Zborul Ryanair deturnat de Belarus. Raportul agenției ONU va fi finalizat în noiembrie

Vineri, 03 Septembrie 2021, ora 23:11 1722 citiri
Avionul deturnat de autoritățile din Belarus

Raportul Organizaţiei Internaţionale a Aviaţiei Civile (International Civil Aviation Organization, cu acronimul în engleză ICAO) privind redirecţionarea unui avion de pasageri al companiei Ryanair de către Belarus în luna mai va fi publicat în această toamnă, a anunţat vineri agenţia ONU, notează AFP.

"Rezultatele anchetei şi concluziile sunt aşteptate în noiembrie acest an în cursul celei de-a 224-a sesiuni a Consiliului", a informat organizaţia într-un comunicat.

Agenţia, cu sediul la Montreal (Canada), a lansat o "anchetă factuală" după aterizarea forţată a acestui avion la 23 mai, în urma unei reuniuni de urgenţă cu uşile închise ţinută cu câteva zile înainte şi care a reunit cei 36 de reprezentanţi diplomatici ai consiliului.

Deturnarea zborului în care se afla un disident belarus a provocat indignare la nivel internaţional. Mai multe ţări, printre care Statele Unite, Canada, Marea Britanie şi Uniunea Europeană, au anunţat în ultimele luni sancţiuni împotriva Belarusului.

"Echipa de anchetă care procedează la verificarea faptelor zborului Ryanair FR4978, condusă de secretariatul ICAO, va furniza a doua actualizare Consiliului ICAO la 13 septembrie", potrivit unui purtător de cuvânt al organizaţiei.

Acest raport intermediar de anchetă ar putea fi apoi făcut public la acea dată în cazul în care Consiliul este de acord să dezvăluie informaţiile pe care le conţine.

Organizaţia, a cărei misiune este să edicteze regulile reglementând transportul aerian civil, nu are însă puteri de sancţionare. În cazul unei încălcări dovedite a regulilor internaţionale, rolul său este pur şi simplu "să ajute ţările care doresc să poate discuţii, să pronunţe sentinţe, să aplice sancţiuni, în conformitate cu Convenţia de la Chicago", reaminteşte ICAO pe site-ul său.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News