Cooperativă la Eurovision: România ar fi făcut blat cu alte cinci state pentru a-și împinge concurenții spre finală

Vineri, 20 Mai 2022, ora 09:51 12996 citiri
Eda Marcus a fost tăiată înainte de a intra în direct

Reprezentanții TVR care s-au ocupat de participarea noastră la Eurovision au părut extrem de surprinși de faptul că votul venit din România pentru finală nu a fost luat în calcul, iar prezentatoarea Eda Marcus a fost "tăiată" înainte de a intra în direct.

Iată însă că EBU (Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune) a prezentat modul în care au votat cele şase state a căror jurizare la Eurovision a fost anulată - Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România, San Marino - afirmând că o neregulă de asemenea amploare în ceea ce priveşte modelul de vot al juriului este fără precedent.

EBU susține practic că în ceea ce privește semifinala a doua a fost o Cooperativă a celor șase state, care s-ar fi plasat între ele pe primele locuri pentru a-și împinge concurenții spre finală.

Cum a votat România:

1.San Marino, 2. Polonia, 3. Muntenegru, 4. Azerbaijan, 5. Georgia

Cum a votat Azerbaijan:

1. Polonia, 2. Georgia, 3. România, 4. Muntenegru, 5. San Marino

Cum a votat Georgia

1. Azerbaijan, 2. Muntenegru, 3. România, 4. San Marino, 5. Polonia

Cum a votat Muntenegru

1. Georgia, 3. Azerbaijan, 4. România, 5. San Marino, 6. Polonia

Cum a votat Polonia

1.San Marino, 2. Azerbaijan, 3. România, 4. Muntenegru, 7. Georgia

Cum a votat San Marino

1. România, 2. Georgia, 3. Polonia, 4. Muntenegru, 5. Azerbaijan

Astfel, patru dintre cele şase jurii (România, San Marino, Georgia, Azerbaijan) au plasat toate celelalte ţări în Topul lor cinci (ţinând cont că nu au putut vota pentru ei înşişi); un juriu a votat pentru aceleaşi cinci ţări în Top 6 (Muntenegru); iar ultimul dintre cele şase jurii (Polonia) a plasat patru dintre celelalte ţări în Top 4 şi pe a cincea în Top 7".

Imediat după finala Eurovision, cîştigată de Ucraina, Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU), organizatorul concursului, a transmis un comunicat de presă în care a explicat că în cea de-a doua semifinală juriile naţionale din şase ţări au fost eliminate din concurs. Acestea au fost apoi înlocuite cu un rezultat agregat bazat pe ţări cu tipare de vot similar atât în ​​a doua semifinală, cât şi în marea finală, printre cele şase ţări aflându-se şi România.

Din partea TVR, Eda Marcus ar fi trebuit să anunţe punctajul juriului naţional, sâmbătă seară. Însă, în timpul transmiterii voturilor juriilor naţionale, punctajul din partea României nu a putut fi aflat în direct de la Bucureşti, fiind invocate probleme tehnice. Martin Osterdahl, coordonatorul concursului Eurovision 2022, a fost cel care a anunţat cele 12 puncte acordate de România Ucrainei.

Ulterior, TVR a anunţat că "România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanţilor Moldovei", acuzând că "regulile au fost schimbate în timpul jocului, fără ca participanţii să fie anunţaţi în prealabil".

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com