Un fost europarlamentar, acuzat că a decontat ilegal cheltuieli de transport în valoare de 50.000 de euro, scapă de pedeapsă

Vineri, 17 Martie 2023, ora 09:24
2538 citiri
Un fost europarlamentar, acuzat că a decontat ilegal cheltuieli de transport în valoare de 50.000 de euro, scapă de pedeapsă
Petru-Constantin Luhan scapă de acuzații prin prescrierea faptelor FOTO Sfatul Bătrânilor

Tribunalul Bucureşti a dispus încetarea procesului penal împotriva liberalului Petru-Constantin Luhan, fost europarlamentar PDL, acuzat că şi-a decontat ilegal cheltuieli de transport în valoare de 50.000 de euro pentru deplasările către Strasbourg sau Bruxelles, după ce judecătorii au constatat că faptele de care este acuzat s-au prescris.

Petru-Constantin Luhan face parte dintr-o lungă listă de oameni trimişi în judecată pentru diverse infracţiuni care scapă de acuzaţii ca urmare a aplicării unor decizii ale Curţii Constituţionale privind prescrierea faptelor.

De menţionat că liberalul a fost trimis în judecată de DNA în aprilie 2019, însă a fost nevoie de trei ani pentru ca judecătorii de la Tribunalul Bucureşti să ajungă la o concluzie, procesul având 28 de termene de judecată.

Petru-Constantin Luhan a fost acuzat de DNA că a folosit şi prezentat cu rea-credinţă documente false pentru a obţine pe nedrept fonduri de la Parlamentul European, infracţiunea fiind în formă continuată.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 17 martie 2010 - 6 martie 2012, Petru-Constantin Luhan, în calitatea de europarlamentar, a depus la Parlamentul European 37 de cereri false prin care a solicitat rambursarea unor cheltuieli de transport în valoare de peste 50.000 de euro.

"La cererile respective, inculpatul a ataşat mai multe documente justificative (facturi fiscale, chitanţe, bonuri de combustibil) având acelaşi caracter ilicit, prin care s-au supraevaluat costurile unor bilete de avion şi s-au atestat deplasări cu autoturismul între localitatea de domiciliu a inculpatului şi locul de muncă, în principiu oraşele Strasbourg sau Bruxelles, deplasări care, în realitate, erau efectuate cu avionul", arăta DNA.

Ca urmare a acestor demersuri, Luhan a obţinut pe nedrept de la Parlamentul European suma 50.368 euro.

El a fost ales în Parlamentul European în 2009, pe listele PDL. Ulterior, a devenit membru al Partidului Naţional Liberal, unde a îndeplinit rolul de coordonator al Comisiei pentru fonduri europene şi dezvoltare regională din cadrul partidului. Provine din Suceava, unde a fost administrator public al oraşului.

Amazon, amendată cu 7,8 milioane de dolari. Ce acuzații i se aduc companiei americane
Amazon, amendată cu 7,8 milioane de dolari. Ce acuzații i se aduc companiei americane
UOKiK a amendat compania americană Amazon cu 31 de milioane de zloţi (7,8 milioane de dolari) pentru că a indus în eroare clienţii în privinţa disponibilităţii produselor şi a datelor de...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#europarlamentar, #prescriere fapte, #decontare, #transport , #justitie