Care sunt regulile dupa care se orienteaza angajatii Facebook cand trebuie sa stearga o postare

Miercuri, 24 Mai 2017, ora 20:33
4825 citiri
Care sunt regulile dupa care se orienteaza angajatii Facebook cand trebuie sa stearga o postare
Foto: Arhiva Ziare.com

Unii invoca libertatea de opinie, alti critica asa-numitul "hate speech" pe Facebook. Un articol al ziarului britanic The Guardian arata dupa ce reguli se orienteaza angajatii Facebook cand trebuie sa stearga o postare.

Un carlig verde sau o cruciulita rosie marcheaza diferenta: semnul verde inseamna ca mai merge, cel rosu ca postarea trebuie stearsa.

Cateva exemple: propunerea de a lovi copiii grasi ("Let's beat up fat kids") a ramas pe Facebook. Reteaua de socializare nu a obiectat nici impotriva unor postari precum: da-i cu piciorul unei persoane roscate ("Kick a person with red hair").

Situatia e alta cand cineva cere ca presedintele american sa fie impuscat ("Someone shoot Trump") sau ii indeamna pe alti utilizatori sa atace evrei cu cutitul ("#stab and become the fear of the zionist"): in aceste situatii, angajatul Facebook marcheaza postarea cu o cruciulita rosie, iar aceasta urmeaza sa fie stearsa.

Nici macar pentru institutiile UE sau cele ale statelor membre nu-i usor sa obtina informatii exacte despre felul cum abordeaza Facebook problema incitarii la ura si violenta. Cand intervine reteaua de socializare care poate fi considerata, de multa vreme, si un concern media?

Ziarul britanic The Guardian a publicat recent regulamentul intern al concernului privind sexul, terorismul si violenta. Jurnalistii englezi au obtinut mai mult de 100 de foi interne cu material din scolarizarile pentru angajatii Facebook. Astfel, cititorii au o prima impresie a incercarilor concernului creat de Mark Zuckerberg de a aborda aceste probleme, din moment ce presiunile internationale sunt tot mai mari.

"Facebook corecteaza mereu cate ceva"

"Facebook nu are niciun control asupra continutului", scrie The Guardian, citand o sursa anonima din concern. "A crescut prea mare, intr-un timp prea scurt".

Markus Reuter de la organizatia Netzpolitik.org din Germania observa aceste evolutii de ani de zile. "Practic, concernul Facebook corecteaza mereu cate ceva", explica Reuter intr-un interviu acordat postului Deutsche Welle. "E evident ca aceste corecturi au devenit o sarcina uriasa".

Expertul german a observat ca uneori Facebook diferentiaza intre fotografii si filmari - spre exemplu in cazul unor scene in care sunt maltratate animalele.

Se poate vorbi deja de sadism in astfel de cazuri? Documentele Facebook publicate de ziarul britanic rezuma regula in felul urmator: "Nu le permitem utilizatorilor sa posteze fotografii sau filmari in care se vede cum mor sau cum sunt raniti atat oamenii, cat si animalele, daca imaginile exprima sadism."

Nu conteaza deci atat de mult impresia pe care o produce o imagine, ci ceea ce au de spus utilizatorii? Un exemplu din Statele Unite reflecta complexitatea acestor intrebari, spune Markus Reuter: e vorba de o filmare in care se vede cum politia omoara un barbat de culoare. Politia i-a cerut concernului sa stearga inregistrarea din reteaua de socializare Facebook.

In situatiile de acest fel, reprezentantii Facebook reactioneaza cu retinere. "Avem intre timp aproape doua miliarde de utilizatori. E foarte greu sa ajungem la un consens in privinta intrebarii ce e permis si ce nu", citeaza The Guardian din declaratiile lui Monika Bickert, care detine functia de Head of Global Policy Management la Facebook.

Poate e prea greu sa creezi un regulament care sa fie valabil pentru intreaga lume: "De pilda, in Germania exista cu totul alta legislatie decat in Thailanda in privinta crimei de lezmajestate", spune Reuter, care a rezumat regulile intransparente ale concernului Facebook privind stergerea unor postari.

Potrivit mai multor articole din presa germana, concernul are in total in jur de 4.500 de moderatori in intreaga lume, care se ocupa de continutul conturilor din reteaua de socializare Facebook. Cotidianul Suddeutsche Zeitung a publicat un articol cu titlul "Inside Facebook", in care relateaza ca moderatorii din Germania lucreaza in conditii dificile, angajati prin intermediul firmei Arvato. Potrivit articolului, ei trebuie sa decida in cateva secunde daca sa stearga o postare sau nu, iar salariile sunt mici.

"Ne dorim mai multa transparenta din partea concernului Facebook", spune Reuter. "Spre exemplu, patru rapoarte pe an care sa arate ce si cat s-a sters din materialele postate de utilizatori. Dar totul depinde si de costuri", a adaugat Reuter.

Un moderator Facebook are la dispozitie intre 7 si 12 secunde pentru a decide daca sa stearga ceva sau nu. Chiar si cei mai brutali utilizatori care incita la ura prin comentariile lor pe Facebook isi iau mai mult timp.

Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o actualizare pentru Windows 11, identificată prin codul KB5036980, care introduce noi funcții, dar și un element mai puțin plăcut: reclame în meniul Start. Această...
#Facebook stergere comentarii criterii, #Facebook stergere imagini inregistrari, #postari nepermise Facebook , #stiri Facebook