Eurovision 2015: Ce scrie AFP despre Voltaj si drama copiilor romani fara parinti

Vineri, 15 Mai 2015, ora 11:18
8100 citiri
Eurovision 2015: Ce scrie AFP despre Voltaj si drama copiilor romani fara parinti
Foto: Facebook/Calin Goia

Trupa romaneasca Voltaj are in acest an o dubla misiune la Eurovision: sa isi reprezinte tara si sa fie vocea a mii de copii romani care cresc fara parintii plecati la munca in strainatate, scrie vineri AFP, pe marginea unui interviu cu Calin Goia, solistul de la Voltaj.

In piesa "All over again", popularul grup pop-rock romanesc povesteste despre tristetea acestor copii si vrea sa atraga atentia asupra reversului - adesea necunoscut - al imigratiei in Europa de Vest.

Eurovision 2015 - Voltaj: Va fi o atmosfera de campionat european de fotbal

Problema afecteaza "generatii intregi de copii", care risca sa sufere un "traumatism sever pe termen lung", explica Goia in interviul acordat AFP.

Potrivit estimarilor ONG-urilor "Alternative Sociale" si "Salvati Copiii", in prezent, aproximativ 10% dintre copiii romani (350.000) au cel putin un parinte plecat in strainatate, desi cifrele oficiale vorbesc doar de 82.339 de copii.

Situatia din Romania nu este insa singulara. In tara vecina, Bulgaria, cea mai saraca tara din Uniunea Europeana, (urmata de Romania), 267.700 de copii impartasesc aceeasi soarta, a indicat un studiu recent al fundatiei Partners Bulgaria.

Copiii sunt crescuti de catre bunici, unchi sau matusi, iar sentimentul de abandon ii face vulnerabili la depresie, avertizeaza ONG-urile.

Aproximativ 3 milioane de romani au emigrat in Occident, in doua valuri majore: dupa caderea regimului comunist, in decembrie 1989, si la aderarea tarii la UE in 2007. Romanii plecati in Occident lucreaza in principal in Spania si Italia. In 2014, cei plecati au trimis 2,5 miliarde de euro acasa, pentru familiile lor, potrivit datelor oferite de Banca Nationala a Romaniei.

Dupa lansarea melodiei "All over again", care va concura in semifinala Eurovision din 19 mai, grupul a creat o platforma online (www.delacapat.ro/en/), care isi propune sa ofere sustinere copiilor ai caror parinti lucreaza in strainatate.

Adevaratul motiv pentru care Voltaj vrea sa ajunga la Eurovision Interviu cu Calin Goia

"Am fost intrebat daca m-am gandit daca acest subiect ar interesa un public strain. Cred ca da, deoarece relatia parinte-copil este universala", a explicat Calin Goia.

AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
Sorin Chelmu, fost Secretar Generla al Guvernul României, va candida la funcția de președintel al Consiliului Județean Vaslui. Originar din județul Vaslui, Chelmu și-a prezentat...
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
#Voltaj Eurovision 2015 presa straina, #Calin Goia Eurovision interviuri, #Voltaj Eurovision 2015 presa externa, #Voltaj Eurovision 2015 , #Romania