Eurovision 2015 - Iata de ce nu a castigat Rusia: Locul 2 e chiar mai valoros decat o victorie

Luni, 25 Mai 2015, ora 11:20 25893 citiri
Foto: Captura Youtube/Eurovision Song Contest

Concursul Eurovisionul a fost aspru criticat din cauza votului politic, participantii folosind sistemul acesta pentru a-si sprijini aliatii, pentru a consolida blocurile regionale sau pentru a-si pedepsi vecinii. Recent, s-a introdus un alt criteriu in tot acest context: homosexualitatea, iar Rusia nu a avut nicio sansa sa castige, noteaza presa rusa, citand publicatii internationale.

Sputnik News noteaza ca publicatii celebre precum Washington Post sau Wall Street Journal sustin ca Rusia, clasata pe locul doi in acest an, nu a avut nicio sansa sa castige concursul Eurovision 2015 din cauza politicii anti-homosexuali.

"Fanilor Eurovision li se amintea in mod constant, in diferite forme, de propaganda anti-gay a Rusiei, iar Polina Gagarin, artista care a reprezentat tara, probabil ca nu avea nicio sansa (sa castige - n.red.) din aceasta cauza", noteaza autorul unui material de pe Washington Post Style Blog.

Suedia a castigat Eurovision 2015. Voltaj incheie pe locul 15

"In ultimii ani, concursul a devenit un sinonim pentru toleranta si diversitate", adauga The Wall Street Journal.

In materialele respective se aminteste ca Austria a castigat anul trecut concursul cu Conchita Wurst si ca autoritatile din Viena au decorat semafoarele din oras cu imagini in care apar cupluri formate din persoane de acelasi sex in timp ce se tin de mana, dar si ca Rusia a atras multe critici in ultimul an din cauza politicii fata de homosexuali.

Bloggerul de la Washington Post recunoaste ca la "Eurovision este vorba despre vot politic, chiar daca s-a incercat sublinierea temei 'Building Bridges'".

Sputnik News mentioneaza ca The Telegraph a prezentat chiar un ghid in ceea ce priveste votul politic, explicand ca acest concurs a devenit un fel de microcosm in privinta relatiilor internationale in Europa. Ziarul a realizat o harta interactiva care arata "cine cu cine voteaza si ce inseamna".

Astfel, ei au facut cateva categorii de blocuri de tari care se voteaza:

- Tarile Balcanice - tarile din fosta Iugoslavie, alaturi de Romania si Albania.

- Tarile din fosta Uniune Sovietica si "statele satelit" din Europa de Est.

- Scandinavia, care include principalele tari nordice, precum Islanda, Lituania, Danemarca si Letonia.

"Ar mai fi avut ABBA un succes atat de mare daca nu se baza pe punctele din Finlanda si Norvegia?", se arata in presa citata, care adauga ca desi se vede clar ca tarile isi voteaza mai mult vecinii, nu inseamna ca statele celelalte sunt discriminate.

"Luand in considerare cele de mai sus, faptul ca interpreta rusa Polina Gagarina s-a clasat pe locul doi e chiar mai valoros decat o victorie. Foarte interesant este ca pe site-ul 1tv.com.ua din Ucraina, ucrainenii, care nu au participat in acest an, au votat-o, de asemenea, pe Polina, ca fiind a doua cea mai buna interpreta, dupa Estonia si inainte de Mans Zelmerlow, din Suedia", incheie Sputnik News.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com