Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

Facebook, din nou intr-un scandal de amploare. Reteaua este criticata pentru ca gazduieste conturi ale unei grupari neo-naziste

Duminica, 22 Noiembrie 2020, ora 10:25
2492 citiri
Facebook, din nou intr-un scandal de amploare. Reteaua este criticata pentru ca gazduieste conturi ale unei grupari neo-naziste
Reteaua Facebook, sanctionata pentru un grup cel putin dubios

Facebook, cea mai mare companie social media din lume, se afla in centrul unui nou scandal, fiind criticata pentru faptul ca gazduieste pe Facebook si Instagram conturi ale unei retele neo-naziste care are mai mult de 80.000 de urmaritori si legaturi cu extrema dreapta britanica, inclusiv cu un student acuzat de infractiuni teroriste, potrivit The Guardian.

Reteaua, care include peste 40 de site-uri ce glorifica suprematia alba, vinde produse cu simboluri naziste si abtibilduri care il elogiaza pe Kyle Rittenhouse, adolescentul anchetat dupa ce a impuscat mortal doi protestatari la o manifestatie Black Lives Matter, in luna august, in Wisconsin.

Potrivit Centre for Countering Digital Hate (CCDH) din Londra, vanzarile produselor finanteaza doua miscari neo-naziste ce opereaza din Ucraina: Azov Battalion si Misanthropic Division. Este crezut ca mai multi activisti de extrema dreapta din Marea Britanie au fost recrutati de Azov Batallion sa lupte in conflictul din Ucraina.

Un britanic este acuzat de 12 infractiuni de terorism, dupa ce politia a descoperit ca era in posesia mai multor materiale extremiste, inclusiv haine si steaguri legate de Misanthropic Division. Studentul neaga acuzatiile.

Dezvaluirea vine intr-o perioada in care Facebook, aflata in vizorul publicului pentru politica sa de combatere a abuzurilor, incearca sa demonstreze ca face eforturi pentru a stopa discursul care instiga la ura si extremismul.

Raportul CCDH arata ca Facebook a fost avertizata prima data cu privire la reteaua neo-nazista in urma cu doi ani, iar de atunci aceasta a crescut semnificativ.

"Conducerea Facebook a pus in pericol securitatea publica permitand neo-nazistilor sa isi finanteze activitatile prin Facebook si Instagram", a declarat Imran Ahmed, directorul CCDH, citeaza The Guardian. "Facebook a fost anuntata prima data de aceasta problema in urma cu doi ani si a esuat in a actiona".

Ahmed, care este si membru al grupului pilot pentru comisia guvernamentala pentru combaterea extremismului, a adaugat: "Aceasta lipsa de actiune nu a trecut neobservata de extremisti, care stiu acum ca Facebook le permite sa recruteze, organizeze si sa stranga fonduri fara vreo interferenta".

Joi, Facebook, care detine si Instagram, a prezentat pentru prima data date privind raspandirea discursului instigator la ura pe platforma. In lunile iulie, august si septembrie, aproximativ 1 din 1.000 de materiale vizualizate includea discurs instigator la ura. Facebook a mai spus ca a luat atitudine in cazul a 22,1 milioane de astfel de materiale in aceleasi trei luni.

Azov Battalion si Misanthropic Division pare ca incearca sa isi raspandeasca ideologia in vest, cea din urma avand legaturi aparent cu grupari similare, precum National Action, organizatie britanica proscrisa.

Soufan Center, thinktank pe probleme de anti-terorism, estimeaza ca zece "luptatori straini" din Marea Britanie au fost alaturi de militii ucrainiene precum Azov Batallion, care folosesc videoclipuri de propaganda in acelasi fel ca organizatia Stat Islamic.

Azov Battalion, organizatie neo-nazista paramilitara, este cunoscut ca a gazduit membri ai miscarii de extrema dreapta americane Rise Above, ai carei membri au fost inchisi pentru violentele comise in 2017 la mitingul "Unite the Right" din Charlottesville.

Una dintre paginile sale de Facebook este intitulata "Gas Chambers". De aici poate fi accesat site-ul de unde pot fi cumparate diverse obiecte, inclusiv imagini cu skinheads alaturi de un negru si de un evreu ucisi, langa care este scris "Atac deosebit de grav: Ti se poate intampla si tie".

Cercetatorii de la CCDH au descoperit si ca extremistii se foloseau de aplicatia de mesagerie Telegram pentru a-si organiza actiunile pe platforme mainstream, pentru a procesa plati si pentru a raspandi propaganda.

Facebook a inceput sa elimine continutul neo-nazist. Un purtator de cuvant al companiei a spus: "Am inlaturat continutul care incalca politicile noastre de interdictie a organizatiilor periculoase". El a precizat ca este lucrat continuu la imbunatatirea tehnologiei de depistare si inlaturare a continutului de acest fel. "Am interzis pe Facebook si Instagram peste 250 de organizatii care militeaza pentru suprematia alba".

Facebook, YouTube si Twitter vor combate raspandirea teoriilor conspirationiste care submineaza increderea in vaccinarea anti-Covid

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Facebook introduce o nouă interfață pentru vizionarea clipurilor video
Facebook introduce o nouă interfață pentru vizionarea clipurilor video
Facebook, platforma de socializare deținută de Meta, aduce o schimbare semnificativă în modul în care utilizatorii pot viziona clipurile video, oferind acum o interfață full-screen...
Meta vrea să ofere un abonament lunar pentru eliminarea reclamelor pe Facebook și Instagram. La ce preț va fi disponibil
Meta vrea să ofere un abonament lunar pentru eliminarea reclamelor pe Facebook și Instagram. La ce preț va fi disponibil
Meta, compania mamă a rețelelor de socializare Facebook și Instagram, a venit cu o propunere care vizează reducerea costului abonamentelor ce elimină reclamele și tracking-ul pe platformele...
#Facebook, #nazist, #grup, #retele sociale , #stiri Facebook