De unde poți face economii ca să-ți plătești facturile. Cum eviți cheltuielile inutile cu puțină atenție

Luni, 26 Septembrie 2022, ora 21:30
4969 citiri
De unde poți face economii ca să-ți plătești facturile. Cum eviți cheltuielile inutile cu puțină atenție
Lista de cumpărături trebuie să conțină doar produsele necesare FOTO: Pixabay.com

Se anunță scumpiri pe toate planurile iar mulți dintre românii care au venituri mici se gândesc cu groază de unde vor putea strânge bani pentru a-și plăti facturile. Mai ales că vine iarna și se anunță cheltuieli mari cu încălzirea.

În primul rând, putem economisi bani, economisind chiar energie. Specialiștii spun că investițiile în electrocasnice cu un consum de energie mic se amortizează mai repede. Deși sunt mai scumpe, acestea scad de fapt costul facturii la curent.

Însă, sunt și alte metode care ne pot ajuta să punem deoparte mai mulți bani din salariu, chiar dacă acesta este mic. Și nu vorbim despre ”inginerii financiare” ci de un pic de atenție la cheltuieli.

Nu faceți cumpărături doar pentru că sunt ”la ofertă” ci pentru că aveți nevoie de ele

Dacă nu ai nevoie neapărat de un anumit lucru, sau nu ţi-l mai doreşti la fel de mult, nu îl mai cumpăra. Aplicaţi "testul timpului", recomandat în general cumpărăturilor de valoare mai mare, care însă se aplică foarte bine oricăror cumpărături în această perioadă, se arată într-un interviu al Irinei Chiţu, director al comparatorului bancar FinZoom.ro.

Amână achiziţia pentru a doua zi sau chiar pentru zilele următoare.

Dacă mergeți în supermarket, lista de cumpărături este neapărat necesară. Altfel, până veți ajunge la produsele de care aveți nevoie, umpleți coșul cu multe alte lucruri ce v-au atras privirea. Chiar dacă vă dați seama la magazin că mai aveți nevoie de alte produse decât cele de pe listă, limitați-vă doar la câteva absolut necesare.

Căutați magazinele cu cele mai bune oferte de preț. Profitați, de asemenea, de ofertele promoționale, deoarece si acestea pot reprezenta un instrument de economisire.

Plătiți mai des cu cardul decât cash sau păstrați sume mici în portofel

Sunt extrem de puține plățile pe care le puteți face doar cash. Însă, dacă ținem banii cash sau pe card este o decizie personală. Recomandarea generală ar fi de diversificare, ținem o parte mai mică din bani cash și partea mai consistentă “pe card”. Există avantaje și dezavantaje pentru oricare dintre cele 2 alegeri. Finanțiștii recomandă plata cu instrumentele electronice din mai multe motive, conform unei analize publicate de atlas.app.

  • siguranța oferită de sistemul bancar și protejarea tranzacțiilor prin diferite metode
(utilizarea codului PIN, nevoie de a semna tranzacțiile, informarea pe telefon când este efectuată o plata, etc)

  • monitorizarea foarte simplă a cheltuielilor lunare

  • obținerea foarte facilă a unui istoric al tranzacțiilor

  • posibilitatea efectuării rapide a rezervărilor / plăților pentru diferite produse sau servicii, atât în țară cât și în străinătate

  • pentru plățile de valoare mai mare este mai sigură plata cu cardul

  • poți face plăți contactless mult mai rapid și fără utilizarea codului PIN, pentru plăți de valoare mică

  • poți plăti și cu telefonul sau cu smartwatch-ul, fără să mai fie nevoie de prezența cardului fizic

  • nu mai trebuie să mai aștepți restul în numerar pentru plățile făcute cu cash, rest care pentru sumele mici și foarte mici de multe ori nu mai vine

  • portofelul nu mai este plin de bancnote și monede

  • diferite tipuri de carduri îți pot oferi acces gratuit în zona de lounge din aeroporturi
  • plăți instant între persoane diferite

Mergeți mai mult cu transportul în comun sau pe jos și evitați chioșcurile cu mâncare sau cafea

Taxiul și utilizarea mașinii personale pot costa foarte mult. Puteți evita aceste costuri prin alegerea transportului public, a bicicletei sau dacă decideți ca o plimbare până la locul de muncă este antrenantă. Acest lucru, nu numai că vă scutește de costurile cu taxiul si pentru combustibil dar va menține si sănătatea, scrie Wall-street.ro.

De asemenea, dacă obișnuiți să vă luați în drum spre birou o cafea sau o ”gustare” apetisantă de la simigerie, încercați să faceți acest gest mai rar sau chiar să renunțați pentru o vreme, optând mai bine pentru o cafea luată în termos de acasă. Iar pentru gustări, puteți să le pregătiți cu o seară înainte.

Poți să-ți prepari, de asemenea, masa de prânz pentru birou. Pe lângă faptul că vei economisi, vei mânca și mai sănătos. Dacă îți prepari caserola cu mâncare cu o seară înainte, când nu mai ești flămând și nici nu poftești cartofi prăjiți sau hamburgeri, poți avea și la birou un prânz delicios și fără riscul de a adăuga calorii inutile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#facturi, #plata facturilor, #economie bani, #cash, #card , #stiri economice