Expertul preferat al lui Radu Mazăre a supraevaluat cu 7,7 milioane de euro un teren în schimbul unui plic cu 5.000 de euro

Joi, 14 Aprilie 2022, ora 21:50
5231 citiri
Expertul preferat al lui Radu Mazăre a supraevaluat cu 7,7 milioane de euro un teren în schimbul unui plic cu 5.000 de euro
Fostul avocat al afaceristului Horia Simu, Neagu Buliga, a fost audiat în dosarul Crinuței Dumitrean. FOTO: Ionuț Mureșan

Expertul preferat al lui Radu Mazăre, Alin Horațiu Dima – cel care a fost condamnat cu executare în dosarul retrocedării plajelor din Constanța, alături de fostul edil – ar fi supraevaluat un teren cu 7,7 milioane de euro în schimbul uniui plic cu 5.000 de euro, pe care afaceristul Horia Simu I l-a strecurat între acte. Detaliile au fost date judecătorilor de un martor, Neagu Buliga (foto), audiat în unul dintre dosarele Crinuței Dumitrean.

În acest dosar, fosta șefă a ANRP, Crinuța Dumitrean, a primit o șpagă „în semn de mulțumire” în cuantum de 400.000 de euro de la „rechinii imobiliari” pentru un teren în municipiul Constanța.

Pentru asta, Curtea de Apel București a condamnat-o pe Crinuța Dumitrean la 6 ani și 3 luni de închisoare. Ea mai are un dosar pe rolul ICCJ, în legătură cu despăgubirile supraevaluate acordate afaceristului Gheorghe „Stelu” Stelian.

La termenul de joi, 14 aprile, în fața judecătorilor a fost audiat ca martor Neagu Buliga, fostul avocat al afaceristului Horia Simu.

Acesta a relatat un episod în care i-a dat un plic cu 5.000 de euro lui Horațiu Alin Dima, expertul în terenuri al lui Radu Mazăre.

Expertul Dima a supraevaluat terenul respectiv, deşi aveau cunoştinţă de faptul că imobilul era situată în extravilanul municipiului Constanţa şi avea destinaţia de teren agricol. Supraevaluarea era de 7,7 milioane de euro, rețin procurorii în rechizitoriu.

Expertiză de milioane pentru o șpagă meschină

Despre aceasta a vorbit pe larg martorul Neagu Buliga la termenul de joi:

Martor: În 2010 eram prieten cu domnul Horia Simu cunoscându-l din copilărie. În același timp eram avocat al grupului de firme pe care îl coordona. Sunt și nașul fiului său. Acum nu mai suntem prieteni. Cu Dima nu am avut niciun fel de relație. În ceea ce privește înmânarea acelui plic pentru Dima, situația a fost jenantă. Dima ne contactase pentru a primi documentele pentru expertiză. Era pentru prima oară când îl vedeam. Simu îmi spusese că dorește să se asigure că valoarea e cât mai mare.

Judecător: Deci v-a zis domnul Simu ia plicul de aici cu 5.000 de euro și spune-i expertului...

Martor: Da, așa a fost. Plicul i l-am pus între documentele date pentru expertiză. Discuția a fost mai degrabă implicită decât explicită, adică ai aici un plic, e suma de..., vrem valoarea de... Nu i-am spus lui Dima nici ce conține plicul, nici cuantumul sumei.

Judecător: În 2015 spuneați la DNA că din modul în care a decurs întâlnirea dintre Dima și prefect ați înțeles că Simu și-a asigurat rezolvată.

Martor: Ne-am întâlnit la un restaurant în București. În ceea ce privește afirmația din declarația dată la DNA în 02.10.2015, fila 4 paragraful 2, fac precizarea că prezentarea situației juridice în cauza m-a dus la concluzia că Simu beneficiază de sprijinul prefectului județului Constanța pentru rezolvarea favorabilă a dosarului.

Avocat: Dacă poate preciza locația unde s-a întâlnit cu Dima. Încă din timpul urmăririi penale am cerut să indice locația. Dima susține că întâlnirea nu a avut loc, cea cu plicul, că s-a întâlnit cu martorul pe teren.

Martor: Eu îmi aduc aminte cu siguranță pe teren nu m-am întâlnit cu Dima. Ne-am întâlnit în Constanța, în Piața Ovidiu, la propunerea lui Dima, la parterul unui bloc, unde se află o cafenea. Nu mai știu numele cafenelei. Blocul la care fac referire se află în partea stânga cum te uiți la muzeul cu mozaic roman. Era un muzeu de istorie cu un mozaic, iar în stânga este un bloc. Am fost contactat odată ce domnia să a fost numit. Nu îmi aduc aminte să se fi efectuat lucrări de reabilitare, iar zona să fi fost închisă (n.r. – cum susținea avocatul).

Avocat: Vorbim despre o suma de ani pe care i-ați dat-o lui Dima. Puteți să spuneți acum că avea legătură cu acest dosar sau dosarul domnului Thiess (n.r. -omul de afaceri Adrian Thiess).

Martor: Eu nu i-am oferit nicio sumă lui Dima, i-am predat un plic. Banii erau pentru dosarul pentru care erau actele ce-l însoțeau. Am fost de față când inculpatul Horia Simu a introdus 5.000 de euro în plic.

Avocat: Martorul vorbea la DNA de 10.000 de euro și drepturi litigioase pentru domnul Thiess.

Martor: Am prezentat la DNA atât acest dosar, cât și altul care își avea originea în acest lot, în care Adrian Thiess obținuse o cotă, dar acest dosar nu s-a finalizat.

Ce au reținut procurorii DNA în rechizitoriu

Potrivit DNA, drepturile litigioase ce priveau o suprafaţă de teren situată în municipiul Constanţa au fost achiziţionate de Horia Simu, printr-un intermediar, la data de 22 octombrie 2009, preţul cesiunii fiind de 700.000 de euro.

„De la acea dată, inculpatul Simu Horia a iniţiat un complex de demersuri prin intermediul unor angajaţi ai societăţilor sale şi prin intermediul unor persoane cu funcţii de conducere din cadrul unor instituţii publice, cu sprijinul cărora să urgenteze obţinerea despăgubirilor prin intervenţia acestora la nivelul autorităţilor implicate în procedura de retrocedare. Urmare a acestor demersuri, la data de 26 mai 2011, inculpaţii Dumitrean Crinuţa Nicoleta, Mihai Cristian Sebastian, Baciu Remus Virgil, Vasilescu Oana, Bogdan Dragoş, Teodorescu Cătălin Florin şi Marko Atilla Gabor (...) au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Dima Alin Horaţiu, prin care valoarea unui teren în suprafaţă de 25 hectare situat în municipiul Constanţa (zona Brătianu - Anadalchioi) a fost stabilită la suma de 8.750.000 euro (35 euro/mp), echivalentul a 37.243.500 lei”, spune DNA.

O supraevaluare de 7,7 milioane de euro

În opinia procurorilor, în acest caz a fost vorba de o supraevaluare a terenului respectiv cu 7,7 milioane de euro, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent în dauna bugetului de stat, concomitent cu obţinerea unui avantaj patrimonial de către Horia Simu şi alte persoane, beneficiare ale drepturilor litigioase, în cuantum total de peste 32 de milioane de lei.

„Concret, membrii Comisiei, luând la cunoştinţă de concluziile raportului de evaluare, întocmit cu nerespectarea Standardelor Internaţionale de Evaluare, nu au constatat faptul că inculpatul Dima Alin Horaţiu a supraevaluat terenul respectiv, deşi aveau cunoştinţă de faptul că suprafaţa respectivă era situată în extravilanul municipiului Constanţa şi avea destinaţia de teren agricol. Mai mult, în cuprinsul documentului respectiv nu a fost evidenţiată poziţia exactă a terenului, iar pentru stabilirea valorii acestuia expertul a utilizat comparabile care nu priveau tranzacţii de vânzare, ci doar oferte de vânzare a unor terenuri situate în intravilanul şi extravilanul municipiului Constanţa care nu aveau categoria de folosinţă teren agricol”, explică DNA.

Anchetatorii au mai constatat că raportul de evaluare respectiv a fost avizat anterior de Florentina Savu, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu ce derivau din funcţia de consilier în cadrul Secretariatului Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor.

Conform DNA, Crinuţa Dumitrean a primit de la Horia Simu, printr-un intermediar, suma de 400.000 de euro, în schimbul ajutorului acordat omului de afaceri. De asemenea, expertul evaluator Alin Horaţiu Dima a primit prin intermediar, de la acelaşi inculpat, suma de 5.000 de euro.

„În perioada 24.06.2011 - 11.11.2011, inculpatul Simu Horia a disimulat adevărata natură a provenienţei sumei totale de 5.066.300 euro, obţinută în maniera de mai sus, prin încheierea cu diverse firme controlate de acesta a unui număr de nouă contracte de împrumut, nereale”, mai spun procurorii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cererea lui Radu Mazăre de liberare condiţionată a fost respinsă. Ce șansă mai are fostul primar
Cererea lui Radu Mazăre de liberare condiţionată a fost respinsă. Ce șansă mai are fostul primar
Cererea lui Radu Mazăre de liberare condiţionată a fost respinsă miercuri, 17 aprilie, de Judecătoria Sectorului 4, dar decizia magistraţilor nu este definitivă. În cazul în care...
Radu Mazăre află astăzi dacă va scăpa din închisoare, după ce a executat mai puțin de jumătate din cei 9 ani
Radu Mazăre află astăzi dacă va scăpa din închisoare, după ce a executat mai puțin de jumătate din cei 9 ani
Judecătoria Sectorului 4 este aşteptată să se pronunţe miercuri în legătură cu cererea de liberare condiţionată formulată de fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre. Primul termen...
#expert, #Radu Mazare, #Crinuta Dumitrean dosar ANRP, #mita , #justitie