Eurovision 2013: Romania pe locul 13. Se putea mai bine? (Opinii)

Duminica, 19 Mai 2013, ora 15:05
4404 citiri
Eurovision 2013: Romania pe locul 13. Se putea mai bine? (Opinii)

Poate niciodata sansele noastre la Eurovision n-au fost mai controversate ca in acest an. Pe de o parte, participam cu un profesionist polivalent, confirmat deja pe prestigioase scene de opera din Venetia, Lausanne, Barcelona, Dresda, Milano, Monaco, San Marino.

Pe de alta parte, era aproape sigur ca stilul sau n-are cum sa fie inteles de catre un public eterogen, imprastiat pe intregul continent, adesea profan si dispus sa ramana socat cand va auzi ceea ce n-a mai auzit niciodata: vocea de contra-tenor.

Neintelesul stil pop-opera

Pare aproape firesc ca acest public in mare parte neavizat sa fie reticent in fata stilului nou pop-opera, pe care Cezar Ouatu l-a adoptat numai cu cateva luni inainte de marele concurs, ca un fel de demonstratie anti-conformista in muzica.

Poate ca o anumita reputatie deja castigata l-a ajutat sa treaca destul de usor prin preselectii si semifinale, clasandu-se pe primul loc ca reprezentant al Romaniei la concurs.

Dar adesea, la un asemenea spectacol de proportii, sansele ajung sa nu mai depinda atat de artist, de daruirea si de interpretarea sa, cat de felul cum il intelege publicul, de simpatiile si antipatiile acestor spectatori fata de gen, fata de stil sau chiar fata de niste optiuni care n-au nimic comun cu arta.

Reactia publicului, dar si primele comentarii televizate confirma aceasta ciudata atitudine in fata artei, mai ales atunci cand este vorba de muzica.

S-a comentat astfel ca diaspora noastra nu ne-a sprijinit: capsunarii din Spania si constructorii din Germania n-au dat niciun vot catre patria-muma. Ca si cum li se cerea sa spuna cat sunt ei de patrioti, nu cat i-a incantat interpretarea.

Un show bizar

S-a mai spus ca tarile nordice s-au ajutat reciproc, ca si cum ar fi fost testate cat sunt de prietene intre ele si nu cat sunt de receptive la ceea ce asculta.

Dar acestea sunt exceptii. In majoritatea cazurilor, votul s-a dus catre cel care i-a mers la inima votantului, asa cum este el, mai educat sub aspect muzical, mai putin educat sau deloc.

De altfel, insusi Cezar Ouatu este de parere ca, pana si la Eurovision, a fost un fel de vot politic. "Cele doua mari familii, Scandinavia si Mama Rusia, au invins", ar fi declarat el, conform relatarii televizate a unui post bucurestean.

Avea toate motivele sa se astepte la ceva mai mult. In ultima perioada, presa europeana i-a fost favorabila. Chiar daca in fruntea favoritilor figura Danemarca, iar in continuare Olanda, Belgia si Norvegia, presa occidentala a tras de mai multe ori atentia ca, prin vocea sa de contra-tenor, Cezar creeaza un show bizar, care are toate sansele sa fie si popular.

De altfel, publicatia germana Der Spiegel scria cu putin timp inainte de finale ca, desi favorita certa este Danemarca, nu trebuie exclusa ideea ca titlul sa fie castigat de romanul Cezar, pe care l-a numit un fel de Lady Gaga din Carpati.

Cateva puncte pierdute

S-ar putea ca Der Spiegel sa fi gandit optimist. Cezar Ouatu n-avea mai multe sanse decat cele pe care le-a obtinut si asta, nu pentru ca arta sa n-ar avea impact, ci pentru faptul ca impactul sau este prea percutant, pentru ca marea familie a publicului european de rand sa-l adopte dintr-o data.

Poate ar fi fost mai intelept sa ne fi prezentat cu un ambasador mai putin excentric, dar mai pe intelesul tuturor. Nici asa nu prindeam noi primul loc, dar poate apucam ceva puncte in plus de la cei care nu ne-au dat voturi, neintelegand despre ce este vorba.

Cezar Ouatu insa merita felicitat pentru tenacitatea sa de invidiat. El stie ce vrea si este deja confirmat pe plan european. Poate va avea o noua sansa sa culeaga aplauze chiar in urmatoarele zile, cand bucurestenii il asteapta la un concert, alaturi de celebrii Andrea Bocelli si Angela Gheorghiu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Eurovision 2013, #Cezar Ouatu contra tenor, #Angela Gheorghiu soprana, #Andrea Bocelli tenor , #Romania