Explozie devastatoare provocată de Rusia la barajul Nova Kakovka. De ce Moscova a țintit ecluzele complexului hidro VIDEO

Sambata, 12 Noiembrie 2022, ora 12:08 19696 citiri
Explozia barajului Nova Kakovka a fost înregistrată cu camerele de supraveghere FOTO Twitter

Presa din Rusia a publicat în dimineața zilei de sâmbătă, 12 noiembrie, imagini care arată distrugerea ecluzelor de la Nova Kakovka, unul dintre cele mai importante baraje hidroenergetice ale Ucrainei, amenajat pe fluviul Nipru.

Înainte de publicarea imaginilor, Rusia a acuzat constant Ucraina că ar fi bombardat complexul hidroenergetic. În cele din urmă a strecut în presă filmul exploziei devastatoare pe care a provocat-o în cursul retragerii din regiunea Herson, "ca să demonstreze că este încă capabilă să arunce în aer infrastructura civilă", arată oficiali ai armatei ucrainene.

Imaginile înregistrate de sateliții Maxar indică faptul că geniștii ruși au plasat explozibilul pe „secțiuni din întinderea nordică a barajului, iar porțile de ecluză au fost distruse în mod deliberat” (foto jos).

Distrugerea ecluzelor ar putea avea legătură cu faptul că barajul Nova Kakovka este punctul prin care Crimeea primește apă, în condițiile în care peninsula nu are altă sursă semnificativă pentru irigații.

După alipirea forțată a teritoriului de către Rusia, în 2014, Ucraina a întrerupt alimentarea cu apă din baraj prin intermediul Canalului Crimeii, fapt care a provocat probleme grave administrației ruse și a dus la deșertificarea parțială a peninsulei.

Până la refacerea porților pentru apă, Ucraina ar putea avea probleme cu aplicarea aceleiași "rețete", după ce a recucerit barajul.

În același timp, apa de la Nova Kakovka este folosită pentru răcirea centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa.

Tot în cursul zilei de vineri, 11 noiembrie, Rusia a mai distrus o componentă de infrastructură cu importanță strategică ridicată, podul Antonovski peste Nipru.

Cu acest prilej, pe lângă faptul că a întârziat contraofensiva armatei ucrainene, Rusia s-a autoizolat aproape complet în partea estică a fluviului Nipru, aspect care îi va face extrem de complicată o eventuală tentativă de recucerire a teritoriilor proaspăt abandonate.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News