VIDEO Protest de amploare la Minsk. Sute de protestatari belarusi s-au adunat miercuri seara, sfidand un nou ordin al lui Lukasenko, care a cerut politiei sa elibereze strazile

Miercuri, 19 August 2020, ora 23:00
3495 citiri
VIDEO Protest de amploare la Minsk. Sute de protestatari belarusi s-au adunat miercuri seara, sfidand un nou ordin al lui Lukasenko, care a cerut politiei sa elibereze strazile
Foto: Facebook/ Oervator (Captura)

Sute de protestatari belarusi s-au adunat miercuri seara la Minsk, sfidand un nou ordin al presedintelui Alexandr Lukasenko, care a cerut politiei sa elibereze strazile dupa o saptamana si jumatate de proteste impotriva sa, relateaza Reuters.

Uniunea Europeana a organizat miercuri un summit de urgenta, respingand realegerea lui Lukasenko in alegerile contestate din 9 august si a anuntat sanctiuni financiare impotriva oficialilor pe care blocul UE ii acuza de frauda electorala si de abuzuri impotriva protestatarilor,

"Este vorba despre poporul belarus si dreptul sau legitim de a stabili viitorul tarii. Uniunea Europena este de partea poporului belarus", a declarat presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

UE a anuntat miercuri planuri de impunere de sanctiuni impotriva oficialilor belarusi, liderii celor 27 de state membre fiind de acord ca este necesar un nou vot in Belarus, in urm realegerii contestate a presedintelui Lukasenko.

Presedintele Consiliului European, Charles Michel, a spus intr-un briefing video ca blocul UE va impune sanctiuni impotriva unui "numar substantial" de persoane responsabile de violente, represalii si frauda electorala.

Lukasenko a dat vina pe alte tari pentru provocarea tulburarilor si finantarea protestatarilor. Cel putin doi protestatari au murit si alte cateva mii au fost incarcerati, ar multi dintre cei eliberati s-au plans ca au fost batuti si abuzati.

"Nu trebuie sa mai fie tulburari de niciun fel la Minsk. Oamenii au obosit. Oamenii cer pace si liniste", a spus Lukasenko, anuntand noi masuri din partea politiei in capitala.

Protestatarii scandeaza "Demisia!"

Miercuri seara, nu erau semne ale unei operatiuni majore din partea politiei pentru indepartarea demonstrantilor. Sute de protestatari se adunasera in fata Ministerului de Interne. Un numar mare de politisti erau stationati in zona, dar nu au intervenit.

Oamenii au scandat "demisia" si "eliberati-i", in timp ce masinile aflate in trecere au claxonat.

Miercuri mai devreme, politia a dispersat o demonstratie si a retinut doua persoane la fabrica de tractoare din Minsk. Politia a preluat controlul si asupra celui mai important teatru dramatic din Minsk, un loc al protestelor de cand directorul a fost conediat pentru ca a vorbit despre abuzurile impotriva demonstrantilor.

Ordinele lui Lukasenko

Lukasenko a ordonat intarirea controalelor la granita pentru a preveni intrarea "de luptatori si arme" si agentiilor de securitate sa cerceteze cine sunt organizatorii demonstratiilor.

UE doreste evitarea repetarii violentelor din Ucraina vecina, unde un lider pro-Moscova a fost inlaturat prin proteste populare in urma cu sase ani, ceea ce a dus la interventia militara a Rusiei si la cel mai sangeros conflict din Europa, aflat inca in desfasurare.

"Belarusul trebuie sa isi gaseasca drumul propriu, acest lucru trebuie sa aiba loc prin dialog in tara si nu trebuie sa aiba loc o interventie din exterior", a declarat cancelarul german Angela Merkel. Aceasta a spus ca nu vede ca trebuie sa aiba un rol de mediatior in aceasta criza, notand ca a incercat sa ii telefoneze presedintelui Lukasenko, dar ca acesta nu a dorit sa discute cu ea, ceea ce este regretabil.

Rusia a avertizat Occidentul sa nu se amestece in Belarus, care are cele mai apropiate relatii cu Moscova ditnre fostele republici sovietice.

Miercuri, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a acuzat puteri straine neidentificate de interferenta, ceea ce a calificat ca fiind inacceptabil.

Oficialii europeni au spus ca situatia din Belarus este diferita de cea din Ucraina, in 2014, intrucat opozitia din Belarus nu doreste sa se indeparteze de Rusia, ci doar sa il indeparteze pe Lukasenko.

Lidera opozitiei din Belarus, Sviatlana Tsihanouskaia, a cerut UE sa respinga rezultatele oficiale potrivit carora Lukasenko a obtinut 80% din voturi.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#protest minsk, #protest belarus , #stiri Europa
Comentarii
Poza LUPTAdeCLASA
LUPTAdeCLASA
rank 5
Asasinul sa plece !