Rezultate Evaluare Națională 2022. Dezastru la Limba Română: "Doar 6% dintre elevi au putut să scrie corect gramatical"

Joi, 23 Iunie 2022, ora 12:45
7373 citiri
Rezultate Evaluare Națională 2022. Dezastru la Limba Română: "Doar 6% dintre elevi au putut să scrie corect gramatical"
Peste 82% dintre elevi au luat peste 5 la Evaluarea Națională 2022 FOTO: Unsplash.com

Peste 83% dintre elevi au luat note peste 5 la Evaluarea Națională, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu.

Anul acesta, avem o prezență de 95,5% în raport cu cei înscriși. Procentul mediilor peste 5 este de 82,3%. Este cu 5,5% mai mult decât anul trecut. Anul trecut, procentul mediilor peste 5 a fost de 76,8%.

221 medii de 10

Evaluarea Națională 2022 a adus, anul acesta, 221 medii de 10 la nivel național, potrivit rezultatelor publicate de Ministerul Educației înainte de perioada depunerii contestațiilor. Au fost 810 note de 10 la Limba română și 2.966 note de zece la Matematică.

Bucureștiul conduce, anul acesta, clasamentul mediilor de 10 la Evaluarea Națională 2022. 37 de elevi au luat medii de 10. Urmează apoi la egalitate județele Cluj și Argeș, cu câte 17 medii de 10, iar pe locul trei se află Iași, cu 16 medii de 10.

Expertul în educație Marian Staș a analizat exclusiv pentru Ziare.com rezultatele de la Evaluarea Națională.

Subiectele nu au fost ușoare

"Sunt rezultatele cele mai bune din ultimii ani. Ceea ce pot spune în mod cert este că subiectele nu au fost trase de păr. Nu au fost subiecte ușoare, au fost absolut rezonabile", a punctat Marian Staș.

Un elev conștiincios putea să ia 8.50

"Nu era nevoie de căruțe de bani, de meditații. Elevii care s-au pregătit în mod corect, onest puteau să ia note bune. Un copil care se pregătește regulat, ar fi putut să ia peste 7, chiar 8.50. Între 8.50 și 9 lucrurile au devenit mai serioase", a explicat expertul în educație", a explicat specialistul.

Problema la română: elevilor le-a fost dificil să scrie corect gramatical

"Al doilea comentariu, menționat și de ministru, este capacitatea slabă a copiilor de a rezolva subiecte din proba de Limba și literatura română. E vorba de un proces prost gândit de foarte mulți profesori. Elevii consolidează analfabestismul funcțional. Elevilor le-a fost foarte dificil să scrie corect gramatical. Este o chestiune care are de-a face cu nevoi profunde de trasformare de sistem", a spus expertul în educație.

Diferențe mari între rural și urban

"Copiii din mediul rural au avut rezultate mult mai slabe decât copiii din mediul urban. Acutizează o veche problemă din sistem. E vorba de o școală extrem de inegală dacă ne uităm la condițiile economice și sociale", a subliniat expertul.

De ce au fost mai multe note de 10 la matematică

"S-a confirmat cumva concluzia de analfabetism funcțional structural, din moment ce doar 6% dintre copii au fost în stare să rezolve corect o cerință gramaticală. E o mare problemă asta. Puțini elevi s-au descurcat și la alte aspecte ce țin de sintaxă, morfologie, structura frazei etc.

La matemtică cred că a funcționat puțin mai bine sindromul rețetei. Adică a modelelor de rezolvare. Le-a fost mai ușor să aplice un anumit tip de rezolvare. De obicei, rezultatele de la matematică erau mai slabe.

Deci problema e la română. Lipsa de gândire critică, incapacitatea de a gândi logic", a concluzionat expertul în educație.

Când se pot depune contestațiile

La Evaluarea Națională 2022 au fost înscriși 155.561 de elevi, față de 131.179 de elevi anul trecut la Evaluarea Națională 2021 și față de 172.532 câți anunța ministerul că s-au înscris acum 2 ani la Evaluarea Națională 2020.

Contestațiile pot fi depuse în zilele de 23 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 24 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00). Acestea pot fi depuse la centrul de examen sau pot fi transmise și prin mijloace electronice, la o adresă care va fi comunicată candidaților.

Amintim că media de la Evaluarea Națională reprezintă 80% din media de admitere la liceu, restul de 20 de procente fiind media obținută de fiecare elev în clasele V-VIII.

Cum se calculează media de admitere la liceu

Media de admitere pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu se calculează ca medie ponderată între Media Generală la Evaluarea Națională (care are o pondere de 80%) și Media Generală de absolvire a claselor V-VIII (care are o pondere de 20%).

Calculul mediei de admitere la liceu se face astfel:

MA = 0,2 x ABS + 0,8 x EN

unde

MA = media de admitere

ABS = media generală de absolvire a claselor V-VIII

EN = media generală obținută la Evaluarea Națională

Spania - Brazilia, festival de goluri în cel mai tare amical al zilei. Alte rezultate
Spania - Brazilia, festival de goluri în cel mai tare amical al zilei. Alte rezultate
Echipa naţională a Spaniei a încheiat la egalitate marţi seara, pe teren propriu, scor 3-3, cu echipa naţională a Braziliei, într-un meci amical disputat la Madrid. Pe stadionul Santiago...
Primele rezultate la alegerile prezidențiale din Slovacia. Aliatul premierului anti-Ucraina a trecut în turul doi
Primele rezultate la alegerile prezidențiale din Slovacia. Aliatul premierului anti-Ucraina a trecut în turul doi
Peter Pellegrini, preşedintele Parlamentului slovac apropiat de premierul Robert Fico, şi Ivan Korcok, fost ministru de externe, se vor confrunta în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale,...
#evaluare nationala 2022, #limba romana, #rezultate, #matematica, #rata promovare , #Evaluare Nationala 2022