Saptamana Eurovision debuteaza fara celebrul concurs muzical, pentru prima data in istoria-i de 65 de ani

Luni, 11 Mai 2020, ora 18:032673 citiri
Saptamana Eurovision debuteaza fara celebrul concurs muzical, pentru prima data in istoria-i de 65 de ani
Foto: Arhiva Facebook/Eurovision

Cu cateva zile inainte de data la care era programata finala concursului Eurovision 2020, a inceput luni o saptamana plina de evenimente si de initiative online, concepute pentru a omagia spiritul celui mai faimos festival mondial al cantecului, care, in 65 de ani de existenta, a fost pentru prima oara anulat, relateaza EFE.

In martie, Uniunea Europeana de Radio si Televiziune (European Broadcasting Union - EBU) a comunicat decizia sa de a nu organiza evenimentul in acest an in urma incertitudinilor legate de raspandirea maladiei virale COVID-19 si a restrictiilor adoptate de guvernele multora dintre celor 41 de tari participante.

Cu toate acestea, nu poate fi stins spiritul Eurovision, afirma EBU, care isi indreapta deja privirile spre editia din 2021 a acestui concurs si s-a gandit la alternative online care sa satisfaca setea de muzica a milioanelor de fani pe care ii are competitia in intreaga lume.

"Europe Shine A Light" va fi unul dintre aceste programe speciale ce va avea loc sambata, 16 mai, ziua in care fanii competitiei ar fi aflat de la Rottderam (Olanda) numele castigatorului editiei din 2020. In Spania, programul va fi difuzat pe site-ul RTVE incepand cu ora locala 21:00.

Organizat de EBU impreuna cu canalele NPO, NOS si AVROTROS, programul va rememora cele 41 de piese ale concurentilor din anul 2020 si va include interpretari live, filmate de la domiciliile lor, ale unor artisti care au participat la Eurovision, precum Gali Atari (Israel, 1979), Mans Zelmerlow (Suedia, 2015), Marija Ĺerifovic (Serbia, 2007), Netta (Israel, 2018) si castigatorul de anul trecut, Duncan Laurence (Olanda, 2019).

Orchestra Filarmonica din Rotterdam va asigura un moment artistic al programului, pentru a le permite "eurofanilor" sa-si uneasca vocile cu cea a cantaretului Johnny Logan si sa interpreteze impreuna piesa castigatoare din anul 1980, "What's another year?".

Inainte de sambata vor fi difuzate insa si alte continuturi. In locul semifinalelor, canalul oficial Eurovision Song Contest de pe Youtube va transmite pe 12 mai respectiv 14 mai, incepand cu ora 21:00, doua programe speciale, sub titulatura "Eurovision Song Celebration".

Marti, 12 mai, vor fi prezentate cantecele tarilor care ar fi participat la prima semifinala, alaturi de trei tari calificate din oficiu - Olanda, Germania si Italia. Joi, 14 mai, este randul tarilor ce erau incluse in cea de-a doua semifinala, plus Spania, Franta si Marea Britanie.

Un alt show din cadrul noilor programe importante care vor fi difuzate la televiziune si pe internet este care va fi transmis joi de Suedia, "Sveriges 12:a", in care va fi ales castigatorul potrivit preferintelor publicului suedez, unul dintre cele mai atasate de concursul Eurovision.

O alta tara care va urma "modelul suedez" este Germania, care va difuza sambata propria sa finala, cu cei 10 concurenti care conduc in clasamentul voturilor exprimate de public.

"Eurofanii" spanioli se vor bucura de continuturi speciale difuzate pe site-ul de internet al RTVE. De exemplu, de luni si pana vineri, 15 mai, se va difuza #MaratonESC, care ii va delecta pe telespectatori cu galele complete ale editiilor acestui concurs organizate in anii 2015, 2016, 2017, 2018 si 2019.

De asemenea, la sfarsitul acestei saptamani vor fi aflate preferintele internautilor pentru a desemna cea mai buna piesa dintre cele cu care Spania a concurat de-a lungul anilor la Eurovision. Printre candidate se afla "Eres tu", de Mocedades, "Europe's Living a Celebration", de Rosa, si "La fiesta termino", de Paloma San Basilio.