Ce postezi pe Facebook daca vede si seful? Cum sa nu gresesti ca faimoasa Kim Kardashian? Interviu

Duminica, 09 Octombrie 2016, ora 10:16
8628 citiri
Ce postezi pe Facebook daca vede si seful? Cum sa nu gresesti ca faimoasa Kim Kardashian? Interviu
Foto: Arhiva/Pixabay

Facebook-ul a devenit, intr-un timp relativ scurt, parte din existenta noastra. Face pereche cu cafeaua de dimineata, cu cele cateva minute de liniste de dupa masa de pranz, cu momentele de relaxare de dupa o zi de munca.

E o combinatie intre ziarul care-ti ofera informatiile zilei, dar si o sueta cu prietenii. Sau doar posibilitatea de a trage (nevazut) cu ochiul in vietile amicilor sau ale simplelor cunostinte.

In functie de cat de implicat esti, pot aparea insa probleme. Cat si mai ales ce postezi astfel incat sa nu treci neobservat, sa starnesti reactii, dar nu sub forma unor injurii? Cat si ce postezi astfel incat sa-ti pastrezi imaginea "profi", dar totusi sa fii atragator? Si mai ales ce sa nu postezi niciodata?

La toate aceste intrebari ne-a raspuns George Chiriacescu, psiholog clinician si psihoterapeut adlerian (www.animaetanimus.ro), care a rezumat pentru Ziare.com regulile de eticheta pe retelele sociale.

Facebook-ul a devenit parte din existenta noastra si ne reflecta (in unele cazuri foarte fidel) viata. Cat din ceea ce ni se intampla ar trebui sa postam pe Facebook? Unde ar trebui sa tragem linie, sa spunem ca aceea e granita?

Desigur, sunt si cazuri in care "wall-ul" este o oglinda fidela a vietii cuiva. Totusi, in general, pe Facebook vedem "masti", vedem imagini construite constient, imagini sociale. Oamenii, in marea lor majoritate, au invatat sa nu se mai expuna total.

Facebook este un site de socializare cu mare succes, dar acesta vine in urma experientelor acumulate in urma interactiunii cu Hi5, MySpace, Instagram, Flikr, Twitter. In timp, s-a format un fel de conduita a celor ce au si o identitate online.

Este de retinut ca acea "linie" la care va referiti este una personala, data de nivelul de educatie, de logica privata a fiecarui individ. Mai exista si una impusa de regulile de postare a site-ului. Trebuie sa retinem insa ca orice am posta poate naste anumite consecinte, reactii ale celor care ne vad postarile.

Mai ales in contextul in care multi dintre noi suntem "prieteni" pe Facebook cu sefii, cei cu care colaboram pe plan profesional, la ce ar trebui sa avem grija? Cum pastram o imagine "profi", fara a parea insa reci, impersonali, "neatragatori"? Ce putem posta?

Pentru pastrarea unei imagini "serioase", fie se cenzureaza anumite postari, fie se fac foarte atent anumite setari pentru grupurile care pot avea acces la toate postarile.

Daca vrem sa nastem anumite reactii in cineva si nu ne intereseaza doar sa impartasim cu cei din jur ce ne place (pasiunile si ideile noastre), este necesar sa cunoastem persoana vizata sau grupul de persoane la care ne raportam.

Pisicile (animalele, in general), mancarea, sporturile, glumele, muzica etc. sunt teme curente ale postarilor. Cum ele, de cele mai multe ori, nu intra in zona de confort a celor din jur, nu sunt percepute drept intruzive si, astfel, sunt si cele mai acceptate.

Ce fel de postari ar trebui evitate?

Ar fi recomandat sa fie evitate cele ce instiga la violenta, rasism, discriminare. Desigur, sunt multe filtre puse de catre site si nu sunt acceptate cele evident violente sau cu sexualitate explicita, plus ca exista posibilitatea ca ele sa fie raportate de catre useri.

Acest lucru naste destule discutii legate de dreptul la exprimare si despre cum oamenii au inceput sa exagereze, simtindu-se jigniti de tot felul de lucruri; totusi, este nevoie de un minim de control. Este vorba de aproape 2 miliarde de utilizatori, fara reguli nu ar fi bine.

O alta arie care este recomandat a fi evitata este cea care tine de dinamica familiei - cand se pleaca de acasa pentru perioade lungi, imagini cu bunurile de valoare, imagini ce tin de intimitatea familiei.

Kim Kardashian, jefuita recent la hotel, in Paris, este socotita principala vinovata pentru ceea ce i s-a intamplat, din moment ce "a facut parada" cu obiectele valoroase pe care le detine, in acest caz bijuterii.

La ce nu ar trebui sa dam niciodata Like?

Problema aceasta a fost oarecum rezolvata de catre site prin introducerea reactiilor cu emotii pe langa simplul like. Inainte, daca nu doreai sa fii asociat cu o anumita postare, cel mai simplu era sa o ignori. Acum, reactiile pot fi mai nuantate.

Desigur, daca chiar iti place ceva ce nu este pe gustul majoritatii cunostintelor tale si vrei sa faci public asta, nu trebuie sa uiti ca poti primi reactii care sa te deranjeze.

In ce conditii ar trebui sa luam in considerare stergerea din lista a unor persoane? E in regula un astfel de gest si cand?

Sunt situatii in care poti ajunge sa fii hartuit de anumite persoane, sicanat. Nu pe toata lumea din lista de prieteni o cunosti personal, poate au fost si persoane adaugate conjunctural si din partea carora sa ai si surprize neplacute.

La fel, pot exista persoane care sa nu te mai intereseze la un moment dat. In functie de caz, poti sa renunti la a le urmari postarile, a sterge persoana din lista de prieteni sau bloca si raporta contul.

Putem vorbi despre o eticheta pe Facebook si alte retele sociale? E aceasta mai permisiva decat cea din viata reala?

De fiecare data cand vorbim de un spatiu de socializare, virtual sau nu, exista reguli implicite de eticheta. Desigur, fiecare comunitate care se creeaza pe Facebook are propriul sau mod de a vorbi, reactiona, membrii sai au interese ce pot diferi puternic de ale altui grup.

Recomandarea general valabila este ca respectul sa nu lipseasca niciodata. Exprimarea propriilor pareri este importanta, dar ea se poate face si fara a-i jigni pe cei din jur. Desigur, daca jignirea este intentia reala, este bine sa ne asumam si eventualele consecinte logice.

In ceea ce priveste eticheta, doar teoretic este mai permisiva online; oriunde sunt oameni care vor taxa reactiile nepotrivite. Iar pentru situatiile mai grave, legea protejeaza defaimarea unei persoane, jignirea, atacul asupra imaginii personale.

Mind Education Health
George Chiriacescu, psiholog clinician si psihoterapeut adlerian

Lucreaza in practica privata in Bucuresti, oferind psihoterapie si consiliere adolescentilor si adultilor, pe teme ce tin de spectrul clinic (depresii, stari anxioase, atacuri de panica, OCD), dar si pentru evenimente curente de viata (doliu, divort, pierderea locului de munca, aparitia unui nou membru in familie). (www.animaetanimus.ro)

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#reguli eticheta Facebook, #Facebook reguli comportament, #Facebook postari imagine, #imagine Facebook psiholog , #utilizatori