferite sisteme de alegeri, atunci când vorbești de alegerile europarlamentare trebuie să vorbești de rolul pe care-l jucăm noi în Europa, noi evident vom vorbi de succesul nostru, prin atragerea acestor bani europeni, suveraniștii vor vorbi despre ce rău ne face nouă UE. Apoi, trebuie să trecem la alegerile locale, când vorbim de proiectele din administrația locală, primarii pe funcții vor vorbi evident de modul în care au reușit să gestioneze bugetele locale, să atragă fonduri europene, să modernizeze infrastructura. Imediat sari la alegerile parlamentare, unde trebuie să vorbești de un program de guvernare, unde o să transmiți direcțiile pe care le vei susține pentru următorii patru ani. Și evident trecem la un vot foarte important, președintele României, care coordonează viața politicii externe, formarea Guvernului, menține statul democratic, atunci când un Guvern își creează dezechilibre. De aceea, aceste diferențe de campanii vor face ca nu multă lume să vină la vot", a argumentat Falcă.

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
PNL a depus un proiect care prevede reducerea vârstei de pensionare pentru femei, în funcţie de numărul copiilor pe care i-au născut
PNL a depus un proiect care prevede reducerea vârstei de pensionare pentru femei, în funcţie de numărul copiilor pe care i-au născut
Liberalii au depus la Senat un proiect de lege pentru modificarea art.51 alin.(1) din Legea nr.360/2023 privind sistemul public de pensii. Iniţiativa legislativă prevede că femeile vor putea...
#Falca, #comasare alegeri 2024, #PNL, #PSD , #stiri alegeri