Cum a reușit un român să reducă factura la gaze cu 70%: "Investiția poate fi recuperată în mai puțin de jumătate de an"

Marti, 27 Septembrie 2022, ora 10:20 14907 citiri
Invenția constă într-un robinet care se blochează la o temperatură anume FOTO captură video Observator News

Comuna Mireșu Mare din Maramureș a aplicat metoda brevetată de un inginer din Baia Mare și a reușit să mențină căldura în școli și în primărie.

Invenția constă într-un robinet care se blochează la o temperatură anume.

Sistemul oferă aceeași putere de încălzire la toate caloriferele legate în rețea, iar facturile sunt mai mici.

Temperatura a fost fixată la 16 grade, pe holurile primăriei din comuna Mireșu Mare, iar în birouri fiecare angajat poate seta temperatura dorită. Sistemul a fost implementat iarna anului trecut, iar consumul de gaz a scăzut cu 48 la sută.

La școala din localitate, cea mai mare economie s-a făcut în luna martie, de peste 600 de metri cubi.

"În momentul în care afară este mai cald, se reduce puţin temperatura din robinet şi atunci temperatura este potrivită pentru ambientul clasei", a declarat Dorel Merciu, directorul școlii, pentru Observator News.

"Când ajunge temperatura camerei la cea programată de acei robineţi, ei închid practic agentul termic şi nu îi dau voie să meargă prin instalaţie.

Diferit de un robinet normal pentru calorifer, această invenție funcționează cu un gaz și se adaptează temperaturii aerului, nu a apei calde din conducte", a explicat Ionel Mih, de la serviciul tehnic.

"E primul robinet care are în capul termostat gaz. E de 5 ori mai sensibil decât cel cu bimetal. Chestiile astea te duc într-o economie de... Când e 30 la sută e foarte puţin. Am mers până la 70 la sută economie.

Investiția poate fi recuperată în mai puțin de jumătate de an", a precizat inventatorul Dumitru Matei.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News