Şeful mercenarilor ruşi, Evgheni Prigojin, cere parlamentului să interzică relatările negative despre soldații grupului Wagner

Marti, 24 Ianuarie 2023, ora 22:08
2321 citiri
Şeful mercenarilor ruşi, Evgheni Prigojin, cere parlamentului să interzică relatările negative despre soldații grupului Wagner
Evgheni Prigojin este șeful grupării paramilitare Wagner FOTO Twitter

Evgheni Prigojin, fondatorul grupului de mercenari Wagner care luptă pentru Rusia în Ucraina, a cerut parlamentului să interzică relatările negative din presă despre oamenii săi prin modificarea Codului penal, astfel încât "discreditarea" luptătorilor să fie pedepsită cu până la cinci ani de închisoare, relatează Reuters.

Evgheni Prigojin a făcut această solicitare într-o scrisoare trimisă lui Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus.

Serviciul de presă al lui Prigojin a publicat scrisoarea marţi. Volodin, un aliat apropiat al lui Vladimir Putin - ca şi Prigojin -, pledează deja, la rândul său, pentru modificarea Codului penal pentru a permite autorităţilor să confişte proprietăţile şi bunurile ruşilor care trăiesc în străinătate şi care insultă public Rusia şi forţele sale armate.

Un aliat al lui Putin propune confiscarea proprietăţilor celor care fug din Rusia şi critică războiul din străinătate

Şeful mercenarilor Wagner, care a devenit tot mai vizibil de la începutul războiului din Ucraina, aparent în încercarea de a se bucura de favorurile lui Putin şi de a-şi spori propriile perspective, a atras atenţia în mod repetat asupra rolului major pe care luptătorii săi l-au jucat pentru a ajuta la cucerirea unor oraşe şi sate din Ucraina şi critică frecvent conducerea militară a Rusiei.

În scrisoarea trimisă lui Volodin, el acuză "anumite mass-media, bloggeri şi canale Telegram" că i-au discreditat pe unii dintre oamenii săi, în special pe condamnaţii pe care el i-a recrutat personal din închisori pentru a servi în Wagner, prezentându-i drept "băieţi răi şi criminali".

"Astfel de practici trebuie să fie sever reprimate pentru a consolida societatea noastră în confruntarea cu ameninţările externe ale Rusiei", spune el.

Prigojin a precizat că este necesar să fie interzise publicaţiile "de natură negativă şi orice critică la adresa participanţilor la operaţiunea militară specială, precum şi informaţiile despre infracţiunile lor din trecut".

Unii membri Wagner, condamnaţi penali, au acceptat oferta lui Prigojin de a lupta în Ucraina timp de şase luni, în schimbul graţierii, chiar dacă iniţial fuseseră închişi pe viaţă. Singura condiţie pentru a fi graţiaţi după ce servesc în Wagner este să rămână în viaţă.

Prigojin cere acum parlamentului să incrimineze orice acţiuni sau publicaţii care discreditează astfel de persoane şi să interzică dezvăluirea publică a trecutului lor penal.

"În esenţă, oamenii care se află în cele mai periculoase părţi ale frontului şi care îşi riscă viaţa în fiecare zi şi mor pentru Patrie sunt prezentaţi ca fiind oameni de mâna a doua, lipsindu-i de dreptul de a-şi ispăşi vina în faţa societăţii şi minimalizându-le în mod voit realizările", se plânge Prigojin în scrisoare.

Deocamdată, Volodin nu a reacţionat la solicitarea sa, dar anterior, marţi, Serghei Mironov, liderul din parlament al partidului pro-Kremlin Rusia Justă, a criticat două regiuni ruseşti despre care a spus că refuză să-i îngroape cu onoruri militare pe luptătorii din Wagner ucişi în Ucraina. "Sunt decizii inconştiente, nu poţi judeca tu ce a făcut o persoană în trecut", a declarat Mironov. "Mai ales dacă persoana a murit cu o armă în mâini apărând Patria noastră!" - a adăugat el.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Serviciile de informaţii din Cehia anunță demascarea unei rețele de propagandă finanțată din Rusia
Serviciile de informaţii din Cehia anunță demascarea unei rețele de propagandă finanțată din Rusia
Serviciile de informaţii cehe au demascat o reţea finanţată de Moscova care răspândea propaganda rusă despre Ucraina şi îşi extindea influenţa până în Parlamentul European, a anunţat...
#evgheni prigojin, #wagner, #mercenari, #Rusia , #Rusia