Explicațiile unui trend inversat: s-au înmulțit notele de 10 la Matematică, dar s-au împuținat cele de la Limba Română, la Evaluarea Națională

Sambata, 25 Iunie 2022, ora 02:16
3224 citiri
Explicațiile unui trend inversat: s-au înmulțit notele de 10 la Matematică, dar s-au împuținat cele de la Limba Română, la Evaluarea Națională
Au fost 810 note de 10 la Limba română și 2966 note de zece la Matematică FOTO: Hepta.com

Evaluarea Națională 2022 a adus, anul acesta, 221 medii de 10 la nivel național, potrivit rezultatelor publicate de Ministerul Educației. Au fost 810 note de 10 la Limba Română și 2.966 note de zece la Matematică.

Spre comparație, în 2020, au fost mai multe note de 10 la Limba română: 4.587. La Matematică au fost 3.251 de note de 10.

Expertul în educație Marian Staș a explicat pentru Ziare.com de ce s-a inversat trendul notelor de 10.

De ce au fost mai multe note de 10 la Matematică

"Aș sublinia capacitatea slabă a copiilor de a rezolva subiecte din proba de Limba și literatura română. E vorba de un proces prost gândit de foarte mulți profesori. Elevii consolidează analfabestismul funcțional.

Elevilor le-a fost foarte dificil să scrie corect gramatical. Este o chestiune care are de-a face cu nevoi profunde de transformare de sistem", a spus expertul în educație.

Ce a spus ministrul Cîmpeanu despre evaluarea de la Limba română

"Un exercițiu care viza scrierea corectă a fost rezolvat integral și corect de doar 6% dintre elevi, la proba de Limba română – Evaluarea Națională 2022, în cazul elevilor ale căror lucrări au fost evaluate digitalizat, anul acesta, în cadrul unui proiect-pilot.

El a prezentat, pe baza datelor culese în urma evaluării digitalizate, subiectele care au ridicat cele mai puține probleme, respectiv cele mai multe dificultăți elevilor la probele de Limba română și Matematică.

Problemele de la Limba română

Sorin Cîmpeanu a arătat că, în grupul analizat, la română doar 37% au știut să identifice corect o propoziție principală și una atributivă.

“Dacă vorbim de detalierea itemilor la Limba și literatura Română, itemii care au cel mai mare procent de rezolvare sunt itemul 3 de la subiectul 1.B, care vizează identificarea sensului unui grup de cuvinte raportat la un context dat – 94% dintre elevi au reușit să răspundă corect la acest item;

Itemii 1, 2, 3, 4 și 5 de la subiectul 1A vizează identificarea informațiilor din text. Între 87% și 95% au reușit să facă acest lucru. Aceștia au fost itemii care au generat rezultate bune în rândul elevilor", a explicat ministrul.

Doar 6% au putut să scrie perfect românește

"Din păcate, însă, avem și itemi care au un procent mic de rezolvare. Spre exemplu, itemul 8 de la subiectul 1.b – doar 6% dintre elevi au rezolvat integral și corect acest exercițiu care vizează scrierea corectă.

Cu alte cuvinte, doar 6% au putut să scrie perfect românește. Este o concluzie tristă, dar importantă pentru a ști ce avem de făcut. Mai exact, verbele “a vrea” sau “a fi”, substantivul “strada”, adjectivul “mândru” sau acordul pronumelui cu substantivul – 14% nu știu să scrie corect niciunul dintre cuvintele date la forma cerută", a punctat ministrul.

Totodată, 8% dintre elevi nu pot identifica o informație prezentată explicit în primul enunț al unui text dat. 57% dintre elevi au probleme de scriere corectă, de ortografie și de punctuație.

REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
#evaluare nationala 2022, #matematica, #zece , #Evaluare Nationala 2022
Comentarii