Avertismentul "subtil" primit de cei care vor sa distribuie pe Facebook stiri din care citesc doar titlul

Marti, 11 Mai 2021, ora 09:56
1582 citiri
Avertismentul "subtil" primit de cei care vor sa distribuie pe Facebook stiri din care citesc doar titlul
Facebook nu obliga utilizatorul sa citeasca articolul inainte de a-l partaja FOTO Pixabay

Pentru ca stirile false se ascund sub titluri senzationale si se raspandesc si din lipsa de atentie a oamenilor, Facebook a decis sa le spuna propriilor utilizatorii sa citeasca stirile inainte sa le trimita mai departe, tocmai pentru a nu contribui la raspandirea informatiilor false.

Facebook a inceput sa testeze o noua interfata, prin care este afisat, pe jumatatea inferioara a ecranului, un mesaj nou atunci cand oamenii folosesc functia Share fara a fi citit inainte articolul.

Meniul, care apare imediat dupa apasarea butonului Share, ii da utilizatorului (care nu a citit inainte articolul) doua optiuni: sa citeasca articolul sau sa continue cu partajarea acestuia.

Facebook nu obliga utilizatorul sa citeasca articolul inainte de a-l partaja, insa ii transmite, subtil, ca da share la un material fara sa stie exact ce contine.

Noua functie este, evident, o incercare de limitare a transmiterii stirilor false, la caror raspandire contribuie utilizatorii retelelor sociale, cand dau share fara citeasca mai mult decat titlul.

Pe de alta parte, Facebook, al carui trafic beneficiaza de pe urma raspandirii inclusiv a stirilor false, nu pare dispus sa faca nimic in legatura cu propriul algoritm, care avantajeaza postarile controversate, inclusiv cele care incurajeaza la ura si discriminare.

Chiar si in ceea ce priveste utilizatorii care dau share fara citeasca materialele, Facebook s-a miscat foarte greu. Acest test, care nu se stie cand va fi implementat la nivelul intregii platforme, vine la 8 luni distanta dupa ce Twitter a lansat o functie similara.

SUA avertizează Franța asupra amenințării cu atacuri teroriste. Noi alerte de securitate în vestul Europei
SUA avertizează Franța asupra amenințării cu atacuri teroriste. Noi alerte de securitate în vestul Europei
După atacul terorist din Rusia, ambasada SUA în Franța avertizează asupra unei amenințări mari de acte teroriste în această țară. Americanii au dat același avertisment cu câteva...
Avertisment privind terorismul în Europa
Avertisment privind terorismul în Europa
Îngrijorarea că teroriști islamiști ar putea încerca să comită un atentat în UE nu a apărut odată cu atentatul de la Moscova. Însă, până acum, numai Franța și-a ridicat nivelul de...
#Facebook, #fake news, #avertisment , #utilizatori