Modificările din Codul Penal propuse de Ciucă și Bode ar fi copiate, susține un lider Europol

Joi, 09 Februarie 2023, ora 15:07
4793 citiri
Modificările din Codul Penal propuse de Ciucă și Bode ar fi copiate, susține un lider Europol
Proiectul a fost depus la Senat de către ministrul de Interne Lucian Bode alături de premierul Nicolae Ciucă

Preşedintele Sindicatului Europol Cosmin Andreica a transmis că modificările legislative la Codul Penal propuse de premierul Nicolae Ciucă şi de ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, ar putea fi copiate dintr-un proiect mai vechi, din 2014.

Ministrul de Interne Lucian Bode a anunţat marţi că a depus la Senat, împreună cu prim-ministrul Nicolae Ciucă, o iniţiativă legislativă de modificare a Codului Penal, prin care se incriminează mai ferm infracţiunile cu un puternic impact emoţional şi social şi sporeşte gradul de protecţie şi siguranţă pentru cetăţean. Modificările propuse la la articolul referitor la tulburarea ordinii şi linişte publice a generat numeroase critici.

În forma actuală, articolul prevede că ”Fapta persoanei care, în public, prin violenţe comise împotriva persoanelor sau bunurilor ori prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanelor, tulbură ordinea şi liniştea publică se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.

Cei doi lideri liberali propun eliminarea variantei amenzii, rămânând doar pedeapsa cu închisoarea, dar de la 1 la 5 ani şi adaugă şi o prevedere explicită pentru situaţia în care fapta este săvârşită de ”2 sau mai multe persoane împreună” sau de către o persoană având asupra sa ”o armă de foc, un obiect, un dispozitiv, o substanţă sau un animal, ce pot pune în pericol viaţa, sănătatea ori integritatea corporală a perrsoanelor”, caz în care pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

De asemenea, mai propun majorarea cu o treime a limitelor pedepselor pentru lovirea, vătămarea corporală, loviturile sau vătămările cauzatoare de moarte şi hărţuirea, hărţuirea unui minor, precum şi eliminarea posibilităţii amenzii ca sancţiune în cazul infracţiunilor de ultraj şi ultraj judiciar şi înlocuirea sa cu închisoarea.

Cosmin Andreica a fost întrebat, joi, la Prima News, despre aceste propuneri de modificare a Codului Penal.

“În acest pachet de modificări propus de către premierul Ciucă şi ministrul Bode – pentru că este important de precizat cine este iniţiatorul acestor modificări, vorbim despre nişte iniţiatori de forţă – nu pot să nu vă spun că, având în vedere dubiile cu privire la cele două personalităţi mi-am pus întrebarea dacă nu cumva le-au copiat de undeva. Parte din ele sunt copiate pentru că înainte de modificările Codului Penal din 2014 cuantumurile pedepselor pentru parte din aceste infracţiuni într-adevăr erau la acelaşi nivel ca şi cel propus acum. În 2014 am avut parte de o înlesnire a pedepselor pentru diferite infracţiuni şi de reconfigurare a unora dintre ele”, a afirmat Cosmin Andreica.

El a precizat că ar fi vrut să vadă o fundamentare pe baza căreia au fost făcute aceste propuneri de modificare a pedepselor.

“Simţeam nevoia să văd o fundamentare care să se raporteze la cifre şi la statistici, adică să vedem că numărul de infracţiuni de tulburare a ordinii şi liniştii publice a crescut cu X procente sau cu Y procente, să vedem o jurisprudenţă pe astfel de fapte, adică ce fel de pedepse s-au aplicat din 2014 de la ultima modificare a Codului Penal pe aceste infracţiuni până în prezent. Nu avem nimic în sensul acesta, nu avem niciun fel de informaţii în nota de fundamentare şi nici ulterior nu am văzut ca cineva să aibă acces la astfel de informaţii şi există o oarecare temere a societăţii civile cel puţin cu privire la câteva infracţiuni pe care dacă le citeşte un cetăţean de rând ar putea inclusiv în situaţia în care avem parte de o adunare publică, un protest, dacă unul dintre participanţii trage de gard şi jandarmul la fel, de cealaltă parte trage de gard, se poate considera că a produs prin acţiunea sa tulburarea ordinii şi liniştii publice şi se circumscrie acestei fapte”, a afirmat Cosmin Andreica.

El a menţionat că situaţia este similară cu cea din 2017, când ministrul de Interne de atunci, Carmen Dan, a iniţiat o serie de modificări legislative pentru a controla mai bine manifestările publice îndreptate împotriva Guvernului.

“E clar că toată temerea vine exact cu privire la aceleaşi temeri pe care le-am avut şi în 2017, la momentul la care Carmen Dan, sub pretextul întăririi autorităţii poliţistului a venit cu serie de modificări legislative complementare sau conexe celor referitoare la întărirea autorităţii poliţistului tocmai cu scopul de a reprima sau de a controla mai bine manifestările publice îndreptate împotriva Guvernului sau împotriva celor care se află la conducerea ţării. A fost atunci o dezbatere destul de aprinsă şi din acel pachet legislativ au rămas 15 – 20% din aceste modificări propuse iniţial şi asta tot datorită intervenţiei societăţii civile care a criticat aspru o serie de prevederi care erau lăsate în coadă de peşte şi puteau fi interpretate ori împotriva, ori în favoarea unuia sau altuia. Şi atunci cred că cea mai importantă chestiune aici ar fi să nuanţăm şi să delimităm foarte clar aceste infracţiuni pentru a nu lăsa impresia că scopul a fost altul şi din partea domnului Ciucă şi a domnului Bode la fel cum s-a întâmplat pe vremea doamnei Carme Dan”, a mai transmis preşedintele Sindicatului Europol.

Proiectul lui Bode şi Ciucă a fost criticat de nouă organizaţii non-guvernamentale, care au afirmat că, prin eliminarea posibilităţii amenzii, introduce „sancţiuni disproporţionate, de natură a restricţiona abuziv libertatea întrunirilor şi dreptul la liberă exprimare”.

Lider PNL: Lucrăm la proiectul prezidenţial care să îl înglobeze pe Nicolae Ciucă. Ce spune acesta despre coaliția cu PSD
Lider PNL: Lucrăm la proiectul prezidenţial care să îl înglobeze pe Nicolae Ciucă. Ce spune acesta despre coaliția cu PSD
Cred în acest proiect prezidenţial, ni-l dorim, dar în situaţia în care vom merge împreună vom vedea / Oferta comună va include premier şi multe alte funcţii importante Purtătorul de...
A fost sfințită Capela Ortodoxă din Parlament. Ciolacu: "Este mărturia rolului crucial pe care spiritualitatea îl are în viața noastră cotidiană" VIDEO
A fost sfințită Capela Ortodoxă din Parlament. Ciolacu: "Este mărturia rolului crucial pe care spiritualitatea îl are în viața noastră cotidiană" VIDEO
O capelă ortodoxă a fost amenajată în Palatul Parlamentului, la inițiativa președintelui interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis (PSD). Capela e fost sfințită luni, 25 martie, de...
#Europol, #lucian bode, #ministrul de interne, #nicolae ciuca , #politie