VIDEO Regele Felipe al VI-lea al Spaniei indeamna la respectarea ''principiilor morale'' in plin scandal in jurul tatalui sau

Vineri, 25 Decembrie 2020, ora 07:26
2683 citiri
VIDEO Regele Felipe al VI-lea al Spaniei indeamna la respectarea ''principiilor morale'' in plin scandal in jurul tatalui sau
Regele Felipe al VI-lea al Spaniei/Captura foto

Regele Felipe al VI-lea al Spaniei a lansat joi in discursul sau de Craciun un apel la respectarea "principiilor morale si etice", o aluzie timida la scandalurile care il inconjoara pe tatal sau, Juan Carlos, noteaza AFP.

"Deja in 2014, in cursul intronizarii mele in plenul parlamentului, m-am referit la principiile morale si etice pe care cetatenii le asteapta de la noi. Principii care ne privesc pe toti fara exceptie si care prevaleaza asupra tuturor consideratiilor indiferent de natura lor, inclusiv personale sau familiale", a declarat monarhul spaniol.

"In acord cu convingerile mele, aceasta a corespuns intotdeauna cu modul de a-mi concepe responsabilitatile de sef al statului in spiritul reformei care mi-a inspirat domnia inca din prima zi", a adaugat el.

Acest scurt pasaj a fost singura referinta implicita a lui Felipe al VI-lea la tatal sau, niciodata numit in acest discurs, care s-a exilat in august in Emiratele Arabe Unite si face obiectul a trei anchete judiciare.

Difuzat ca in fiecare an la televiziune, discursul era foarte asteptat la capatul unui an dificil pentru imaginea monarhiei spaniole, dublata de grava criza economica si sociala provocata de pandemia de coronavirus.

In martie, in fata indiciilor tot mai multe privind existenta unei averi ascunse a lui Juan Carlos in strainatate, Felipe al VI-lea a renuntat la mostenirea tatalui sau si i-a retras indemnizatia anuala, estimata la circa 200.000 de euro.

Juan Carlos a achitat la inceputul lui decembrie o datorie de aproape 680.000 de euro catre autoritatile fiscale spaniole pentru a incerca sa scape de o ancheta anticoruptie privind utilizarea de catre fostul monarh a unor carduri de credit legate de conturi bancare aflate pe numele unui antreprenor mexican si al unui ofiter al Fortelor Aeriene spaniole.

Alte doua anchete il vizeaza pe fostul rege, care a domnit din 1975 pana la abdicarea in 2014 pe fondul unor scandaluri.

Una vizeaza sa stabileasca daca a primit vreun comision in cadrul atribuirii unei firme spaniole contractul pentru constructia unei cai ferate de mare viteza in Arabia Saudita, in 2011.

In centrul acestei afaceri figureaza plata a 100 de milioane de dolari din partea fostul rege saudit Abdullah, in 2008, intr-un cont din Elvetia, potrivit jurnalului La Tribune de Gencve.

Cealalta ancheta a fost deschisa dupa un raport al serviciului de prevenire a spalarii de capital si incredintata Tribunalului Suprem, singurul abilitat sa judece un fost suveran.

Romprest refuza iar sa ridice gunoiul in Sectorul 1. Clotilde Armand ameninta cu plangeri penale si cu rezilierea contractului

Acordul comercial dintre Marea Britanie si UE aduce putine progrese pentru centrul financiar londonez

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prima țară europeană care a legalizat schimbarea sexului reduce vârsta de la care se poate face intervenția la 16 ani
Prima țară europeană care a legalizat schimbarea sexului reduce vârsta de la care se poate face intervenția la 16 ani
Parlamentul Suediei a adoptat o lege care reduce vârsta minimă pentru schimbarea legală a sexului de la 18 la 16 ani şi facilitează accesul la intervenţii chirurgicale. Legea a fost...
Spaniolii încep să se sature de vizitatorii străini. Campanii agresive în a doua mare destinaţie turistică mondială: ”Întoarce-te acasă la tine”
Spaniolii încep să se sature de vizitatorii străini. Campanii agresive în a doua mare destinaţie turistică mondială: ”Întoarce-te acasă la tine”
Din insulele Baleare şi până în Canare, din Barcelona până la Malaga, manifestaţiile ostile supraturismului se înmulţesc în Spania, a doua mare destinaţie turistică mondială, obligând...
#Europa, #stiri internationale, #Spania, #madrid, #Juan Carlos abdicat , #Spania