VIDEO Mii de persoane au protestat la Budapesta impotriva restrictionarii libertatii presei, dupa ce redactorul-sef al unui portal de stiri a fost fortat sa demisioneze

Sambata, 25 Iulie 2020, ora 06:572560 citiri
VIDEO Mii de persoane au protestat la Budapesta impotriva restrictionarii libertatii presei, dupa ce redactorul-sef al unui portal de stiri a fost fortat sa demisioneze
Foto: Youtube/ Bloomberg QuickTake News (captura)

Mii de persoane au protestat vineri seara in Budapesta impotriva restrictionarii libertatii presei din Ungaria, la chemarea partidului liberal de opozitie Momentum, informeaza dpa.

Participantii la miting au pornit de la cladirea in care se afla sediul redactiei site-ului de stiri index.hu si s-au indreptat spre resedinta oficiala a prim-ministrului Viktor Orban din Castelul Buda scandand "Democratie!" si "Ne-am saturat!".

Miercuri, proprietarii site-ului de stiri index.hu, parteneri de afaceri ai premierului Orban, au fortat demiterea redactorului-sef Szabolcs Dull. Drept raspuns, intreaga echipa de conducere si aproape toti angajatii si-au depus demisia vineri.

Viitorul celui mai popular site de stiri din Ungaria este acum incert.

De mai multi ani, Index.hu este detinut, mai mult sau mai putin direct, de oameni de afaceri care il sustin pe premierul Ungariei, Viktor Orban.

O fundatie creata de proprietari si redactie a garantat independenta site-ului si autonomia redactiei, dar in tot acest timp aranjamentul atarna de un fir de par deoarece proprietarii au ultimul cuvant. Recent, acestia au facut propuneri de externalizare a continutului site-ului de stiri, intr-o aparenta incercare de a imblanzi caracterul incisiv al articolelor politice publicate.

Dull si redactorii s-au opus ferm acestei schimbari.

Cu exceptia index.hu, in Ungaria aproape ca nu exista mijloace de informare care sa nu fie controlate de premierul Orban si anturajul sau.

Citeste si:
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News