Secretul celor 6 minute zilnice necesare: Crește durata de viață și sănătatea creierului

Joi, 19 Ianuarie 2023, ora 02:21
9664 citiri
Secretul celor 6 minute zilnice necesare: Crește durata de viață și sănătatea creierului
6 minute de exerciții zilnice intense ajută la longevitatea și sănătatea creierului FOTO: Times Now

Un studiu condus de către oamenii de știință de la Universitatea Otago, Noua Zeelandă și publicat pe 11 ianuarie 2023 în publicația The Journal of Physiology, a făcut o descoperire importantă pentru sănătate. Experții arată că doar 6 minute pe zi de exerciții fizice intense pot crește durata de viață a creierului și pot întârzia apariția boilor neurologice, precum Alzheimer și Parkinson.

Cercetarea a descoperit că o perioadă scurtă, dar intensă de exerciții fizice, poate crește producția unei proteine speciale din creier, legate de formarea acestuia, de învățare și de memorie, potrivit The Independent.

Oamenii de știință de la Universitatea Otago din Noua Zeelandă, spun că proteina specială numită factor neurotrofic derivat din creier (BDNF) poate proteja creierul de declinul cognitiv legat de vârstă.

Cum știi dacă hackerii au intrat în calculator sau telefon: Trei semne care îți arată și cum împiedici accesul VIDEO

Studiile anterioare au arătat că creșterea disponibilității BDNF în creier încurajează formarea și stocarea amintirilor, îmbunătățește învățarea și, de asemenea, crește performanța cognitivă în general.

„BDNF a arătat o mare promisiune în modelele animale, dar intervențiile farmaceutice nu au reușit până acum să valorifice în siguranță puterea de protecție a BDNF la oameni”, a declarat autorul principal al studiului, Travis Gibbons, de la Universitatea din Otago.

„Am văzut nevoia de a explora abordări non-farmacologice care pot păstra capacitatea creierului pe care oamenii o pot folosi pentru a crește în mod natural BDNF pentru a ajuta la îmbătrânirea sănătoasă”, a spus expertul.

Aplicația ChatGPT și în română poate fi ucigașul lui Google? Scandal: interzisă de universități și școli din SUA VIDEO

În noul studiu, cercetătorii au analizat influența exercițiilor fizice intense asupra producției de BDNF la 12 participanți activi fizic - șase bărbați și șase femei cu vârsta cuprinsă între 18 și 56 de ani.

Oamenii de știință au descoperit că exercițiile scurte, dar viguroase, erau cea mai bună modalitate de a crește BDNF în comparație cu o zi cu sau fără o sesiune lungă de exerciții ușoare.

Cercetătorii spun că BDNF a crescut cu un factor de patru până la cinci ori în comparație cu o activitate prelungită lentă.

Descoperirea ce schimbă totul despre bătrânețe: Oamenii de știință au mutat vârsta, după un fapt genial
Descoperirea ce schimbă totul despre bătrânețe: Oamenii de știință au mutat vârsta, după un fapt genial
O echipă de experți condusă de Universitatea Humboldt din Berlin și Universitatea Stanford din Statele Unite, care a efectuat un studiu publicat în revista Psychology and Aging, a făcut o...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#exercitii fizice, #exercitii fizice sanatate, #sanatate creier, #durata vietii, #longevitate, #boala Alzheimer, #boala parkinson , #stiri sanatate