Vestele galbene ies din nou in strada. Mii de jandarmi ii asteapta cu tunuri cu apa si blindate

Sambata, 21 Septembrie 2019, ora 07:02
4440 citiri
Vestele galbene ies din nou in strada. Mii de jandarmi ii asteapta cu tunuri cu apa si blindate
Foto: Hepta.ro/Arhiva

Autoritatile franceze au anuntat desfasurarea unui dispozitiv de securitate impresionant sambata la Paris, cu ocazia unei noi mobilizari a "vestelor galbene", care coincide cu Zilele patrimoniului si marsul pentru clima, informeaza AFP.

Ministerul de Interne si Prefectura politiei se tem de o recrudescenta a violentelor pe strazile Capitalei, dupa tulburarile din 16 martie si devastarea magazinelor de pe prestigiosul bulevard Champs-Elysees.

Prefectul politiei, Didier Lallement, a anuntat vineri ca 7.500 de membri ai fortelor de ordine vor fi desfasurati sambata la Paris, dotati cu tunuri cu apa si vehicule blindate ale jandarmeriei.

In fata oamenilor care "vor in mod manifest sa-si ia revansa" si anunta ca ei nu "vor ceda nimic", "eu raspund: 'vom fi acolo'", a avertizat prefectul in cursul unei intalniri cu presa. "Vom fi in numar suficient si foarte capabili sa oprim initiative cu tinte distructive", a promis el.

Miscarea "vestelor galbene", virulenta si inedita, care protesteaza de luni de zile impotriva politicii sociale si fiscale a guvernului, a facut sa coboare in strada sute de mii de francezi de la jumatatea lunii noiembrie 2018.

Manifestatiile, care au degenerat uneori in confruntari violente si in scene de lupta de strada, au readus in actualitate polemicile cu privire la mentinerea ordinii, alimentate de imagini ale unor manifestanti raniti - aproape 2.500, uneori grav (24 care si-au pierdut vederea si cinci avand mana smulsa, potrivit jurnalistului independent David Dufresne).

La randul sau, Ministerul de Interne evoca circa 1.800 de raniti in randul fortelor de ordine.

Desi din primavara marsurile au avut mai putini participanti, apelurile s-au inmultit pe retelele de socializare pentru a se "marsalui impotriva sistemului" la Paris.

"Vestele galbene" spera intr-un nou suflu, in numele "convergentei luptelor". Potrivit lui Jerome Rodrigues, una dintre personalitatile miscarii, ranit la ochi in ianuarie, "va fi o manifestatie importanta pentru ca multa lume va veni la Paris".

Numeroase institutii si muzee au anuntat ca sunt inchise sambata, desi este Ziua europeana a patrimoniului, precum muzeele Petit Palais si Grand Palais.

Arcul de Triumf, avariat in cursul unei mobilizari precedente a vestelor galbene in decembrie 2018, va fi de asemenea inaccesibil. La fel va fi cazul pentru Hotel de Rothelin-Charolais, sediul Ministerului pentru relatii cu parlamentul, a carui intrare a fost distrusa in ianuarie de manifestanti.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#protest veste galbene Paris septembrie 2019 , #proteste Franta