Expoziție de Ziua Unirii: pușca de vânătoare a lui Alexandru Ioan Cuza și ceasul de trăsură al lui Mihail Kogălniceanu

Luni, 23 Ianuarie 2023, ora 23:37
2335 citiri
Expoziție de Ziua Unirii: pușca de vânătoare a lui Alexandru Ioan Cuza și ceasul de trăsură al lui Mihail Kogălniceanu
Portret cu domnitorul Alexandru Ioan Cuza FOTO / captură descopera.ro

Puşca de vânătoare a lui Alexandru Ioan Cuza şi ceasul de trăsură al lui Mihail Kogălniceanu vor fi expuse, marţi, de Ziua Principatelor, la Palatul Cesianu-Racoviţă din Capitală.

Potrivit Artmark, puşca de vânătoare a lui Alexandru Ioan Cuza a fost realizată la mijlocul secolului al XIX-lea şi poartă pe ţeavă monograma princiară aurită a primului domnitor al statului naţional România. Arma, cu mecanismul inscripţionat "Manufactura Română", este una de panoplie, dezactivată, nefuncţională. O piesă de aceeaşi valoare - carabina domnitorului Alexandru Ioan Cuza, "Manufactura Română", se află în colecţia Muzeului Municipiului Bucureşti.

În mica expoziţie dedicată celebrării a 164 de ani de la Unirea Principatelor Românilor va putea fi expus şi ceasul de trăsură ce a aparţinut lui Mihail Kogălniceanu. Piesa de colecţie, de secol XIX, este realizată din bronz şi cristal şi face parte dintr-o colecţie privată. Rolul ceasurilor de trăsură era de a măsura timpul în cursul unor călătorii îndelungate. Aceste ceasuri de trăsură, alcătuite să fie rezistente la şocurile aferente deplasării, foloseau, în loc de pendul, un balansier (precum un ceas automatic contemporan), pentru a nu trebui întoarse. În România, până la construirea căii ferate care lega Muntenia de Moldova, o călătorie de la Bucureşti la Iaşi cu trăsura dura 4 - 5 zile. Ceasul de trăsură a lui Mihail Kogălniceanu a fost achiziţionat dintr-o licitaţie publică organizată de Artmark în 2015 pentru preţul de adjudecare de 1.600 de euro.

Mihail Kogălniceanu a avut un rol major în desfăşurarea evenimentelor de acum 164 de ani. El a fost deputat în Adunarea ad-hoc, fruntaş al mişcării Comitetului Unirii, prim-ministru al Moldovei, ministru de Externe şi preşedinte al Academiei Române.

Vizitatorii vor avea ocazia să admire şi un rar exemplar al "Istoriei Valahiei şi a Moldovei" de Mihail Kogălniceanu, din 1837, care va fi scos la licitaţie pe 2 februarie, alături de o impresionantă colecţie de cărţi rare, ediţii princeps, documente istorice, hărţi vechi sau fotografii de epocă ce ilustrează celebre personalităţi sau evenimente istorice.

Tot marţi vizitatorii vor avea ocazia să urmărească o secvenţă din filmul "Rug şi flacără", din 1980, care conţine discursul lui Alexandru Ioan Cuza din 24 februarie 1862 când se aniversau trei ani de la Unirea Principatelor Române şi când se deschide Primul Parlament al României, iar Bucureşti este proclamată capitala ţării. În rolul domnitorului Cuza este marele actor român Florin Piersic.

Expoziţia de la Palatul Cesianu-Racoviţă va fi deschisă între orele 10.00 - 20.00.

Unirea Basarabiei cu România, sărbătorită cu evenimente culturale pe 27 martie la București și Chișinău
Unirea Basarabiei cu România, sărbătorită cu evenimente culturale pe 27 martie la București și Chișinău
Ziua Unirii Basarabiei cu România va fi sărbătorită miercuri, 27 martie, la aniversarea a 106 ani de la unirea istorică. Institutul Cultural Român organizează o serie de evenimente culturale...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#expozitie, #Ziua Unirii, #Alexandru Ioan Cuza, #pusca vanatoare, #ceas, #trasura, #Mihail Kogalniceanu , #expozitie