De ce a ratat Romania inca un Eurovision (Opinii)

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Miercuri, 23 Mai 2012, ora 17:41
8139 citiri
De ce a ratat Romania inca un Eurovision (Opinii)
Foto: Tabu

Este destul de greu sa vorbesti despre ratarea unei noi editii a Eurovisionului in conditiile in care concursul este inca in desfasurare, iar reprezentantii Romaniei, trupa Mandinga, au obtinut calificarea in marea finala de sambata seara. Insa...

Romania i-a trimis la Baku, pentru Eurovision Song Contest 2012, pe cei de la Mandinga. Pentru prima data in istoria participarilor noastre, am ales o melodie, Zaleilah in speta, care era un fel de hit pe plan national inainte de a intra in preselectii.

Piesa suna destul de bine, modern si are acel amestec de spaniola si engleza care i-a facut celebri peste hotare pe mai multi DJ de la noi. Asadar, aveam (avem) motive sa fim optimisti, desi, ca in fiecare an, delegatia Romaniei nu si-a propus sa revina acasa cu vreo perfomanta notabila. Ce-o fi o fi, cum spune o vorba din batrani.

Marti seara a avut loc prima semifinala, cea in care a intrat si Romania. Cam pe la jumatatea interpretarii Elenei de la Mandinga (pentru ca baietii din trupa n-au fost decat decor, fata putea canta la fel printre ficusi) casca in care aceasta asculta negativul piesei n-a mai functionat. Pentru un interpret, este o problema destul de serioasa pentru ca acesta trebuie sa continue sa cante bazandu-se mai mult pe instinct, asta deoarece sunetul de pe scena este distorsionat, se aude cu ecou si te poate "fura" imediat.

Elena si-a continuat reprezentatia, jumatate de melodie a fost "prestata" destul de defazat si gafait, dar Romania a "prins" finala de sambata.

Cine si de ce a gresit?

Sabotaj!, s-a strigat imediat dupa semifinala, nu putini fiind cei care ii banuiesc pe organizatori ca au "faultat" intentionat Romania pentru ca cei de la Mandinga ar avea o sansa reala de a termina in frunte sau, de ce nu, chiar de a castiga Eurovisionul din acest an. Lucrul acesta nu il vom afla niciodata, astfel ca speculatiile vor dainui.

Daca trecem peste teoria conspiratiei, ajungem la una din problemele noastre mari - organizarea. Mandinga este o trupa in care Elena este interpreta, iar baietii sunt instrumentisti. Daca sustii un concert la Dorohoi sau chiar in Piata Universitatii de Revelion, este suficient. Insa nu si pentru Eurovision.

Elena de la Mandinga nu are nici pe departe cea mai buna voce din lume. Nu e nici cea mai slaba, dovada ca a ajuns la acest nivel. Insa a fost evident pentru toata lumea care a urmarit show-ul ca ea avea nevoie de sustinere. Sustinerea asta se numeste backing vocalist sau backing vocalists si inseamna unul sau mai multi interpreti care intervin, de obicei pe refren, pentru a da acel efect de cor al melodiilor. In cazul Mandinga, acest rol a fost preluat la Baku de cei cinci baieti, numai ca este extrem de dificil sa transformi instrumentistii in cantareti, acest fapt fiind evident marti seara.

Comparativ, voci mai slabe ca ale Elenei de la Mandinga - Ivi Adamou din Cipru, Eleftheria Eleftheriou din Grecia - au sunat decent pentru ca au fost sustinute. S-a ajuns chiar in situatia ca gemenii irlandezi de la Jedward sa foloseasca nu mai putin de patru backing vocalists, acestia cantand cu ei absolut toata piesa! Si si ei au sunat decent, spre deosebire de Romania.

Showul. Care show?

Pe scena de la Eurovision pot urca cel mult sase oameni in timpul unei interpretari. Intre acesti sase trebuie sa fie cantaretul/cantareata, backing si dansatori, unde este cazul. Cei de la Mandinga au folosit-o pe Elena ca lead singer, plus cinci instrumentisti din trupa care au sarcina de a o ajuta pe refren (toti avand microfoane) si de a "face show".

Modul in care ei au facut acest spectacol este discutabil si tine de gustul fiecaruia. O maimutareala cu acordeonul sau cimpoiul in brate mie personal nu mi se pare extrem de inventiva, mai ales ca respectivele instrumente au fost doar decor, melodia "curgand" pe CD.

Intrebarea care se pune este daca Mandinga isi permitea sa renunte la unul dintre cei cinci instrumentisti, care oricum nu a ajutat prea mult, pentru a lua o fata care sa o sustina pe Elena ca si backing vocal, macar pe refren. Foarte probabil, se putea face acest lucru, mai ales ca in aceasta trupa, care este mai numeroasa, existau la un moment dat doua cubaneze care faceau exact acest lucru in concerte.

O a doua intrebare este daca organizatorul roman, avand experienta atator participari la Eurovision, nu putea sugera sau chiar impune o astfel de modificare a componentei celor care vor urca pe scena, sacrificand un om din "show" pentru a sustine melodia.

Piesa celor de la Mandinga este una care "prinde" destul de repede, este vesela, de vara, are versuri simplute in doua limbi de circulatie internationala, un sound modern. "Zaleilah" chiar avea (are) sanse de a ocupa un loc fruntas, daca nu luam in considerare votul pe criterii geopolitice. Insa pentru a ajunge in varf, ea trebuie cantata bine atunci cand conteaza, nu in studio.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Mandinga Zaleilah Eurovision, #Romania participare Eurovision , #Romania