Explozia navei de la Sulina. Ciolacu susține că ”ipoteza unei mine e mai aproape de adevăr”. Autoritatea Navală a afirmat anterior că nu există astfel de indicii

Miercuri, 20 Septembrie 2023, ora 13:57
2973 citiri
Explozia navei de la Sulina. Ciolacu susține că ”ipoteza unei mine e mai aproape de adevăr”. Autoritatea Navală a afirmat anterior că nu există astfel de indicii
Nava aflată în zona Sulina FOTO ARSVOM

Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că, în cazul exploziei care a avut loc pe nava comercială Seama, sub pavilion Togo, ipoteza unei mine pare să fie "mai aproape de adevăr", dar a subliniat că trebuie aşteptată concluzia Ministerului Apărării.

Precizările au fost făcute în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la Ministerul Transporturilor, după ce ministrul Sorin Grindeanu a menţionat că MApN a trimis în zonă o navă cu scafandri care vor cerceta cauzele exploziei. Aceştia vor stabili dacă a fost vorba despre o mină sau o explozie la sala maşinilor, după cum a arătat Grindeanu.

"În acest moment se analizează care este cauza efectivă. Sunt cele două ipoteze spuse de domnul ministru al Transporturilor. Se pare că prima ipoteză e mai aproape de adevăr, dar haideţi să aşteptăm exact ce ne spun cei de la Ministerul Apărării. Nu este pusă în pericol navigaţia pe canalul Sulina. Dimpotrivă, nava era la ape adânci, deci nu sunt probleme din acest punct de vedere. Chiar o intervenţie în timp real, de excepţie, a tuturor celor implicaţi", a afirmat premierul.

Autoritatea Navală Română, despre ipoteza minei: ”Momentan vrem să excludem această variantă”

Un oficial al Autorităţii Navale Române (ANR) a afirmat că nu există indicii concrete că explozia la nava aflată în zona Sulina a fost cauzată de o mină marină şi a precizat că echipajul a menţionat că s-ar produs o explozie la bord, în interiorul compartimentului maşini.

Oficialul ANR a fost întrebat miercuri, de jurnalişti, dacă nava a fost lovită de o mină marină.

“Momentan vrem să excludem această variantă, neexistând indicii concrete că aceasta ar putea fi cauza. Echipajul a menţionat o explozie la bord, în interiorul compartimentului maşină. Ne gândim că s-a întâmplat ceva în zona respectivă. Pot fi n variante care să ducă la ambarcare de apă în zona maşinii şi atunci ambarcarea apei în zona maşinii este periculoasă, putând duce la scufundarea navei şi tocmai acest lucru vrem să îl prevenim. (...) Nu vrem să luăm în calcul această variantă. Aşteptăm şi o verificare a corpului navei cu scafandri pentru a ne putea spune cu exactitate dacă a fost explozia provocată din exterior sau din interior. Dacă vor urca persoane la bordul navei să verifice compartimentul maşină şi se poate accesa zona respectivă, adică să nu fie inundată, atunci putem spune de unde a provenit explozia”, a explicat oficialul ANR.

Nava "Seama" transporta ciment şi se îndrepta spre canalul Bîstroe, dar în apropiere de zona Sulina la bordul acesteia s-a produs o explozie. Deflagraţia a fost atât de puternică încât comandantul a decis abandonarea vasului şi a cerut sprijinul Căpităniei Portului Sulina.

Echipajul navei a fost adus la Sulina de Garda de Coastă şi Agenţia de Salvare Vieţi Omeneşti.

Deocamdată nu se cunosc cauzele exploziei. Aceasta ar fi putut fi provocată de o defecţiune de pe navă sau de impactul cu o mină marină.

Un puitor de mine având la bord o grupă de scafandri specializaţi în căutarea minelor se deplasează în zonă pentru cercetări.

Căpitănia Zonală a început o anchetă pentru a stabili cauzele naufragiului.

Vasul este scufundat pe jumătate şi nu afectează accesul pe canalul maritim Sulina.

George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
Marcel Ciolacu: Clotilde Armand a făcut praf Sectorul 1, e plin de mizerie, de şobolani, scandaluri. Nu se pricepe la administraţie
Marcel Ciolacu: Clotilde Armand a făcut praf Sectorul 1, e plin de mizerie, de şobolani, scandaluri. Nu se pricepe la administraţie
Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a afirmat despre Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, că are o atitudine de tipul “noi suntem proşti şi dânsa e deşteaptă”. El...
#explozie nava sulina, #mina marina, #autoritatea navala romana, #marcel ciolacu , #explozie