Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cazul „Eva Kaili”. Drumul de la „cea mai frumoasă consilieră locală” din Grecia la europarlamentar arestat pentru corupție

Marti, 13 Decembrie 2022, ora 09:45
3831 citiri
Cazul „Eva Kaili”. Drumul de la „cea mai frumoasă consilieră locală” din Grecia la europarlamentar arestat pentru corupție
Eva Kaili - vicepreședinte al Parlamentului European, arestat pentru corupție FOTO Pixabay

O analiză Deutsche Welle (DW) scoate la iveală ascensiunea fulminantă a Evei Kaili, tânăra grecoaică ajunsă vicepreședinte al Parlamentului European, arestată pentru corupție la nivel înalt.

Potrivit sursei citate, ascensiunea politică a Evei Kaili a început în 2006, când a fost aleasă consilier local în Salonic, din partea grupului social-democrat al ministrului Securităţii de mai târziu, Spiros Vougias, profesor universitar, care a şi descoperit-o pe tânăra speranţă.

La vremea respectivă, tânăra socialistă a fost cel mai tânăr consilier local din istoria oraşului. "În plus, este şi cea mai frumoasă consilieră locală", scria ziarul elen Proto Thema.

La alegerile parlamentare din 2004, Eva Kaili a câştigat un mandat pentru socialişti, devenind cea mai tânără deputată din istoria Greciei. A fost o surpriză uriaşă. Dar s-a văzut nevoită să renunţe la mandat fiindcă, potrivit legii electorale, liderul partidului, Papandreu, a avut voie să candideze în mai multe circumscripţii şi să se decidă pe care o alege abia după publicarea rezultatului. Surprinzător, el s-a decis pentru circumscripţia Salonic, astfel că Eva Kaili a trebuit să-i facă loc.

Pentru o scurtă vreme, Eva Kaili a urmat o carieră în televiziune, dar la alegerile din 2007 a intrat în Parlamentul Greciei, aleasă din partea PASOK.

După ce premierul Giorgos Papandreu a anunţat un referendum privind măsurile de austeritate cerute de creditori, fiind mustrat pentru asta de partenerii din UE, s-a ajuns la o ruptură cu ministrul de Finanţe, Evangelos Venizelos. Surprinzător, Kaili i-a luat partea lui Venizelos, atrăgând asupra sa mânia tuturor socialiştilor cu vechime. Într-o şedinţă de criză a grupului parlamentar socialist, secretarul general al PASOK, Sokrates Xinidis, a calificat-o pe tânăra deputată drept "curvă".

Iar premierul Papandreu nu a considerat că trebuie să intervină. Deşi Kaili a cerut o procedură disciplinară în interiorul partidului, acest groaznic atac a rămas până astăzi nesancţionat. Dar măcar atât: Xinidis a părăsit între timp scena politică. Într-un interviu acordat mai târziu cotidianului To Vima, Kaili a subliniat că Xinidis ar fi trebuit în primul rând să ceară iertare propriilor sale alegătoare.

Pasul în politica europeană

La alegerile europarlamentare din 2014, socialista s-a mutat la Bruxelles, ca deputată din partea PASOK. Adesea, europarlamentarii eleni se străduiesc să devină membri ai prestigioasei Comisii pentru Politică Externă. Kaili s-a orientat însă spre Comisia pentru Industrie şi Comerţ. Ea s-a ocupat şi de digitalizare, electromobilitate sau geo-blocking, fiind în ultima vreme preşedintă a influentului grup de coordonare a ştiinţei şi tehnologiei viitorului (STOA). În ianuarie 2022, grecoaica a fost aleasă cu largă majoritate în funcţia de vicepreşedintă a Parlamentului European.

Un alt reprezentant al PASOK la Bruxelles este Nikos Andrulakis, un tânăr inginer din Creta. Cei doi sunt cât se poate de diferiţi. Andrulakis provine dintr-o famiie modestă, pare la prima vedere reţinut şi pledează pentru o reîntoarcere la agenda socialistă tradiţională. Dar a dovedit cel târziu în decembrie 2021 că şi el este dotat cu un talent politic ieşit din comun. La sfârşitul anului trecut, Andrulakis a fost ales preşedinte al socialiştilor eleni, reuşind să se impună până şi în faţa fostului premier Papandreu.

După ce au devenit cunoscute recentele acuzaţii de corupţie, şeful socialiştilor a acţionat rapid, dând-o afară pe Kaili din partid şi calificând-o drept "cal troian al conservatorilor" care se află la guvernare la Atena. Acuzaţiile de corupţie au umplut paharul, a declarat Andrulakis pentru postul tv Alpha, de la Atena, fără a intra în detalii. El a evitat să comenteze dacă acuzaţiile i se par îndreptăţite sau nu. Dar a conchis: "Nu sunt judecător, nu ştiu, dar a trebuit să iau o decizie pentru a proteja partidul nostru."

Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Raportul Departamentului de Stat (DOS) al Statelor Unite ale Americii (SUA) pentru anul 2023, în legătură cu România, a relevat o mulțime de informații grave referitoare la corupția...
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
#eva kaili, #Parlamentul European, #coruptie, #Grecia , #stiri Europa