”Profesorii” fără liceu din fundația Evaluare în Educație au scăpat nepedepsiți. Plătiți regește din banii elevilor care participau la concursuri

Miercuri, 26 Octombrie 2022, ora 22:12
13243 citiri
”Profesorii” fără liceu din fundația Evaluare în Educație au scăpat nepedepsiți. Plătiți regește din banii elevilor care participau la concursuri
Patronii fundației ”Evaluare în Educație” și-au însușit taxele plătite de elevi pentru a participa la concursurile școlare

Tribunalul București a dispus încetarea procesului penal în cazul a 17 persoane, trimise în judecată în dosarul ”Evaluare în Educație”, în privința taxelor de concurs plătite de elevi care au fost însușite de președintele fundației.

În această cauză acuzațiile au fost de delapidare, spălarea banilor și complicitate la aceste fapte, prejudiciul fiind calculat de procurori la suma de aproximativ nouă milioane de lei.

Judecătorii Tribunalului București au stabilit, la opt ani de la declanșarea anchetei și la 13 ani de la săvârșirea faptelor că a intervenit prescripția, dispunând încetarea procesului penal în cazul celor mai mulți dintre inculpați.

Totuși, aceeași instanță a decis disjungerea cauzei în cazul președintelui fundației, Ionuț Dumitru, dar și a altor două persoane care au avut funcții de conducere în fundația ”Evaluare în Educație”

Scandalul cu privire la concursurile organizate de fundația amintită, condusă de Ionuț Dumitru, a izbucnit în martie 2015, cu o serie de percheziții care s-a lăsat cu rețineri.

Dumitru era acuzat că și-a plătit soția, fratele, nepoata, cumnații și verii cu sute de mii de lei din banii strânși de la elevii din întreaga țară care au achitat taxa de participare la concursurile organizate de această entitate.

Ionuț Dumitru s-ar fi folosit de contracte fictive de drepturi de autor, deși unele dintre rudele sale nu aveau nici măcar liceul terminat.

"Deși se obliga să asigure fonduri pentru organizarea acestor concursuri, fundația a perceput o taxa de participare de 20 lei pentru fiecare copil, pentru fiecare disciplină și etapă a concursului și a obținut venituri în sumă totală de circa 26 de milioane de lei, pentru care s-a sustras de la plata obligațiilor fiscale", se arată într-un comunicat emis de Direcția Generala Antifraudă Fiscala (DGAF) la data demarării anchetei.

Prejudiciul produs de reprezentanții fundației în urma infracțiunii de delapidare se ridică la aproximativ 7,6 milioane de lei. De asemenea, prin ascunderea sursei impozabile și înregistrarea achizițiilor fictive s-ar fi produs un prejudiciu bugetului de stat de aproximativ 1,7 milioane de lei.

100.000 de elevi din 800 de şcoli au participat la concursurile de matematică, limba română sau engleză organizate de Fundaţia pentru Evaluare în Educaţie, în perioada 2008 - 2013. Taxa de înscriere era de 20 de lei pentru fiecare concurs.

Subiectele erau pregătite de rudele patronilor fundaţiei, chiar dacă nu aveau pregătirea necesară, acuză anchetatorii.

Noul dosar disjuns din această cauză a fost înregistrat pe rolul Tribunalului București pe 25 octombrie 2022 și are ca obiect: infracțiuni de evaziune fiscală, având un prim termen de judecată în data de 23 noiembrie 2022. Lista de inculpați este deschisă de Ionuț Dumitru, președintele fundației Evaluare în Educație.

Peste 1 milion de români au consumat cel puţin o dată droguri. Avertismentul unui expert
Peste 1 milion de români au consumat cel puţin o dată droguri. Avertismentul unui expert
Numărul românilor care au încercat cel puţin o dată în viață drogurile se apropie de 1,5 milioane, o creştere cu circa 50% faţă de cel mai recent raport oficial, a declarat marți, 23...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#evaluare, #educatie, #elevi, #taxe, #concursuri, #scoala, #fundatie, #prescriptie , #stiri juridice