Cum răspunde TVR acuzațiilor de "blat la Eurovision": Și alții au făcut la fel! România ia în calcul retragerea de la edițiile viitoare

Sambata, 21 Mai 2022, ora 00:42
6721 citiri
Cum răspunde TVR acuzațiilor de "blat la Eurovision": Și alții au făcut la fel! România ia în calcul retragerea de la edițiile viitoare
România a fost acuzată de EBU

După ce EBU a prezentat modul în care România și alte cinci state s-au sprijint între ele pentru a-și împinge concurenții spre finală, TVR a venit cu o replică. Reprezentanții televiziunii publice iau în considerare retragerea României de la edițiile viitoare ale Eurovision și acționarea în instanță a organizatorilor evenimentului.

EBU (Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune) a decoalat o înțelegere între şase state a căror jurizare la Eurovision a fost anulată - Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România, San Marino - afirmând că o neregulă de asemenea amploare în ceea ce priveşte modelul de vot al juriului este fără precedent.

EBU susține practic că în ceea ce privește semifinala a doua a fost o Cooperativă a celor șase state, care s-ar fi plasat între ele pe primele locuri pentru a-și împinge concurenții spre finală - Vezi aici cum au votat Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România, San Marino, țările cărora li s-a suspendat dreptul la vot.

După mai bine de 12 ore de la comunicatul EBU, TVR a venit cu o replică. Televiziunea publică susține că va investiga acuzațiile EBU, dar aruncă pisica și în curtea altor țări, care și-ar fi împărțit voturile într-un mod similar. TVR mai spune că "în urma situației create și a prejudiciilor de imagine aduse televiziunii publice, reprezentanții TVR iau în considerare retragerea României de la edițiile viitoare ale Eurovision și acționarea în instanță a organizatorilor evenimentului".

Pasaje din comunicatul TVR

- TVR investighează acuzațiile aduse de EBU, dar dezaprobă modul în care a gestionat situaţia generată de voturile exprimate de juriile naționale, cu ocazia semifinalelor și a finalei concursului Eurovision 2022.

- Considerăm inacceptabil comportamentul EBU, care a aplicat un dublu standard în cazul unor grupuri de țări ale căror voturi s-au împărțit într-un mod care ridică suspiciuni.

- în timp ce unele țări au fost penalizate, notele juraților fiind înlocuite cu note acordate de EBU - printr-un așa-numit ”algoritm” netransparent, care ridică la rândul său suspiciuni - pentru altele nu a fost aplicată nicio sancțiune. Mai grav, au beneficiat de puncte suplimentare, dirijate de EBU în numele țărilor penalizate

- dacă EBU ar fi comunicat, a doua zi după vot, delegațiilor vizate notele date de jurații celor șase țări și ar fi explicat convingător existența unui ”tipar de vot neregulat,” TVR ar fi avut timp să reacționeze pentru a investiga prompt acuzațiile și a corecta situația, dacă ar fi fost cazul.

- în acest fel, în cursul zilei de joi, 12 mai, puteam elimina orice suspiciune care plana asupra voturilor date de jurii în timpul celei de-a doua semifinale, iar în timpul galei pentru public puteau fi anunțati finaliștii pe baza notelor juraților, nu pe cele generate de ”algoritm”.

- În timp ce România și alte cinci țări au fost sancționate pentru că s-au votat reciproc, iată cum s-au repartizat voturile, în cea de-a doua semifinală, în cazul altor trei țări:

Australia a dat către:

Suedia 12

Israel 10

Belgia 8

Macedonia de Nord 7

Irlanda 6

Australia a primit de la:

Suedia 12

Israel 10

Belgia 8

Macedonia de Nord 5

Irlanda 5

Belgia a dat către:

Suedia 10

Australia 8

Israel 7

Belgia a primit de la:

Suedia 8

Australia 8

Israel 7

Suedia a dat către:

Australia 12

Estonia 10

Belgia 8

Malta 7

Suedia a primit de la:

Australia 12

Estonia 12

Belgia 10

Malta 10

Ianis Hagi tremură pentru un loc la Euro 2024: ”Este ceva ciudat la copilul ăsta”
Ianis Hagi tremură pentru un loc la Euro 2024: ”Este ceva ciudat la copilul ăsta”
Ianis Hagi a jucat în ambele meciuri amicale ale echipei naționale disputate în luna martie, dar nu a fost titular nici cu Irlanda de Nord (1-1), nici contra Columbiei (2-3), prezența sa la...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#eurovision, #Romania, #TVR, #ebu, #comunicat tvr, #eurovision blat , #stiri muzica
Comentarii
Poza XiTiomping
XiTiomping
rank 2
sustzin retragerea din mizeria numita Eurovizion
Poza Constant
Constant
rank 5