Mesajul unui român după ce a câștigat procesul cu polițistul care l-a evaluat la examenul auto: ”E primul pas în eliminarea corupției”

Luni, 13 Martie 2023, ora 17:31
15676 citiri
Mesajul unui român după ce a câștigat procesul cu polițistul care l-a evaluat la examenul auto: ”E primul pas în eliminarea corupției”
Conducerea Poliției a recunocut că examinatorul auto a adăugat pe fișă greșeli pe care candidatul nu le-a făcut FOTO Pixabay

Un botoșănean care a fost declarat respins la proba practică pentru obținerea permisului de conducere a câștigat în instanță procesul cu examinatorul auto.

Stelian Orzoi, care este posesor al permisului de conducere, a vrut să obțină și permisul pentru categoria CE pentru a lucra și pe ansambluri de vehicule. Fiind șofer de mai mulți ani, a trecut destul de ușor de sală, iar pe 14 martie 2022 a susținut proba practică.

După numai 35 de minute, examinatorul a întrerupt proba și l-a declarat respins, menționând în fișă greșeli pe care bărbatul știa că nu le-a comis. Botoșăneanul a fost depunctat cu 6 puncte pentru o presupusă ”folosire incorectă a drumului, cu sau fără marcaje”, cu 9 puncte pentru ”neasigurarea la schimbarea direcției de mers/părăsirea locului de staționare”, cu 21 de puncte pentru ”neacordarea priorității vehiculelor și pietonilor care au acest drept (la plecarea de pe loc, în intersecții, în sens giratoriu, stație mijloc de transport în comun prevăzută cu alveolă, stație de tramvai fără refugiu pentru pietoni, trecere de pietoni)” și cu 21 de puncte pentru „intervenția examinatorului pentru evitarea unui pericol iminent/producerea unui eveniment rutier”, potrivit Monitorul de Botoșani.

Reacția Poliției

Știind că a procedat corect, Stelian Orzoi a contestat mai întâi rezultatul la SPCRPCÎV Botoșani. Pe 1 aprilie 2022, conducerea instituției a recunoscut, după vizualizarea înregistrării video a probei practice, că ”au fost identificate diferenţe între greşelile comise de candidat şi cele consemnate de examinator pe anexa de examinare”. Ca urmare a acestui fapt, conducerea SPCRPCÎV Botoșani a anulat proba practică și i-a oferit posibilitatea bărbatului să o susțină încă o dată, într-un interval de 30 zile.

Stelian Orzoi s-a adresat însă și Tribunalului Botoșani, solicitând în esenţă ca instanța să constate că rezultatul probei practice este diferit de cel acordat de către examinator şi să oblige instituţia să-i elibereze permisul de conducere categoria CE.

Decizia instanței

În timpul procesului, reprezentanții SPCRPCÎV Botoșani au susținut că bărbatul ar fi depășit punctajul maxim de penalizare (20 puncte), motiv pentru care ar fi fost declarat respins înaintea expirării timpului aferent susținerii probei, care trebuia să fie, potrivit legii, minimum 45 de minute.

Magistrații au anulat rezultatul probei și au obligat Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Botoșani să reia examinarea candidatului. Hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs.

Instanța a dispus continuarea examinării cu încă cel puțin 10 minute, astfel că bărbatul are șanse acum să fie declarat admis.

”Întrucât din probele administrate în cauză – susţinerile părţilor, înregistrarea video a probei practice – rezultă cu certitudine că depunctarea acordată de examinator în cadrul probei practice nu corespunde situaţiei de fapt, existând diferenţe între greşelile comise de candidat şi consemnările din Anexa de examinare, se apreciază că în cauză se impune anularea calificativului „Respins” acordat reclamantului în data de 14 martie 2022”, se menționează în hotărârea Tribunalului Botoșani. Judecătorii au obligat SPCRPCÎV Botoșani la plata cheltuielilor de judecată, care însumează 1.835 de lei.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs.

Mesajul șoferului pentru români

Stelian Orzoi, care în prezent este plecat la muncă în străinătate, a transmis că a inițiat întregul demers nu atât pentru el, cât pentru ceilalți tineri care se vor prezenta în viitor la examenul pentru obținerea permisului de conducere.

”Oamenii trebuie să înțeleagă că funcționarii publici, indiferent de instituțiile în care lucrează, sunt la dispoziția cetățenilor, și nu invers. Iar cei care știu că nu au greșit trebuie să se bată pentru drepturile lor. Este primul pas în eliminarea corupției și a celor corupți. Eu, indiferent de rezultatul examinării, voi conduce, dar mă gândesc la tinerii care poate au avut dreptul să obțină permisul de conducere, dar au fost respinși pe nedrept, pentru că așa a dorit un examinator sau altul. Oamenii trebuie să învețe să se lupte pentru drepturile lor. E singurul mod în care pot fi îndreptate lucrurile”, a spus Stelian Orzoi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Părinţii tinerilor morţi în accidentul de la 2 Mai ar putea fi audiați astăzi, în termenul care poate fi ultimul înainte de pronunțarea sentinței
Părinţii tinerilor morţi în accidentul de la 2 Mai ar putea fi audiați astăzi, în termenul care poate fi ultimul înainte de pronunțarea sentinței
Un nou termen în dosarul în care este judecat Vlad Pascu, autorul accidentului de la 2 Mai, în urma căruia doi tineri şi-au pierdut viaţa, este programat, joi, de la ora 10.00, la...
O bătrână din Italia i-a lăsat casa moștenire româncei care o îngrijește de mai mulți ani. Nepoții italiencei au dat-o în judecată pe femeie
O bătrână din Italia i-a lăsat casa moștenire româncei care o îngrijește de mai mulți ani. Nepoții italiencei au dat-o în judecată pe femeie
O româncă primește o casă prin testamentul unei bătrâne de 92 de ani din Italia, pe care a îngrijit-o. Decizia a fost contestată de cei șase nepoți ai femeii, care au susținut că...
#examen auto, #coruptie, #proces, #Sofer, #examinator auto, #greseli , #proces