De ce trimite Enel facturi doar pentru primele două săptămâni din decembrie. "Nu trebuie să îți faci griji că vei plăti mai mult"

Joi, 12 Ianuarie 2023, ora 11:49
35630 citiri
De ce trimite Enel facturi doar pentru primele două săptămâni din decembrie. "Nu trebuie să îți faci griji că vei plăti mai mult"
Factură la utilități FOTO Arhiva ziare.com

Apar modificări la facturile Enel, din cauza haosului de pe piaţa energiei electrice şi a plafonării, au anunţat oficialii companiei joi, 12 ianuarie.

Reprezentanții societății au anunțat că vor trimite facturi la energie electrică doar pentru prima jumătate a ultimii luni din 2022, perioada 16-31 decembrie urmând să fie facturată în ianuarie 2023.

Enel România și-a anunțat clienții că facturile emise în această perioadă se raportează doar la consumul estimat pentru 1-15 decembrie 2022, iar factura pentru luna ianuarie va include și consumul din intervalul 16-31 decembrie.

Motivul este prevederea din legea energiei prin care românii cu mai multe locuri de consum aveau obligația să dea o declarație pe proprie răspundere pentru a preciza la care loc de consum vor beneficia de plafonare, care a fost abrogată de Guvern cu doar patru zile înainte să intre în vigoare.

Circa 900.000 de români ar fi trebuit să depună această declarație la furnizor. Proiectul privind abrogarea declarației pe proprie răspundere a fost prezentat de Ministerul Energiei încă din 20 decembrie, dar abia pe 28 decembrie s-a convocat o ședință de Guvern în care s-a decis eliminarea declarației, iar unii furnizori nu au avut timp să opereze modificarea în sistemul lor informatic.

"Este necesar să modificăm sistemul informatic"

"Ca urmare a acestor modificări, și noi, la rândul nostru, este necesar să modificăm sistemul informatic.

De aceea, facturile emise zilele acestea includ consumul tău estimat din perioada 1-15 decembrie 2022, urmând ca, după finalizarea actualizării sistemului, următoarea factură să includă diferența de consum pe luna decembrie (16–31 decembrie 2022, când se aplică alte prevederi față de prima jumătate a lunii) și consumul aferent lunii ianuarie 2023.

Plafonarea se va aplica pe fiecare lună în parte, nu se cumulează consumurile, așadar nu trebuie să îți faci griji că vei plăti mai mult decât ți-ai planificat!", a anunțat Enel România.

Cum se va plăti consumul pe ianuarie

Consumul pe ianuarie 2023 se va plăti la prețul plafonat al energiei intrat în vigoare de la 1 ianuarie, care ia în calcul consumul din luna respectivă.

În schimb, cel din intervalul 16-31 decembrie 2022, chiar dacă va apărea în factura emisă în februarie, va fi calculat conform regulilor aplicate în 2022, adică plafonarea se va raporta la consumul lunar mediu din 2021.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iranul susține că a avertizat SUA înainte de atacul cu drone asupra Israelului. ”Nu căutăm o escaladare a tensiunii în regiune”
Iranul susține că a avertizat SUA înainte de atacul cu drone asupra Israelului. ”Nu căutăm o escaladare a tensiunii în regiune”
Ministrul de Externe iranian Hossein Amir-Abdollahian a reiterat joi, la New York, că ţara sa a avertizat Statele Unite că va ataca Israelul ca răzbunare pentru bombardarea consulatului iranian...
Prostituate acuzate de furt. Clienții lor au rămas fără mii de euro
Prostituate acuzate de furt. Clienții lor au rămas fără mii de euro
Poliţiştii prahoveni anchetează un dosar de furt în care trei prostituate sunt suspectate că au furat mii de euro şi mii de lei de la clienţi. Joi, 18 aprilie, anchetatorii fac percheziţii...
#facturi energie electrica, #Enel, #anunt, #clienti, #decembrie, #ianuarie , #stiri sociale