Premiera istorica la Eurovision. Marea finala se va difuza in direct in SUA

Sambata, 07 Mai 2016, ora 20:23 4248 citiri
Foto: site Eurovision

Marea finala a Eurovision Song Contest 2016 va fi difuzata in direct in Statele Unite pentru prima data in istoria concursului.

Uniunea Europeana de Radio si Televiziune (EBU), cu sediul la Geneva, a anuntat, pe site-ul sau, la inceputul lunii mai, ca a ajuns la un acord cu reteaua de cablu Logo, detinuta de compania Viacom International Media Networks, pentru difuzarea evenimentului in direct in Statele Unite, la 14 mai.

Finala Eurovision va fi, de asemenea, difuzata in SUA pe site-ul retelei de cablu, LogoTV.com, si pe aplicatiile mobile ale acesteia.

Lansata in 2012, Logo este disponibila in aproape 50 de milioane de case, avand ca public tinta lesbiene, homosexuali, bisexuali si transsexuali (LGBT). Site-ul sau descrie Eurovision ca fiind "cel mai mare, cel mai indraznet, cel mai exagerat concurs de muzica de pe pamant", relateaza BBC.

"Eurovision Song Contest este acum un fenomen cu adevarat global si suntem extrem de fericiti ca telespectatorii din Statele Uunite se alatura celor din Europa, Australia si Asia pentru a urmari marea finala a celui mai longeviv concurs muzical anual de televiziune din lume, pe 14 mai", a declarat Jon Ola Sand, producator norvegian de televiziune care a fost desemnat de EBU supervizor executiv al Eurovision.

Cea de-a 61-a editie a Eurovision va avea loc la Stockholm, in perioada 10 - 14 mai. Capitala suedeza a mai gazduit competitia muzicala in 1975 si 2000. Anul acesta se vor afla in competitie 42 de tari - cel mai mare numar de concurenti din 2011, scrie BBC.

Romania, care a participat de 17 ori la Eurovision, prima data in 1994 cu melodia "Dincolo de nori" interpretata de Dan Bittman, a fost descalificata anul acesta ca urmare a deciziei EBU, organizatorul concursului, de a retrage Televiziunii Romane calitatea de membru din cauza datoriilor acumulate.

Negocieri pentru Eurovision la Ministerul Finantelor: Ce spune sefa EBU

Uniunea Europeana de Radio si Televiziune (European Broadcasting Union, EBU) a fost formata la 12 februarie 1950 de 23 de organizatii de radiodifuziune si televiziune din Europa si din bazinul mediteraneean la o conferinta in Devon, Marea Britanie. In 1955, EBU a venit cu ideea unui concurs muzical international prin care tarile, reprezentate de catre posturile lor publice, sa participe la un spectacol de televiziune care sa fie transmis simultan in toate tarile reprezentate.

Ideea, care a prins contur in timpul unei intalniri la Monaco, in 1955, a apartinut lui Marcel Bezencon, directorul televiziunii publice elvetiene. El s-a bazat pe modelul festivalului italian Sanremo, care a avut loc pentru prima data in 1951 si care a fost vazut ca un experiment tehnologic de televiziune live: in acele zile, a aduce impreuna multe tari intr-o larga retea internationala era un proiect foarte ambitios.

Televiziune prin satelit nu exista inca in acel moment, iar reteaua Eurovision a cuprins o retea de relee de transmisie terestre. Asa s-a nascut "Le Grand-Prix Eurovision de la Chanson Europeenne", logo-ul primul concurs Eurovision, ce a avut loc la 24 mai 1956, la Lugano, in Elvetia. De atunci, concursul a fost transmis fara intrerupere.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News