Al doilea cel mai mare producător de grâu din lume interzice exporturile, pe fondul caniculei severe

Sambata, 14 Mai 2022, ora 11:52 6117 citiri
Masura luata de India va duce la cresterea preturilor globale la grau FOTO Pixabay

India a interzis exporturile de grâu cu efect imediat, sâmbătă, 14 mai. Un val sever de căldură a redus producția, iar prețurile locale au atins un maxim istoric pe fondul cererii puternice de export.

Guvernul a spus că va permite în continuare exporturile pentru scrisori de credit care au fost deja emise și la cererea țărilor care încearcă „să-și satisfacă nevoile de securitate alimentară”, potrivit Reuters.

Cumpărătorii globali mizau pe al doilea cel mai mare producător de grâu din lume pentru aprovizionare, după ce exporturile din regiunea Mării Negre au scăzut în urma invaziei Rusiei în Ucraina, la sfârșitul lunii februarie. Înainte de interdicție, India urmărea să livreze un record de 10 milioane de tone în acest an.

Interdicția din India ar putea duce la creșterea prețurilor globale la noi vârfuri și ar putea afecta consumatorii săraci din Asia și Africa.

„Interdicția este șocantă”, a spus un comerciant din Mumbai de la o firmă cu activitate la nivel global. „Ne așteptam la reduceri ale exporturilor după 2-3 luni, dar se pare că cifrele inflației au schimbat opinia guvernului”.

Creșterea prețurilor la alimente și energie a împins inflația din India în aprilie la un nivel maxim din ultimii opt ani, întărind opinia economiștilor conform căreia banca centrală va trebui să majoreze mai agresiv ratele dobânzilor pentru a reduce prețurile.

În aprilie, India a exportat un record de 1,4 milioane de tone de grâu și au fost deja semnate acorduri pentru a exporta aproximativ 1,5 milioane de tone în mai.

„Interdicția din India va ridica prețurile globale la grâu. Momentan nu există un furnizor mare pe piață”, a explicat un specialist.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News