Cum a ajuns Facebook rețeaua prin care românii sunt cel mai ușor de manipulat. Expert: ”Timpul petrecut pe platformă înseamnă bani pentru companie”

Luni, 16 Ianuarie 2023, ora 22:25
5363 citiri
Cum a ajuns Facebook rețeaua prin care românii sunt cel mai ușor de manipulat. Expert: ”Timpul petrecut pe platformă înseamnă bani pentru companie”
Rețea de socializare FOTO: pixabay.com

Platforma de socializare Facebook pare să fie în țara noastră principalul mijloc de informare pentru cei mai mulți dintre români, deși nu recunosc acest lucru pentru că ”nu dă bine să spui că te informezi de pe internet”, potrivit unui expert în dezinformare.

Pe Facebook oamenii fac ce vor: se laudă cu evenimente din viața lor, postează fotografii din vacanță, comentează subiecte politice, economice, de sănătate publică, ori răspândesc, conștient sau nu diverse teorii conspirative sau fac propagandă de orice fel.

Tot pe Facebook, din spatele unui ecran, oamenii pot decide cine să aibă cont sau nu. Oricine poate deveni practic un factor de decizie pe această rețea. Poate raporta un anumit cont sau pagină și le poate cere și prietenilor virtuali să facă acest lucru. Compania se va conforma solicitării iar abia apoi va verifica dacă măsura a fost luată corect. Cam în acest fel stau lucrurile în prezent cel puțin atunci când vorbim despre România.

Cercetător al Academiei Române: ”Se ajunge la situații hilare când un anumit conținut este eliminat pentru că nu dă bine în limba engleză”

Nicolae Ţîbrigan, cercetător al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române, a explicat într-un interviu pentru Ziare.com de ce sunt multe situații în care, fără niciun motiv și fără niciun avertisment, conturi și pagini personale sau de companii sunt închise de Facebook.

”În primul rând trebuie spus că această platformă deja are politica de a elimina conținutul cu un comportament inautentic. Aici mă refer la acel conținut care este distribuit în mod artificial din rețele de boți sau comentarii automatizate care urcă și viralizează respectiva postare. Ideea e că neavând destul personal, Facebook recurge la un algoritm care este parțial eficient.

Și când spun parțial eficient mă refer la faptul că nu întotdeauna funcționează așa cum trebuie din cauza mai multor factori, cum ar fi de exemplu bariera lingvistică sau neînțelegerea contextului. Și așa ajungem la situații hilare când un anumit conținut este eliminat din cauza unor cuvinte banale dar care sună grav în alte limbi, cum ar fi în engleză”, a spus expertul.

Pe de altă parte un conținut manipulator, neadevărat, poate rămâne și poate fi distribuit masiv pe rețea fără ca acesta să fie șters imediat. De ce se întâmplă acest lucru?

”Filiala Facebook care se ocupă de România se află în Polonia. Momentan în România nu avem un sediu Facebook din câte știu, dar există și verificator de conținut. Folosesc diverse softuri de traducere și nefiind vorbitori de celelalte limbi, deseori nu se descurcă. Și așa ajungem de exemplu la conținut fals care este răspândit și care rămâne pe Facebook nefiind eliminat și abia după ce intervin nu știu mai multe organizații sau ONG-uri cu care Facebook are parteneriat de abia atunci respectivul conținut poate fi eliminat. Dar acest lucru se întâmplă mult mai târziu, astfel încât acel conținut deja își face efectele. Deci este o problemă la care încă se lucrează, pentru că încă nu s-a găsit o soluție”, a mai spus Nicolae Ţîbrigan.

Mai întâi elimină conținutul apoi verifică

Expertul a mai spus că ”presiunea nu trebuie să fie restricționată doar la nivelul de consumator, ci și la nivelul responsabilității pe care o marele companii pe social media”.

”Când se întâmplă ca unele conturi sau pagini de Facebook să fie închise poate fi și din cauza raportărilor abuzive dacă există un anumit număr de raportări abuzive asupra unui cont, a unei pagini. Algoritmul pur și simplu ia întâi în considerare acele raportări, poate descoperă anumite expresii care oarecum ar avea legătură cu conținutul pe care algoritmul îl percepe ca fiind fals sau care ar fi încălcat termenii Facebook.

Îl elimină, după care intervin verificatorii care intervin mult mai târziu și doar în baza unor sesizări pe care le trimit utilizatorii de Facebook sau administratorii paginilor. De ce nu verifică mai întâi sesizările apoi să închidă conturile? Cred că depinde de factorul uman, de cât personal există angajat în departamentul respectiv. Momentan încă algoritmii nu pot face întreaga muncă. Sperăm că AI (inteligența artificială) va fi mult mai smart pe viitor în a analiza astfel de conținuturi false și se merge pe dezvoltarea acestor softuri”, a mai arătat cercetătorul de la Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române.

Cum îi influențează Facebook pe români. ”Utilizatorii îmbătrânesc practic odată cu rețeaua”

Facebook-ul este de departe cel mai influent mediu din țara noastră. Mulți români preiau de pe această rețea informațiile și le consideră adevărate fără a le verifica și din alte surse.

Cam câtă influență are acum Facebook în țara noastră?

”Rețelele sociale reprezentă în sine o lume destul de dinamică și dacă ne referim strict la Facebook, avem un număr de peste 9 milioane de utilizatori în România. Acest număr crește dar nu cu o viteză atât de mare.

A început să fie din ce în ce mai mult refuzat de către tineri, care se mută spre alte platforme, rămânând mult mai prezent la nivelul segmentului de vârstă, să spunem 25 - 60 de ani în sus. Aici sunt incluse mai multe segmente dar în principiu publicul sau utilizatorii de Facebook îmbătrânesc o dată cu platforma. Momentan Facebook-ul este pe primul loc la platforme de social media utilizate în România, urmat fiind de Whatsapp. Bine, Facebook-ul și Whatsapp sunt deținute către aceeași companie Meta.

Și dacă însumăm numărul lor și influența lor, vedem că numărul utilizatorilor este mult mai mare de 9 milioane iar influența lor pare că se extinde aproape în toate domeniile.

Practic noi utilizăm Facebook să socializăm, să ne distrăm, să comunicăm unii cu alții, inclusiv să urmărim un conținut video, să ne informăm. Acoperă tot ce înseamnă zona de informare în continuare.

65 % dintre români se informează de pe internet. Rețelele de socializare rămân undeva sub 30 % dar în continuare au pondere destul de semnificativă. Foarte mulți nu recunosc faptul că se informează de pe social media, nu dă bine în public să spui că de fără din social media. Dar de fapt asta se întâmplă fără să ne dăm seama uneori”, a spus Nicolae Ţîbrigan.

De ce nu dă bine să ne informăm de pe social media având în vedere că și instituțiile de stat, inclusiv guvernul și președintele postează mesaje informative pe rețelele de socializare?

”Inclusiv presa creează știri de pe social media. E un canal de comunicare accesibil oricui, rapid este popular și în același timp acoperă într-adevăr nevoia aceasta de informare, de dialoga, de a face parte dintr-un grup și si vorbesc de grupurile de pe Facebook care funcționează ca ”echo chambers” pentru a ne confirma opiniile sau pentru a face parte dintr-un grup de a ne crește stima de sine.

Un alt element important, aș spune și un alt factor, un alt domeniu pe care îl acoperă acoperă Facebook-ul este cel al petrecerii timpului liber, al distracției.

Și aici vorbesc de live - urile pe care le facem sau acele story-uri. Acestea au fost preluate de pe TikTok de către companie, pe care le fac utilizatorii și pe care le urmăresc instant, uneori se uită chiar obsesiv la ele. Toate aceste domenii pe care le acoperă sunt făcute cu un singur scop de a menține cât mai mult pe utilizatorul pe platformă. Timpul petrecut pe Facebook înseamă pentru companie bani”, a mai spus cercetătorul.

De ce a creat Zuckerberg rețeaua Facebook

Facebook este un site web de tip rețea de socializare din Internet, creat de către Mark Zuckerberg în anul 2004 pentru a oferi posibilitatea de a contacta persoane apropiate, dar și persoane încă necunoscute, scrie Wikipedia.

În acest moment Facebook este una dintre cele mai răspândite rețele sociale din lume. Utilizatorii pot intra în această rețea din orice loc unde există acces la Internet pe baza unei parole, stabilite inițial odată cu completarea formularului de înscriere conținând o serie întreagă de întrebări personale. Apreciat a fi al doilea site social mondial după google.com, luat după numărul de vizite, Facebook face parte din fenomenul recent denumit Web 2.0.

Creat inițial la Harvard, SUA, Facebook era la origine o rețea socială cu circuit închis pentru studenții acestei universități; ulterior ea s-a deschis și altor universități americane. La început verificarea apartenenței la universitate se făcea prin adresa de poștă electronică (e-mail) a studentului, dar începând din septembrie 2006 rețeaua este deschisă tuturor. Imediat rețeaua Facebook a devenit foarte populară dar și controversată, fiind interzisă în câteva țări din Orientul Mijlociu.

De asemenea, prin intermediul acestei rețele au fost provocate și coordonate unele manifestații protestatare din Republica Moldova și Iran.

Cât câștigă Facebook din publicitatea electorală, după ce a redus drastic recomandările pentru știri politice
Cât câștigă Facebook din publicitatea electorală, după ce a redus drastic recomandările pentru știri politice
Retragerea Meta de pe zona politică a dus la picajul implicării utilizatorilor pentru postările presei şi ale partidelor aflate în campanie. Asta în timp ce compania aproape că și-a dublat...
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat recent trei noi smartphone-uri sub marca proprie: HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ și HMD Pulse. În cadrul unei întâlniri online care a avut loc pe 17 aprilie, Adam Ferguson,...
#Facebook, #stiri false, #inchidere conturi facebook, #raportare conturi facebook, #retea influenta, #manipulare, #Nicolae Tibrigan , #stiri Facebook