Ungaria intentioneaza sa aprobe un vaccin chinezesc prin procedura de urgenta

Vineri, 11 Decembrie 2020, ora 15:25
2893 citiri
Ungaria intentioneaza sa aprobe un vaccin chinezesc prin procedura de urgenta
Budapesta/Pixabay

Ungaria va incerca sa obtina o aprobare interna in regim de urgenta pentru un vaccin chinezesc impotriva COVID-19 in loc sa astepte evaluarea obisnuita efectuata de Agentia Europeana a Medicamentului (EMA), a anuntat vineri pe contul sau de Facebook ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, potrivit Reuters.

"Siguranta unui vaccin nu este o chestiune politica sau ideologica, ci una profesionala (...) Daca expertii iau o decizie pozitiva, vom incepe imediat sa intocmim contractul pentru a importa vaccinul", a mentionat Szijjarto, adaugand ca Ungaria a primit vineri documentatia ceruta, dar fara a preciza numele producatorului vaccinului la care s-a referit.

Conform normelor europene, un astfel de vaccin necesita autorizarea EMA, dar statele membre ale UE pot sa apeleze la o procedura de urgenta care le permite distribuirea temporara a vaccinului. Este ceea ce a facut Regatul Unit - care in perioada de tranzitie post-Brexit trebuie sa aplice normele europene - aproband la inceputul lunii decembrie vaccinul impotriva COVID-19 produs de Pfizer-BioNTech. EMA a anuntat ca va decide pana pe 29 decembrie daca va acorda o autorizatie provizorie pentru vaccinul Pfizer-BioNTech, subliniind ca procedura europeana de evaluare, desi putin mai lenta decat cea britanica, este mai riguroasa.

Tot ministrul Peter Szijjarto a anuntat la sfarsitul lunii noiembrie ca Rusia le va permite medicilor si expertilor sanitari ungari sa studieze procesul de productie al vaccinului rusesc impotriva COVID-19 "Sputnik V", iar aceasta colaborare ar putea accelera procesul prin care autoritatile sanitare ungare vor lua o decizie privind o posibila folosire a acestui vaccin in Ungaria.

Nici Rusia si nici China nu au solicitat pana in prezent agentiei europene autorizarea vaccinurilor lor. China a aprobat trei vaccinuri-candidat, dezvoltate de Sinovac si compania de stat Sinopharm, pentru utilizare de urgenta.

Dominic Fritz, in echipa de negociere a USR-PLUS pentru formarea viitorului Guvern. "Nici nu ma gandeam, in urma cu un an, ca voi ajunge aici"

Entuziasmant ce-a reușit canotajul românesc la Europenele din Ungaria. Ultima cursă, al patrulea aur pentru noi, în ”proba-regină”. Bilanțul total
Entuziasmant ce-a reușit canotajul românesc la Europenele din Ungaria. Ultima cursă, al patrulea aur pentru noi, în ”proba-regină”. Bilanțul total
Echipajul de 8+1 al României, format din Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Adriana Adam, Maria Lehaci, Mădălina Bereș, Amalia Bereș, Ioana Vrânceanu, Simona Radiș și Victoria Petreanu a adus...
Victorie impresionantă a României în Ungaria. A doua medalie de aur pentru delegația tricoloră
Victorie impresionantă a României în Ungaria. A doua medalie de aur pentru delegația tricoloră
Canotoarele Ioana Vrânceanu și Roxana Anghel au cucerit duminică, 28 aprilie, a doua medalie de aur pentru România la Campionatele Europene de canotaj de la Szeged (Ungaria). În proba de...
#vaccin COVID, #Ungaria, #coronavirus, #stiri internationale , #stiri Facebook