Washington Post, editorial laudativ dedicat Maiei Sandu: ”Victorie zdrobitoare asupra partidelor pro-ruse care au dominat politica moldovenească în ultimii 30 de ani”

Duminica, 25 Iulie 2021, ora 09:12 3880 citiri
FOTO Facebook / Maia Sandu

Una dintre cele mai prestigioase publicații din Statele Unite, The Washington Post, a publicat un editorial cu privire la rezultatele alegerilor anticipate pentru Parlamentul Republicii Moldova din 11 iulie.

Potrivit WP, „tehnocratul Băncii Mondiale Maia Sandu a condus Partidul Acțiune și Solidaritate la o victorie zdrobitoare asupra partidelor pro-ruse care au dominat politica moldovenească în mare parte din ultimii 30 de ani. După cum remarcă jurnaliștii, Moldova a avut o adevărată oportunitate de a obține un punct de sprijin într-o comunitate democratică. Și pentru aceasta, țara va avea nevoie de ajutorul SUA și al Europei.

„Alegerile din țările eurasiatice sunt adesea percepute ca o competiție între Occidentul democratic și autocrația rusă a lui Vladimir Putin. Cu toate acestea, rivalitatea geopolitică este uneori umbrită de alți factori - în special, lupta împotriva corupției.

WP remarcă faptul că Maia Sandu, fostă tehnocrată a Băncii Mondiale, care a devenit prima președintă femeie în noiembrie anul trecut, „a condus partidul PAS la o victorie zdrobitoare asupra partidelor pro-ruse care au dominat politica Moldovei în mare parte din ultimii 30 de ani” . Ea „pledează fără dubiu pentru legăturile mai strânse ale Moldovei cu Uniunea Europeană, iar o mare parte a victoriei sale a venit din voturile a aproximativ 200.000 de expatriați moldoveni din Occident, dintre care 86% i-au susținut partidul”

Potrivit WP, Moldova este a treia țară cea mai coruptă din Europa după Ucraina și Rusia și nu este surprinzător faptul că este și cea mai puțin dezvoltată, iar populația republicii a scăzut cu mai mult de un sfert în 30 de ani. Jurnaliștii au observat că din 2012 până în 2014, 12% din PIB-ul național a fost retras din sistemul bancar, iar autorii „furtului unui miliard” nu au fost încă aduși în fața justiției.

„Victoria incredibilă a doamnei Sandu asupra acestei bande a început în urmă cu doi ani, când s-a alăturat partidului pro-rus al socialiștilor și liderului său Igor Dodon (...) orientării sale pro-occidentale. Doamna Sandu l-a provocat apoi pe Dodon la președinție și a câștigat decisiv”, relatează TV 8

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News