Zidul pe care Polonia vrea să-l ridice de-a lungul graniței cu Belarusul va împărți în două cea mai bătrână pădure a Europei

Vineri, 17 Decembrie 2021, ora 20:47 3094 citiri
Pădurea Białowieża găzduiește bizoni, lincși, urși și lupi FOTO Pixabay

Polonia plănuiește să construiască un zid de-a lungul graniței sale cu Belarus, pentru a bloca accesul migranților din Orientul Mijlociu și Asia. Însă zidul va despărți și pădurea Białowieża, sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, care găzduiește peste 12.000 de specii de animale și include cele mai mari porțiuni de pădure antică, care odată acoperea cea mai mare parte din zonele depresionare ale Europei.

Astfel de frontiere sunt o prioritate de conservare pentru că deseori găzduiesc o biodiversitate și ecosisteme unice, care sunt în pericol din cauza fortificării granițelor. Un grup de experți polonezi în ecosisteme forestiere au publicat în jurnalul Science un studiu despre cum zidul pe care Varșovia vrea să-l construiască ar putea în pericol această pădure.

Miezul Białowieża este caracterizat de o pădure veche, bogată în lemn mort în descompunere, de care depind mușchi, licheni, ciuperci, insecte și o mulțime de vertebrate. Mamiferele precum bizonul european, porcul mistreț, linxul și lupul trăiesc în această pădure, de ambele părți ale frontierei.

Un zid ar bloca mișcarea acestor animale. Spre exemplu, ar împiedica urșii bruni să recolonizeze partea poloneză a pădurii, unde a fost observat recent, pentru prima dată după o absență îndelungată. De asemenea, zidul ar duce la o poluare fonică care ar duce la relocarea animalelor sălbatice. Influxul de oameni și mașini și gunoaiele (în special plastic) care se strâng deja în zonă reprezintă și ele riscuri pentru viața sălbatică.

Zidul polonez va avea 5,5 metri înălțime și va fi acoperit de sârmă ghimpată. Acesta va înlocui gardul provizoriu de 130 de kilometri, construit în ultimele luni. Acest zid va fi suficient de înalt pentru a afecta păsările care zboară aproape de pământ, cum sunt potârnichile.

Mai mult împiedică accesul animalelor sălbatice, decât al oamenilor

Zidul pe care Polonia vrea să-l construiască este asemănător cu cel construit pe porțiuni de la granița SUA-Mexic. Cercetările arată că astfel de garduri împiedică mai mult accesul animalelor, decât al oamenilor. În cazul zidului de peste ocean, este vorba despre jaguari, bufnițe pigmeu și bizoni.

Gardurile din Europa sunt extrem de variate și nu există anumite standarde. Un gard din sârmă ghimpată, construit în 2015 de Slovenia de-a lungul frontierei sale cu Croația a dus la moartea unui număr mare de mamifere. La fel și cel dintre Ungaria și Croația.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com