Instanțele din România se joacă de-a „telefonul fără fir” în dosarele Elenei Udrea. De ce e greu de audiat celebra fugară

Miercuri, 25 Mai 2022, ora 03:05
5780 citiri
Instanțele din România se joacă de-a „telefonul fără fir” în dosarele Elenei Udrea. De ce e greu de audiat celebra fugară
Elena Udrea a fugit din țară pe 7 aprile, iar de atunci fiecare judecător o caută separat. FOTO: Ionuț Mureșan

Instanțele din România pe rolul cărora Elena Udrea are procese comunică fiecare separat, prin Interpol, cu autoritățile competente din Bulgaria, de când fosta șefă a Ministerului Turismului a fost condamnată în lipsă la 6 ani de închisoare în Dosarul Gala Bute. Așa se explică de ce dosarele Elenei Udrea se tot amână de când aceasta a fugit, deoarece fiecare judecător primește răspunsuri strict la adresele pe care le emite, ca în jocul „telefonul fără fir”.

Elena Udrea are trei mari procese în România, fiecare în stadii diferite, care se tot amână de când fosta șefă a Ministerului Turismului a plecat pentru a doua oară în „surghiun”.

Luni (23 mai), Înalta Curte a amânat dezbaterile pe recursul în casație din Dosarul Gala Bute, deoarece Udrea nu vrea să fie audiată prin videoconferință pe tema suspendării executării pedepsei, ci dorește să asiste doar la dezbaterile finale. În schimb, ICCJ vrea să finalizeze totul la un singur termen, așa că amânat cauza pentru 20 iunie. Judecătorii de la curtea supremă au fost primii care au aflat pe cale oficială că Udrea e în orașul Blagoevgrad și au emis un ordin european de anchetă, pe care Interpol l-a transmis instanței competente de acolo. Cum avocatul Elenei Udrea a declarat că instanța pe raza căreia se află Blagoevgrad n-ar avea aparatura necesară pentru videoconferință, celebra fugară ar trebui să fie mutată la Sofia, unde bulgarii sunt mai bine „dotați” din punct de vedere tehnic, iar ea nu este de acord. De aceea, ordinul de anchetă a fost anulat, având în vedere răspunsul Elenei Udrea. Un nou ordin de anchetă va fi solicitat de ICCJ – prin Interpol – către autoritățile din Bulgaria pentru 20 iunie.

Marți (24 mai), Curtea de Apel București a anunțat că a aflat, oficial, că Elena Udrea e în Blagoevgrad. La termenul anterior din Dosarul Hidroelectrica, pe data de 9 mai, instanța aflase din presă că Udrea e în Bulgaria, dar a arătat că nu „deține informații oficiale cu privire la locul de detenție”. Între timp, judecătorul a aflat locul de detenție al Elenei Udrea, a emis ordin de anchetă, dar nu a primit răspunsul oficial, așa că a amânat cauza pentru 6 iunie.

Joi (26 mai), Înalta Curte ia în discuție un nou termen din Dosarul campaniei din 2009, în care Udrea a primit o pedeapsă pe fond de 8 ani de închisoare, pe când Ioana Băsescu 5 ani. Și în acest proces judecătorii au emis la termenul anterior, pe data de 14 aprilie, un ordin de anchetă, separat de cele trimise în dosarele de mai sus.

Curtea de Apel din Sofia a amânat, pe 18 mai, procesul de extrădare al Elenei Udrea. Dezbaterile vor avea loc pe data de 8 iunie.

Udrea trage de timp cu speranța că va fi eliberată

Avocatul Elenei Udrea, Veronel Rădulescu, a dat detalii, marți, despre planurile acesteia în cele trei procese din România.

„Termenul acordat (n.r. – anterior) a fost prea scurt pentru a putea fi îndeplinite procedurile și comunicările dintre instanțele din România și cele din Bulgaria. Eu am cerut completului de judecată ca următorul termen să fie unul mai lung pentru a putea să fie îndeplinite aceste proceduri, instanța a dat tot un termen scurt (n.r. – 6 iunie), urmează să vedem…Și, în plus, astăzi din câte știu este Ziua Națională a Bulgariei și nu lucrează nimeni, deci oricum nu putea să se realizeze acea videoconferință. (La următorul termen urmează – n.r.) să fie audiată prin videoconferință și până atunci noi sperăm să fie admisă una din cererile noastre și să fie pusă în libertate doamna Udrea și să vină personal să dea declarații în fața instanței”, a explicat Veronel Rădulescu.

Întrebat dacă Elena Udrea dorește să facă declarații în Dosarul Hidroelectrica de la Curtea de Apel București, în condițiile în care în fața judecătorilor de la Înalta Curte a refuzat să fie audiată cu o zi în urmă, avocatul a răspuns: „Dorește să dea declarație în orice formulă”.

Cum s-a răzgândit Udrea cu privire la audiere de pe-o zi pe alta

Întrebat dacă Elena Udrea s-a răzgândit de luni până marți cu privire la această poziție procesuală, avocatul a susținut că e vorba de dosare diferite.

„Sunt lucruri diferite și tratați-le ca atare. Dumneaei și-a exprimat opțiunea de a nu participa prin videoconferință la discutarea cererilor de suspendare, care sunt niște chestiuni juridice, era nevoie să fie prezenți avocații, procurorul și instanța de judecată pentru a se discuta aspectul suspendării deciziei de condamnare. În legătură cu celelalte, ați văzut că și-a exprimat opțiunea de a participa la judecarea recursului în casație, însă instanța a apreciat că (cererile – n.r.) nu pot fi judecate decât împreună”, a declarat Veronel Rădulescu.

Avocatul a spus că magistratul de la Curtea de Apel care o judecă pe Elena Udrea a comunicat cu instanța de la Blagoevgrad, dar așteaptă răspunsul autorităților bulgare.

„Sigur, a și comunicat cu locul respectiv și cu instanța competentă din raza locului respectiv. Așteaptă răspuns, dar v-am spus, termenul a fost foarte scurt și drumul documentelor este așa cum știți. Cum e și la noi, așa e, probabil, și la bulgari”, a mai declarat Veronel Rădulescu.

Ce rol are Ministerul Justiției în procedura extrădării

În cazul fugarului Dragoș Săvulescu, Ministerul Justiției a precizat că în cazul în care arestarea a fost dispusă ca urmare a existenţei unui mandat european de arestare, procedura executării este una care „se derulează între instanţe în mod direct, respectiv instanţa română şi cea străină”.

MJ preciza, atunci, că are „atribuţii strict administrative (decurgând din principiul separaţiei puterilor în stat), de primire, respectiv transmitere a mandatelor europene de arestare emise de către autorităţile judiciare române şi străine, de a acorda sprijin autorităţilor implicate în această procedură, în special în vederea facilitării comunicării, respectiv de a ţine evidenţe statistice”.

Condamnată definitiv joi, 7 aprilie 2022, la 6 ani de închisoare în Dosarul Gala Bute, Elena Udrea, ar fugit din România, dar a fost prinsă după câteva ore în Bulgaria, la granița cu Grecia. O situație asemănătoare s-a întâmplat și la condamnarea fostului demnitar din 2018. Când a fost dată atunci în urmărire internațională, Elena Udrea nu se mai afla în țară, ci în Costa Rica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Bulgaria poate rata aderarea la zona euro, în 2025. Banca Centrală Europeană a stabilit un obiectiv clar pe care trebuie să-l atingă
Bulgaria poate rata aderarea la zona euro, în 2025. Banca Centrală Europeană a stabilit un obiectiv clar pe care trebuie să-l atingă
Dacă Bulgaria nu reuşeşte să îndeplinească ţintele de inflaţie ale Băncii Centrale Europene (BCE) în iunie, aderarea sa la zona euro, planificată în 2025, ar putea fi amânată cu luni...
Noi informații despre fugarul Ionel Arsene: ”Procedura pentru extrădare se apropie de final”
Noi informații despre fugarul Ionel Arsene: ”Procedura pentru extrădare se apropie de final”
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunţat luni, 15 aprilie, că procedura în cazul fugarului Ionel Arsene se apropie de final. ”Fugarul Ionel Arsene încearcă să scape de întoarcerea...
#extradare elena udrea, #Interpol, #ministerul justitiei, #extradare, #curtea de apel bucuresti, #Inalta Curte de Casatie si Justitie, #Bulgaria , #justitie