Fabian Gyula a primit aviz pozitiv din partea comisiilor parlamentare pentru functia de Avocat al Poporului. Promisiunile acestuia

Miercuri, 23 Iunie 2021, ora 13:00
4496 citiri
Fabian Gyula a primit aviz pozitiv din partea comisiilor parlamentare pentru functia de Avocat al Poporului. Promisiunile acestuia
Votul pentru numirea lui Fabian Gyula pentru functia de Avocat al Poporului va fi dat saptamana viitoare FOTO Captura Video

Comisiile juridice reunite ale Parlamentului au adoptat miercuri 23 iunie, cu majoritate de voturi, avizul favorabil pentru ca Fabian Gyula sa fie numit noul Avocat al Poporului in locul lui Renate Weber.

Miercuri dimineata, presedintele Camerei Deputatilor Ludovic Orban a anuntat ca desemnarea Avocatului Poporului urmeaza sa fie facuta in plenul reunit al Parlamentului, care va avea loc cel mai probabil luni.

Fabian Gyula este singurul care si-a depus candidatura pentru aceasta functie, acesta fiind propus initial de catre UDMR.

"Primul meu obiectiv (ca Avocat al Poporului - n.r.) - nu vreau sa ma substitui autoritatilor publice. Vreau sa imi exercit corect cele 15 atributii principale, in primul rand sa ma concentrez pe solutionarea operativa si eficienta a petitiilor cetatenilor. Spun studentilor ca drepturile fundamentale ale romanilor constituie un scut fata de puterea de stat, respectiv actualmente si fata de puterea care vine din partea institutiilor europene. (...)

Cateodata, intr-adevar, poporul, persoane fizice mai precis, au nevoie de un scutier, unul care sa tina acest scut alaturi de ei sau impreuna cu ei si, avand in vedere ca exista si posibilitatea unor demersuri din oficiu sa mearga chiar singur pe acest drum. In acelasi timp, vreau sa demarez procedura de acreditare a institutiei Avocatului Poporului ca institutie nationala pentru apararea drepturilor omului. Nu in ultimul rand, sa simplific modul de intocmire a petitiilor si chiar am vazut modelul suedez, care asigura o interfata mult mai prietenoasa decat actuala procedura, care ajuta oamenii ca accesand o sigura pagina sa completeze acele rubrici fara sa mai descarce un pdf, fara sa mai semneze, scaneze si asa mai departe", a declarat Gyula in cadrul audierilor.

Propunerea maghiarilor a avut o experienta de peste 20 de ani in procuratura, lucrand la Parchetele de pe langa Judecatoriile Targu-Secuiesc, Turda, Cluj-Napoca si Tribunalul Cluj. Din 1999 acesta este si cadru didactic. Anul trecut, Gyula a fost numit procuror general adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Cluj, insa cateva luni mai tarziu, in decembrie, iesea la pensie.

In materie de studii, Fabian Gyula este absolvent al Facultatii de Drept a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca si doctor in Drept International, bursier Herder al Universitatii din Viena si al Institutului Ludwig Boltzmann pentru drepturile omului din Viena.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#fabian gyula, #Avocatul Poporului, #comisii juridice , #Stiri Fabian Gyula