Sapte lucruri invatate dupa Eurovision 2016

Duminica, 15 Mai 2016, ora 18:26 10335 citiri
Foto: Twitter/Eurovision

Competitia Eurovision 2016 a fost castigata de reprezentanta Ucrainei, Jamala. Aceasta a fost prima interpreta de origine tatar crimeeana care a participat vreodata la Eurovision.

Piesa sa, "1944", a fost etichetata ca fiind "politica", deoarece descrie suferintele tatarilor crimeeni, un grup etnic din Crimeea deportat de Stalin in Siberia. Strabunica Jamalei si cei cinci copii ai sai s-au aflat printre cei aproape un sfert de milion de tatari crimeeni fortati sa-si abandoneze locuintele in dimineata zilei de 18 mai, 1944, scrie Euronews.

Eurovision 2016 a fost castigat de Ucraina, cu un cantec despre Stalin si Peninsula Crimeea (Video)

Pe urmatoarele locuri in competitia care a avut loc sambata noaptea in capitala Suediei s-au plasat Australia si Rusia.

Romania ar fi trebuit sa fie reprezentata la Eurovision 2016 de Ovidiu Anton, cu piesa "Moment of Silence", insa European Broadcasting Union/Uniunea Europeana de Radio si Televiziune, organizatorul concursului Eurovision, a anuntat pe 22 aprilie, ca tara noastra nu mai are dreptul de a participa la Eurovision 2016, din cauza datoriilor neplatite de televiziunea publica (TVR).

Romania a fost exclusa de la Eurovision in 2016

Jurnalistii de la Euronews au urmarit competitia in toate etapele ei si spun ca au invatat sapte lucruri de la Eurovision 2016:

1. O tara nu trebuie sa fie in Europa pentru a lua parte la Eurovision. Astfel, faptul ca Australia se afla la o distanta considerabila de Europa nu a impiedicat aceasta tara sa participe si chiar sa ocupe locul doi. Acest lucru a fost posibil din doua motive: australienii iubesc cu adevarat Eurovisionul si postul de televiziune care a transmis competitia in direct in ultimii 30 de ani este membru al Uniunii Europene de Radio si Televiziune, care a organizat evenimentul.

2. Este posibil sa participi la Eurovision de mai multe ori. Reprezentanta Maltei, Ira Losco, a putut fi vazuta pe scena Eurovision si in 2002.

Cum s-a vazut in Rusia Eurovision 2016: "Cucerirea Europei" si "am castigat, am castigat!"

3. Irlanda detine numarul record de sapte victorii. Totusi, in ultimii trei ani, aceasta tara nu a reusit sa ajunga in semifinale.

4. Si gazdele evenimentului pot canta la Eurovision. Spectacolul de la Stockholm a fost prezentat de castigatorul de anul trecut, Mans Zelmerlow, si de prezentatoarea TV Petra Mede. Cei doi au interpretat cantecul "Love Love Peace Peace", ca omagiu adus interpretilor de altadata.

5. Poate ca Eurovisionul nu este luat in serios de catre unii oameni, dar un star de talie mondiala precum Justin Timberlake a profitat de ocazie pentru a-si promova noua piesa, "Can't Stop the Feeling". Pana la urma, competitia este urmarita de 200 de milioane de oameni din intreaga lume.

CNN, despre finala Eurovision: Un show mai mare decat Oscarurile. Un House of Cards muzical

6. Victoria Ucrainei a fost o reala surpriza. Cei mai multi se asteaptau ca Jamala sa se situeze intre primii cinci finalisti, dar nu sa castige. Retelele sociale din Ucraina au fost luate cu asalt de mesaje care exprimau atat mandrie, cat si neincredere.

7. #Eurovision a circulat pe Twitter de peste 7 milioane de ori sambata noaptea, depasind cu mult recordul de anul trecut.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com