Evaluare Națională 2022. Sfaturi pentru elevi, înainte de examen. Cum să-și gestioneze emoțiile

Marti, 14 Iunie 2022, ora 05:28
1819 citiri
Evaluare Națională 2022. Sfaturi pentru elevi, înainte de examen. Cum să-și gestioneze emoțiile
Atunci când emoțiile sunt intense, ele vin la pachet cu o mulțime de senzații fizice, de multe ori neplăcute FOTO/ Pixabay.com

Mâine, 13 iunie, are loc prima probă a Evaluării Naționale, iar elevii au mari emoții. Cei de la Mind Education au venit în ajutorul lor și au publicat pe pagina de Facebook un ghid pentru înțelegerea emoțiilor.

"Atunci când emoțiile sunt intense, ele vin la pachet cu o mulțime de senzații fizice, de multe ori neplăcute: gol în stomac, presiune în piept, nod în gât, îți tremură corpul, simți frig sau căldură, simți tensiune în corp, transpiri.

Dacă senzațiile sunt intense, simți că îți pierzi încet controlul asupra corpului tău. De aceea, primul lucru pe care e nevoie să îl faci este să liniștești corpul, să îl ajuți să iasă din starea de alertă, ca să poți vedea lucrurile mai clar", scriu specialiștii pe Facebook.

Ce trebuie să faci atunci când ai emoții intense

Respiră adânc câteva minute. Respirația conștientă și profundă te ajută să crești echilibrul, liniștea și starea de siguranță.

Plimbă-te câteva minute pe afară, înainte de examen. Conectează-te cu natura. Încearcă să nu pierzi contactul cu prezentul și să observi ce se întâmplă în jurul tău. Concentrează-te pe simțuri: ce vezi în jurul tău, ce forme, ce culori, ce texturi au obiectele sau lucrurile pe care le vezi, ce auzi, ce mirosuri se simt.

Simțurile te ajută să îți conectezi corpul la mediul înconjurător. Când ești mai conectat cu tine, în prezent, te simți mai în siguranță, scade vigilența și alerta și poți să gândești mai clar la ceea ce ai de făcut.

Cum să-ți gestionezi emoțiile

Problema gestionării emoțiilor este una esențială, pentru că există pericolul ca, din cauza stărilor emoționale, elevul să nu se mai poată concentra chiar dacă este bine pregătit din punctul de vedere al materiei.

Pentru a nu trece prin asta, ca părinte, este bine să îi amitim copilului de momentele mai grele din copilărie pe care le-a depășit cu bine, pentru a-l motiva.

Ca părinte, în ziua examenului, este important să mergi cu elevul la școală, să îl aștepți să iasă pentru a-și descărca emoția în brațele tale.

Anxietatea față de matematică

Anxietatea față de matematică reprezintă unul dintre factorii principali care subminează performanța la matematică, dar ea nu este caracteristică doar copiilor care nu dispun de cunoștințe și competențe corespunzătoare.

Multe studii ne arată ca ea este întreținută de anxietatea și reacțiile negative pe care le au părinții față de această materie, chiar dacă ele nu sunt întotdeauna exprimate explicit, dar sunt vizibile și pot fi interiorizate ușor de către copii.

Așadar, o primă modalitate de a reduce anxietatea față de matematică este conștientizarea ei de către adulți și manifestarea unei atitudini neutre sau pozitive.

Ce poți să mai faci până la examen

Nu te stresa. Este foarte important pentru creier să-i acorzi câteva ore în care să te detaşezi de tot ce înseamnă examen.

Un alt lucru extrem de important este să nu încerci să sari peste mese, justificându-ţi decizia prin faptul că ai emoţii sau că mai vrei să studiezi puţin. În primul rând, trebuie să înţelegi că emoţiile sunt constructive.

Încearcă să te odihneşti şi să te pregăteşti pentru a doua zi dimineaţă. Printre efectele negative ale lipsei somnului se enumeră scăderea capacitaţii de concentrare şi a memoriei, starea de rău general şi diminuarea puterii de concentrare în timpul examenului.

Să bei cafea, printre lucrurile pe care nu trebuie să le faci în ultimele 24 de ore înaintea Examenului de Evaluare Nationala 2022. Cafeaua nu va face altceva decât să te ţină treaz, lucru pe care nu ţi-l doreşti.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#evaluare nationala 2022, #emotii examen, #gestionare stres, #sfaturi , #Evaluare Nationala 2022